Το Βερολίνο παίρνει αποστάσεις και εφαρμόζει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Η γερμανική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PSPP) της περιόδου 2015-18 και δεν θεωρεί ότι (η απόφαση) αμφισβητεί την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διευκρίνισε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Ανησυχητική αλλά “ιάσιμη” φέρεται να θεωρεί την κατάσταση η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ.
«Αναμφισβήτητα αποτελεί καθήκον και δικαίωμα

της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγχει ότι τα κράτη – μέλη εφαρμόζουν το δίκαιο της ΕΕ και είναι επίσης κατανοητό το γεγονός ότι η απόφαση της Καρλσρούης προκαλεί ερωτηματικά από την πλευρά της Επιτροπής», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και διαβεβαίωσε ότι αυτά τα ερωτήματα θα τεθούν στην γερμανική κυβέρνηση, η οποία και θα τα απαντήσει.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι, όπως πάντα, ο θεματοφύλακας των Συνθηκών της ΕΕ και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με την ανάλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν αμφισβητεί το γεγονός, αλλά ζητά μια εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση για το θέμα του προγράμματος της ΕΚΤ.
Η κυρία Μέρκελ από την πλευρά της εξέφρασε νωρίτερα σήμερα την ανησυχία της για το ζήτημα, περιέγραψε ωστόσο την κατάσταση ως –υπό προϋποθέσεις– «ιάσιμη» και ανέδειξε την ανάγκη το θέμα να αντιμετωπιστεί «έξυπνα» από όλες τις πλευρές.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), η Καγκελάριος έκανε λόγο για «πολύ σημαντική» απόφαση από την πλευρά του Συνταγματικού Δικαστηρίου και δήλωσε αισιόδοξη ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση, εφόσον η ΕΚΤ εξηγήσει αναλυτικά την προσέγγισή της για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Τόνισε δε ότι η ίδια σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.
Η ‘Αγγελα Μέρκελ παραδέχθηκε ακόμη ότι σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι «λεπτή», καθώς η γερμανική απόφαση μπορεί να αξιοποιηθεί από άλλες χώρες της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα