Υπεγράφη η σύμβαση για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου

Υπεγράφη στο Καστέλλι Πεδιάδας η Σύμβαση Παραχώρησης του έργου κατασκευής του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου («Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και Μελέτη, Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικών Συνδέσεων αυτού»). Η τελετή υπογραφής της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, και της εταιρείας παραχώρησης «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης

Α.Ε.», πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο Καστελλίου, του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
Ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε ιδιαίτερη μέρα χαράς, τη σημερινή, για όσους έχουν συμβάλει επί πολλά χρόνια στο να φτάσει η ώρα της σύμβασης, ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε.», Μιχάλη Γουρζή, το έργο να είναι έτοιμο νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα, «σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια» όπως είπε. Ο κ. Σπίρτζης εξήγησε ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2015 δεν ήταν εύκολη διαδικασία, ενώ σημείωσε ότι «ελήφθησαν υπόψη όλες οι προτάσεις και η πλειοψηφία της κοινωνίας ήταν υπέρ του αεροδρομίου. Ετσι προχωρήσαμε και μάλιστα μέσα σε μια δύσκολη περίοδο, περίοδο κρίσης».
Τί αναφέρει η σύμβαση
Πρόκειται για μια σύμβαση παραχώρησης όπου το Δημόσιο κατέχει ισχυρή παρουσία με ποσοστό 45,9% και με σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη. Η επένδυση είναι ύψους 1,5 δισ. ευρώ και η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου, όπως επισημάνθηκε, φτάνει τα 180 εκατ. ευρώ που θα δοθούν ένα χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, ενώ θα δημιουργηθούν 1.500 θέσεις εργασίας και πολλαπλάσιες θέσεις με την ολοκλήρωση του έργου.
Ο υπουργός, συνοδευόμενος από το νέο υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Θάνο Μωραΐτη, σημείωσε ότι στην πορεία μέχρι σήμερα, υπήρξαν μεγάλες πιέσεις για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο 2% του τζίρου που θα πάει στην τοπική κοινωνία αλλά και την ευρύτερη περιοχή, πέραν του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
«Το 2% του τζίρου είναι μεγάλο πόσο, υπολογίζεται στα 184 εκατομμύρια» είπε ο κ. Σπίρτζης, ενώ συμπλήρωσε, ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι και στο νυν αεροδρόμιο η δυναμική έχει αλλάξει, καθώς από τις αρχικές, όπως είπε, προβλέψεις όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις, ότι η κίνηση έφτανε στα 6,5 εκατομμύρια επιβάτες, πέρυσι, έφτασε τα 8,5 εκατ. επιβάτες.
Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα όπως είπε, της πρόβλεψης των οδικών συνδέσεων, μιλώντας για 18 χλμ. δρόμου με προδιαγραφές αυτοκινητοδρόμου για συνδέσεις με τον ΒΟΑΚ και 6 χλμ. δρόμου για σύνδεση, με το νότο.
Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε και στους ιδιοκτήτες γης που θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα και να δοθούν λύσεις.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξήγησε ότι πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα για την αξιοποίηση του υπάρχοντος αεροδρομίου, ενώ δεσμεύτηκε ότι ο δήμαρχος, ως εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας θα είναι στο ΔΣ του αεροδρομίου. Επίσης δεσμεύτηκε για το τοπικό χωρικό σχέδιο, «ώστε η περιοχή να προστατευτεί και η ανάπτυξη που θα έρθει να μην είναι άναρχη» όπως σημείωσε.
Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Ζαχαρίας Καλογεράκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Επειτα από πολλές εξαγγελίες, αναβολές και ακόμη περισσότερα εμπόδια, το έργο αυτό γίνεται πράξη σήμερα, μετά από 16 ολόκληρα χρόνια, χάρη στις συστηματικές ενέργειες του παρευρισκόμενου υπουργού -γεγονός που πρέπει να του αναγνωρίσουμε δημόσια. Το νέο αεροδρόμιο, αποτελεί ένα έργο υποδομής, που επηρεάζει και επαναπροσδιορίζει αναμφίβολα τα μέχρι τώρα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της περιοχής, όπως συμβαίνει εξάλλου σε κάθε μεγάλο έργο».
Εκανε λόγο για ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, το οποίο, όπως τόνισε, πρέπει να διαμορφωθεί «με εστιασμένες παρεμβάσεις στους επιμέρους τομείς, αλλά και θεσμικές δράσεις για τη χωρική/πολεοδομική οργάνωση και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Στη βάση αυτή έχει δρομολογηθεί η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης για την προκήρυξη της μελέτης από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, εκτός από τα απαραίτητα συνοδευτικά έργα υποδομής για την ευρύτερη περιοχή, θα πρέπει να στηρίξει την προσαρμογή στις νέες συνθήκες και τον ομαλό μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Ο κ. Καλογεράκης αναφέρθηκε και στις αποζημιώσεις για τους κατοίκους, των οποίων θα απαλλοτριωθεί το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους και επιβάλλεται, όπως τόνισε, να υπάρξει μέριμνα για δίκαιη αποζημίωση.
Ο πρόεδρος της εταιρείας παραχώρησης «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε.», Μιχάλης Γουρζής, τόνισε ότι πρόθεση είναι να υλοποιηθεί ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό έργο, που θα δώσει αέρα ανάπτυξης σε όλη την Κρήτη. Διευκρίνισε δε ότι «θα επιμείνουμε να έχουμε σχέση με την τοπική κοινωνία – το αεροδρόμιο είναι και δικό σας, άρα να ευχηθούμε σε όλους καλή αρχή», είπε ο κ. Γουρζής.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της GMR είπε ότι η εταιρεία έχει κατασκευάσει σημαντικά αεροδρόμια, όπως στο Δελχί, που είναι, όπως τόνισε, από τα καλύτερα του κόσμου σε σέρβις και ποιότητα, ενώ στόχος είναι να παραδοθεί ένα αεροδρόμιο που θα αναβαθμίσει ως τουριστικό προορισμό την Κρήτη.
Το «παρών» στην υπογραφή σύμβασης έδωσαν βουλευτές, ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, δήμαρχοι και τοπικοί φορείς.

«Είναι κατανοητές οι αντιδράσεις πολιτών που ανησυχούν, όχι όμως και συγκεκριμένων συμφερόντων που έχουν δραστηριοποιηθεί και στο παλιό αεροδρόμιο»
Χρ. Σπίρτζης

Keywords
Τυχαία Θέματα