SOS από τους ειδικούς για τα φαινόμενα λειψυδρίας στη χώρα

16:11 30/7/2024 - Πηγή: Dimosio

Αντιμέτωπες με την λειψυδρία βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας και συνολικά 14 δήμοι της χώρας έχουν κηρυχθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Για το πρόβλημα της λειψυδρίας μίλησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης. «Χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη πολιτική, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Του χρόνου τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα να είναι το ίδιο», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να υπάρχει διαφορετική τιμολόγηση στο νερό».

Παράλληλα, ο κ. Συνολάκης, έθεσε το ζήτημα του υπερτουρισμού: «Πρέπει να κάνουμε κι αυτή

την κουβέντα. Πόσο τουρισμό μπορούν να αντέξουν οι υποδομές μας». Χαρακτηριστικά ο ίδιος τόνισε πως «τον επόμενο χρόνο θα είναι όπως φέτος. Είμαστε σε μία καινούργια πραγματικότητα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε με την κλιματική αλλαγή», είπε, για να τονίσει: «Αυτή την Ελλάδα που γνωρίζαμε σαν μικρά παιδιά, δυστυχώς, θα την ξαναδούμε –αν πάρουμε τα μέτρα μας– ίσως τον 22ο αιώνα».

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας μίλησε το πρωί της Τρίτης (30/7) στην πρωινή εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Ο καθηγητής απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το πώς η Ελλάδα έφτασε να ταλανίζεται από τη λειψυδρία ανέφερε: «Υπάρχουν δυο παράγοντες. Είναι οι υδρομετεωρολογικοί παράγοντες, δηλαδή η ανομβρία που υπήρχε τον προηγούμενο χειμώνααλλά και τα προηγούμενα χρόνια, η οποία δεν τροφοδοτεί ούτε τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες ούτε τους επίγειους ταμιευτήρες. Υπάρχει έτσι το πρωτογενές έλλειμμα σε νερό. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η αύξηση της κατανάλωσης. Λόγω της ξηρασίας και της αύξησης των θερμοκρασιών η κατανάλωση έχει φτάσει στα ύψη».

Και συνεχίζει ο κ. Λέκκας: «Ειδικά στα νησιά η κατανάλωση αυξάνει το πρόβλημα με τον τουρισμό και τον υπερτουρισμό. Δημιουργούνται συνεπώς πολλά προβλήματα στον τουριστικό τομέα αλλά και στον αγροτικό τομέα, όπου εκεί δεν μπορούν να παραχθούν πια τα αγροτικά προϊόντα. Επίσης, σταδιακά προκύπτει η λεγόμενη ερημοποίηση».

Προτού καταλήξει ο κ. Λέκκας, επισήμανε πως η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει άλλον άνυδρο χειμώνα και επικεντρώθηκε στα προβλήματα που θα μεγαλώσουν: «Δεν αντέχουμε άλλον άνυδρο χειμώνα. Και η αγωνία είναι οι βροχοπτώσεις που θα υπάρξουν. Πρέπει να δούμε τι θα υπάρξει στη χειμερινή περίοδο και να διαμορφώσουμε έγκαιρα τις πολιτικές μας για τη σωστή χρήση του νερού και τον περιορισμό του. Δεν είναι λύση η αφαλάτωση. Χρειάζεται μεγάλο κόστος και δεν είναι περιβαλλοντολογικά σωστό».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα