Φάμελλος: Να πει ο Μητσοτάκης μία μελέτη που καθυστερεί στο γραφείο Υπουργού

10:45 28/5/2018 - Πηγή: Dimosio

Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για το αναπτυξιακό σχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι δεν έχει πρόταση ούτε στο δημοσιονομικό ούτε στο αναπτυξιακό και παραγωγικό σχέδιο, σχολιάζει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή σημερινές αναφορές του προέδρου της ΝΔ στην εκπομπή “ΑΚΡΑΙΩΣ”, με τις δηλώσεις του, σύμφωνα με το σχόλιο του υπουργού, να «κατορθώνει να αποδείξει ότι δεν έχει την παραμικρή γνώση και επαφή με την αδειοδότηση παραγωγικών επενδύσεων».

Το

σχόλιο του υπουργού Περιβάλλοντος καταλήγει ως εξής: «Ψάχνοντας κάτι έξυπνο να πει, κατήγγειλε «ξέρετε πόσες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων κάθονται πάνω στο γραφείο Υπουργού και δεν υπογράφονται, γιατί ο Υπουργός δεν θέλει να κινηθεί με ταχύτητα;».

Θα μας βοηθούσε πολύ αν μπορούσε να αναφέρει μία επένδυση που καθυστερεί στο γραφείο αναπληρωτή Υπουργού, που έχει την αρμοδιότητα των ΜΠΕ. Διαφορετικά θα αποτελεί και αυτή η δήλωσή του μία ακόμα αερολογία, η οποία μπορεί όμως να πληγώσει την προσέλκυση επενδύσεων. Μήπως αυτός είναι ο στόχος του;

Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι την Παρασκευή 25/5 μόνο ένας φάκελος περιβαλλοντικής αδειοδότησης ήταν σε εκκρεμότητα, και αυτός της τελευταίας εβδομάδας. Ο δε χρόνος απόκρισης του γραφείου Αναπληρωτή Υπουργού για υπογραφή ΑΕΠΟ είναι μια εβδομάδα και πολλές φορές μικρότερος. Κρατούμε δε ειδικό πρωτόκολλο εισόδου και εξόδου των εγκρίσεων, που είναι στη διάθεσή του.

Κατά τη περίοδο ευθύνης αυτής της κυβέρνησης, έχουν αδειοδοτηθεί επενδύσεις που καθυστερούσαν εδώ και χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Φράγμα Μεσοχώρας, Ξενία Σκιάθου, Αιολικά Αχαΐας, Υβριδικό υδροηλεκτρικό Αμφιλοχίας, Ιόνια Οδός, Τμήματα Εγνατίας, Χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια, τουριστική επένδυση Αγίου Ιωάννη Χαλκιδικής, Ελούντας, Φράγμα Αλμωπαίου κ.λπ. Ακόμα και περιβαλλοντικές μελέτες της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ελέγχθηκαν και αδειοδοτήθηκαν το 2016 και το 2017.

Ενδεικτικά, επισυνάπτουμε πίνακα απολογισμού των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων του 2017 και του 2018. Και ευχαρίστως να τον υποδεχτούμε στο ΥΠΕΝ να τον ενημερώσουμε τι σημαίνει διάφανη και ισότιμη υποστήριξη της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Κάτι που για 40 χρόνια δεν γινόταν και γιατί οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν προωθούσαν απλά αναπτυξιακά εργαλεία, όπως οι δασικοί χάρτες. Θα θέλαμε όμως μια απάντηση, την οποία ζητάμε εδώ και έναν χρόνο. Για ποιο λόγο εδώ και 40 χρόνια οι κυβερνήσεις τους δεν εφάρμοζαν τους δασικούς χάρτεςμ παρ’ ότι ήταν και συνταγματική υποχρέωση και ευρωπαϊκό κεκτημένο; Αφού και σήμερα στην ίδια εκπομπή ζήτησε ξεκάθαρους κανόνες και να ξέρει οποιοσδήποτε πού μπορεί και τι μπορεί να χτίζει…

Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε με ανυπομονησία την απάντηση του κ. Μητσοτάκη για την επένδυση της οποίας η περιβαλλοντική αδειοδότηση καθυστερεί στο γραφείο Αναπλ. Υπουργού. Και βάζουμε κριτές​ της απάντησής του από τώρα τον ΣΕΒ και την Ένωση Επιμελητηρίων.

ΥΓ1. Οφείλουμε να επικροτήσουμε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για οργανωμένους βιομηχανικούς υποδοχείς, που θα βάλει στο πρόγραμμά του. Υποθέτουμε κατά το πρότυπο των περιοχών Ασωπού, Θριάσιου Πεδίου και Καλοχωρίου, που οργανώθηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ με τη συμβολή του κ. Μητσοτάκη!

ΥΓ2. Όσο για την παρατήρηση του κ. Τσίμα ότι «οι υπουργοί υπογράφουν συνήθως για να ανταλλάσσουν την υπογραφή τους με ψήφους», θα τον στεναχωρήσουμε. Μάλλον έχει μείνει σε εποχές πριν από το 2015 και σε Υπουργούς τις πρακτικές των οποίων γνώριζε καλύτερα. Γιατί ήταν οι Υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ζητούσαν κατ’ ελάχιστον ψήφους για αντάλλαγμα. Έστω και τώρα, όμως, δεν είναι αργά. Ας αποκαλύψει ποιοι είναι αυτοί και τι γνωρίζει, για να βοηθήσει και τη χώρα μας και τις επενδύσεις. Γιατί αυτές οι εποχές πέρασαν και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Keywords
Τυχαία Θέματα