Εργασιακά: Τα 3 αγκάθια στη διαπραγμάτευση Κυβέρνησης – Κοινωνικών Εταίρων

11:00 6/3/2018 - Πηγή: Dimosio

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας και το πρόστιμο της αδήλωτης εργασίας βρίσκονται στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου που ξεκίνησε χθες με την συνάντηση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου και του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου.

Η υπουργός Εργασίας έχει προγραμματίσει συναντήσεις και με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ)

καθώς αναζητούνται οι βέλτιστες λύσεις σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Στόχος της Κυβέρνηση και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να υπάρξει μια οριοθέτηση της αγοράς εργασίας στην εποχή μετά το μνημόνιο. Τα σοβαρότερα και πιο ακανθώδη ζητήματα που έχουν πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι:

Επεκτασιμότητα Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Σύμφωνα με το ψηφισμένο πολυνομοσχέδιο της δεύτερης αξιολόγησης, από τον Αύγουστο του 2018 θα είναι δυνατή η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας με απόφαση υπουργού στο σύνολο του εκάστοτε κλάδου. Σήμερα κάθε κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική δεσμεύει μόνο τα μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης που εκπροσωπούνται από το σωματείο που υπογράφει. Σύμφωνα με τους κοινωνικούς εταίρους, η συγκεκριμένη μνημονιακή ρύθμιση νοθεύει τον ανταγωνισμό, καθώς επιχειρήσεις που παράγουν ή πωλούν τα ίδια προιόντα μπορούν να βρεθούν με διαφορετικές υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζομένους τους. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει στους θεσμούς ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα μέτρησης της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συμβάσεων, ώστε να αποδεικνύεται ποιες κλαδικές – ομοιοεπαγγελματικές αφορούν εργοδότες που καλύπτουν το 50% του εκάστοτε κλάδου και αυτές να επεκτείνονται. Το υπουργείο Εργασίας αναζητά την επίμαχη φόρμουλα στο σύστημα “Έργάνη” όπου δηλώνονται εργοδότες και εργαζόμενοι ενώ στο πρόγραμμα είναι και η τεχνική συνδρομή του ILO. Συνδικαλιστές εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τα μητρώα των εργοδοτικών οργανώσεων και τον μηχανισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων, ενώ ξεκαθαρίζουν πως “δεν είναι εύκολη υπόθεση η μέτρηση της αντιπροσωπευτικότητας”.Μεσολάβηση και Διαιτησία. Το μεγάλο “αγκάθι” για την επερχόμενη μεταρρύθμιση του ΟΜΕΔ είναι το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Το δικαίωμα είχε καταργηθεί με μνημονιακές διατάξεις αλλά επανήλθε επειδή οι εργαζόμενοι κέρδισαν την μάχη στο ΣτΕ. Παρά την τελεσίδικη δικαστική απόφαση, ο ΣΕΒ έχει ανασύρει εκ νέου το θέμα και ζητά επιμόνως την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής. Από το υπουργείο Εργασίας διαμηνύουν πως διάταξη που έχει κριθεί στο ΣτΕ δεν αλλάζει, αν και μεταρρυθμίσεις στο γενικό πλαίσιο της λειτουργίας του θεσμού της Διαιτησίας είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.Αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. Όπως έχει προαναγγελθεί, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ρύθμιση που θα αναπροσαρμόζει συνολικά το πρόστιμο, που σήμερα είναι στα 10.500€. Η διάταξη προβλέπει πως εφόσον ο εργοδότης επιλέξει να προσλάβει τον αδήλωτο με σύμβαση πλήρους απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να πετύχει γενναία έκπτωση στο πρόστιμο έως και 50%. Ταυτόχρονα η επιχείρηση θα έχει την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του εργαζομένου. Σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές θα γίνονται αυστηρότερες στο οικονομικό σκέλος, ενώ δεν αποκλείεται να μπαίνει σε εφαρμογή και η προσωρινή αναστολή λειτουργίας. Επί της ουσίας τα νέα πρόστιμα θα κλιμακώνονται αναλογικά με τη σοβαρότητα της παράβασης και την υποτροπή του εργοδότη. Η επιχείρηση που συλλαμβάνεται στην τσιμπίδα του ΣΕΠΕ θα καλείται ή να πληρώσει ολόκληρο το πρόστιμο ή να μπει σε «ρύθμιση» για να κερδίσει σημαντική έκπτωση, αφού προχωρήσει πρώτα στην πρόσληψη του αδήλωτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα