Τουρκικό ΥΠΕΞ: Οι συμμαχίες εναντίον της Αγκυρας δεν θα βοηθήσουν την Ελλάδα

Νέα πυρά προς την Ελλάδα εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, απαντώντας στις κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, από τον Εβρο.
«Οι δηλώσεις του ελληνα υπουργού Εξωτερικών αποτελούν μια νέα προσπάθεια της Ελλάδας να καλύψει τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των

αδικημάτων εναντίον των προσφύγων -υπό την ομπρέλα της ΕΕ» τόνισε, χαρακτηριστικά, σε γραπτή ανακοίνωση.
«Υπενθυμίζουμε σ’ όλους ότι η προστασία των προσφύγων είναι ηθική και νομική υποχρέωση κάθε κράτους-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης» συνέχισε ο Τούρκος διπλωμάτης.
Κάλεσε δε την Ελλάδα και την ΕΕ να «ανταποκριθούν στις ηθικές τους ευθύνες και να σεβαστούν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο».
Ειδική αναφορά έκανε στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας ότι οι διεθνείς συμμαχίες της Αθήνας δεν πρόκειται να την ωφελήσουν.
«Οι δηλώσεις του κ. Δένδια για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, είναι εκτός πραγματικότητας. Η Ελλάδα θα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο» τόνισε ο Ακσόι, αναφερόμενος στις εξελίξεις ως προς τις θαλάσσιες ζώνες.
«Οι προσπάθειες συγκρότησης συμμαχιών εναντίον της Τουρκίας, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα. Αντ’ αυτού, πρέπει να επιδείξει σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας» κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία κοινών θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης, νότια της Κρήτης.
Η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για ένα παράνομο μνημόνιο, το οποίο αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα βρίσκεται σε εντατικές επαφές με την Αίγυπτο για τον καθορισμό κοινών θαλάσσιων ζωνών, με στόχο την de facto ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε συμφωνία με την Ιταλία για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και χωρικά ύδατα στην περιοχή του Ιονίου.
Από την πλευρά της, η κρατική πετρελαϊκή εταιρείας της Τουρκίας έχει ζητήσει άδεια για την έναρξη ερευνών σε θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.
Οι έρευνες αυτές εδράζονται στην πάγια θέση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης του δικαιώματος των νησιών για την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας. Οι έρευνες αυτές εδράζονται στην πάγια θέση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης του δικαιώματος των νησιών για την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας.
Πηγή: Sputniknews

Keywords
Τυχαία Θέματα