Αλ. Χαρίτσης: H ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά

11:44 30/1/2018 - Πηγή: Dimosio

Η Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά και πρόσθεσε ότι «αυτή η ανάκαμψη, σε αντίθεση με το παρελθόν, διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την βιωσιμότητα και διατηρισιμότητά της τα επόμενα χρόνια: ισχυρές τάσεις ενίσχυσης μεταποίησης, βιομηχανίας και εξαγωγικής δραστηριότητας».

«Η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας
και ασφάλειας σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στην εξαμηνιαία συνεδρίαση της Επιτροπής Βιομηχανίας (Industrial Affairs Committee – IACO) της Business Europe που διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά και πρόσθεσε ότι «αυτή η ανάκαμψη, σε αντίθεση με το παρελθόν, διαθέτει σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν πιο αισιόδοξους για την βιωσιμότητα και διατηρισιμότητά της τα επόμενα χρόνια: ισχυρές τάσεις ενίσχυσης μεταποίησης, βιομηχανίας και εξαγωγικής δραστηριότητας».

Βασικό στοίχημα για το επόμενο διάστημα, είναι η αύξηση του όγκου των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι για να ενισχυθεί η επενδυτική δραστηριότητα αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο όπως:

– απλοποίηση διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης επιχειρήσεων

– ξεκαθάρισμα του άναρχου πλαισίου των βιομηχανικών συγκεντρώσεων

– νέοι θεσμοί που ξεκαθαρίζουν το τοπίο ως προς τις χρήσεις γης: δασικοί χάρτες – κτηματολόγιο

– αναμόρφωση του πλαισίου των στρατηγικών επενδύσεων – απλοποίηση διαδικασιών – διεύρυνση παραγωγικών δραστηριοτήτων και

– στήριξη του τραπεζικού συστήματος και ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια.

Χρηματοδοτικές παρεμβάσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός, για το ζήτημα της χρηματοδότησης που απασχολεί την επιχειρηματικότητα, σημείωσε ότι τα εργαλεία είναι η στροφή του νέου αναπτυξιακού νόμου στον δευτερογενή τομέα, η χρηματοδοτική στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και η σύνδεση αυτών των τομέων με παραγωγή κυρίως (μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ) ενώ ιδιαίτερα υπογράμμισε τη σημασία της ολοκλήρωσης των βασικών έργων υποδομών και τη σημασία των στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς φορείς (EIB, EIF, EBRD) και τη δημιουργία νέων χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Παρέμβαση στις ευρωπαϊκές διεργασίες

«Μετά από χρόνια ακινησίας, τα πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς τη βιομηχανική πολιτική φαίνεται να κινούνται. Η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με τη δική μας στρατηγική επιλογή για στήριξη της βιομηχανίας και του δευτερογενούς τομέα συνολικά, ως βασικό στοιχείο της αναπτυξιακής μας στρατηγικής» είπε στη συνέχεια ο κ. Χαρίτσης αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές διεργασίες και συνέχισε: «Η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτήρηση τους επόμενους μήνες, η “κανονικοποίηση” της κατάστασης της οικονομίας, μας δίνει την δυνατότητα να παρέμβουμε πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως διαπιστώνουμε άλλωστε, παρά τις ιδιαιτερότητες βεβαίως κάθε χώρας, τα προβλήματα είναι κατά βάση κοινά (συρρίκνωση παραγωγικής βάσης, ανταγωνισμός από αναδυόμενες οικονομίες, ενεργειακή μετάβαση και ενεργειακό κόστος). Απαιτείται λοιπόν και η εξεύρεση κοινών λύσεων».

Στο μεταξύ, όπως σημείωσε, «η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή».

Η ελληνική κυβέρνηση, συνέχισε ο ίδιος, παράλληλα με τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την δημοσιονομική κρίση, λαμβάνει διεθνείς πρωτοβουλίες για ενίσχυση του διεθνούς προφίλ της χώρας (ευρωμεσογειακή σύνοδος, τετραμερής σύνοδος Ελλάδας-Σερβίας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας. τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ). Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κ. Χαρίτσης, «εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση προβλημάτων δεκαετιών με τους βόρειους γείτονές μας, Αλβανία και FYROM. Προβλημάτων που αποσταθεροποιούν την περιοχή και εμποδίζουν την ανάπτυξη ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας που θα ωφελήσει το σύνολο των χωρών και πρωτίστως βέβαια τη χώρα μας ως την πιο ισχυρή οικονομία της περιοχής».

«Είναι ευθύνη και καθήκον των παραγωγικών φορέων να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια για εδραίωση της καλής γειτονίας και της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Επιτροπή Βιομηχανίας

Ο ΣΕΒ φιλοξενεί στην Αθήνα την εξαμηνιαία συνεδρίαση της Επιτροπής Βιομηχανίας (Industrial Affairs Committee – IACO) της Business Europe. Η Business Europe, με έδρα τις Βρυξέλλες, είναι ο φορέας που εκπροσωπεί τους κεντρικούς βιομηχανικούς και επιχειρηματικούς συνδέσμους των χωρών της Ευρώπης.

Ο ΣΕΒ είναι μέλος της Business Europe και συμμετέχει ενεργά στην επιτροπή, ενώ σημειώνεται ότι η συνεδρίασή της στην Αθήνα είναι η πρώτη που πραγματοποιείται εκτός Βρυξελλών,

Όπως εκτιμούν στελέχη της βιομηχανίας, η συνεδρίαση της επιτροπής στην Αθήνα, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να τονιστεί η σημασία της ελληνικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη της χώρας αλλά και η ανάγκη ευθυγράμμισής της με την ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, εκτός από τους εκπροσώπους ευρωπαϊκών συνδέσμων, παρίστανται οι πρόεδροι 14 περιφερειακών και κλαδικών βιομηχανικών συνδέσμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα