Μπιλ Γκέιτς για κλιματική αλλαγή: «Τα παιδιά χωρίς αρκετή σωστή τροφή είναι πιο ευάλωτα σε πρώιμο θάνατο»

17:24 17/9/2024 - Πηγή: Dimosio

Ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής της Microsoft και πλέον αφοσιωμένος στη φιλανθρωπική δράση, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον υποσιτισμό, χαρακτηρίζοντάς τον ως τη σοβαρότερη κρίση στην παιδική υγεία παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Γκέιτς, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιδεινώσει δραματικά την ήδη κρίσιμη αυτή κατάσταση.

«Αν δεν πάρεις γενικά τη σωστή τροφή, τόσο στη μήτρα όσο και στα πρώτα χρόνια σου, δεν θα μπορέσεις ποτέ να αναπληρώσεις»,

δήλωσε ο Γκέιτς στο Ρόιτερς σε διαδικτυακή συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στις σωματικές και διανοητικές ικανότητες ενός παιδιού, οι οποίες δεν αναπτύσσονται αν λείπει η καλή διατροφή.

Τα παιδιά χωρίς αρκετή σωστή τροφή είναι επίσης περισσότερο ευάλωτα σε ασθένειες, όπως η ιλαρά και η ελονοσία, και σε πρώιμο θάνατο.

«Γύρω στο 90% του αρνητικού αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής λειτουργεί μέσω του συστήματος τροφίμων. Είναι όταν οι σοδειές σου βασικά αποτυγχάνουν επί χρόνια λόγω ξηρασίας ή υπερβολικά πολλής βροχής», υπογράμμισε.

Ο Γκέιτς παραχώρησε τη συνέντευξη ενόψει της ετήσιας έκδοσης του Goalkeepers Report, που δημοσιεύεται από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Η έκθεση παρακολουθεί την πρόοδο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) του ΟΗΕ, εστιάζοντας στη μείωση της φτώχειας και στη βελτίωση της υγείας, και περιλαμβάνει τις παραπάνω προβλέψεις.

Το 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι 148 εκατομμύρια παιδιά παρουσίαζαν στασιμότητα στην ανάπτυξη, ενώ 45 εκατομμύρια υπέφεραν από ατροφία.

Ο Γκέιτς ζήτησε να γίνει αύξηση στη χρηματοδότηση της διατροφή, ιδιαίτερα μέσω μιας νέας πλατφόρμας της UNICEF, του Child Nutrition Fund, που στοχεύει στο συντονισμό των δωρεών από χορηγούς.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερη έρευνα, αλλά τόνισε πως οι πόροι για τη διατροφή δεν θα πρέπει να αποσπαστούν από άλλες απαραίτητες πρωτοβουλίες, όπως οι εμβολιασμοί των παιδιών.

«Η διατροφή δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετής έρευνας… είναι εντυπωσιακό πόσο σημαντική είναι», δήλωσε ο Γκέιτς, τονίζοντας ότι πρωτοβουλίες όπως ο εμπλουτισμός τροφών ή η καλύτερη πρόσβαση σε πολυβιταμίνες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αποδειχθούν εξίσου αποτελεσματικές με ορισμένα εμβόλια στη βελτίωση της παιδικής υγείας στις πιο φτωχές χώρες.

Τον Ιανουάριο, το Ίδρυμα Γκέιτς ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δαπανήσει φέτος περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά για την παγκόσμια υγεία – 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια – καθώς οι διεθνείς προσπάθειες χρηματοδότησης καθυστερούν.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπιλ Γκέιτς,bil gkeits