Γερμανία: Ο Όλαφ Σολτς έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης – Πρόωρες εκλογές στη χώρα

Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις σημειώνονται στη Γερμανία, καθώς ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου. Ο Σολτς αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, για να υπάρξει διάλυση του κοινοβουλίου και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στη διαδικασία συμμετείχαν 717 από τους συνολικά 733 βουλευτές της Μπούντεσταγκ. Από αυτούς, 394 ψήφισαν κατά του καγκελάριου, 207 υπέρ, ενώ 116 απείχαν από την ψηφοφορία.

Μετά

την καταψήφιση, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 23η Φεβρουαρίου 2025, ημερομηνία που έχει ήδη συμφωνηθεί από τα κόμματα. Σύμφωνα με το άρθρο 39 του γερμανικού Συντάγματος, οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν εντός 60 ημερών από τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ αναμένεται να κινήσει άμεσα τη διαδικασία, βάσει της διακομματικής συναίνεσης.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αν και αναμενόμενο, δρομολογεί σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Ο Όλαφ Σολτς αντέδρασε με χαμόγελο, ανταλλάσσοντας χειραψία με τον αντικαγκελάριό του. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Φρίντριχ Μερτς, εξέφρασε ικανοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση ανέδειξε με σαφήνεια τις διαφορές μεταξύ των κομμάτων.

Παράλληλα, υπερασπίστηκε το FDP, απαντώντας στην κριτική του Σολτς για ζητήματα πολιτικής ωριμότητας, και τόνισε ότι οι ψηφοφόροι θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν το «πολιτικό στυλ» που τους εκφράζει.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή θα είναι μόλις η τέταρτη φορά τα τελευταία 75 χρόνια που η Γερμανία οδηγείται σε πρόωρες εκλογές.

Η πτώση της κυβέρνησης, η οποία συνέβη εννέα μήνες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές, καταγράφεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Εντείνεται η κρίση ηγεσίας στην Ευρώπη

Η αποτυχία του Όλαφ Σολτς να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την πτώση της γαλλικής κυβέρνησης, ενισχύοντας τη γενικευμένη πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη.

Αυτή η κρίση ηγεσίας εκδηλώνεται σε μια εποχή όπου η ήπειρος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στην οικονομία και την ασφάλεια. Ταυτόχρονα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να επιστρέψει στην προεδρία των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ βρίσκεται πλέον υπό υπηρεσιακή διοίκηση.

Στην επερχόμενη προεκλογική περίοδο, τα βασικά ζητήματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν αφορούν τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, τις κοινωνικές ανισότητες, τη διαχείριση της μετανάστευσης και την ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

Εν τω μεταξύ, η ανησυχία παραμένει για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κλιμακώνει τις πυρηνικές απειλές.

Παράλληλα, η Κίνα αναδεικνύεται ως ισχυρός ανταγωνιστής σε κρίσιμους βιομηχανικούς τομείς, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την προηγούμενη θητεία του, έχει αφήσει να εννοηθεί πως ενδέχεται να πυροδοτήσει εμπορική αντιπαράθεση και να επανεξετάσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, δημιουργώντας περαιτέρω αβεβαιότητα στις διεθνείς σχέσεις.

Οι Χριστιανοδημοκράτες στο δρόμο της επιστροφής στην εξουσία

Πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε πως οι πολίτες θα κληθούν να «ορίσουν την πολιτική κατεύθυνση της χώρας μας», προμηνύοντας μια έντονη προεκλογική περίοδο με οξείς αντιπαραθέσεις.

Παρά τις δυσκολίες, ο Σολτς φέρεται να μην είχε άλλη επιλογή. Οι πιέσεις από τις οικονομικές προκλήσεις και τις διεθνείς κρίσεις καθιστούσαν οποιαδήποτε απόπειρα διατήρησης της κυβέρνησής του μέχρι τον Σεπτέμβριο επικίνδυνη και πιθανώς ανεύθυνη.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Σολτς εμφανίζεται να χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) υπό την ηγεσία του Φρίντριχ Μερτς να προβάλλει ως φαβορί για την επόμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο, η επόμενη μέρα προμηνύεται δύσκολη. Οι Χριστιανοδημοκράτες απορρίπτουν κάθε συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ενώ οι Φιλελεύθεροι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός κοινοβουλίου.

Παράλληλα, κάποιες συντηρητικές φωνές στον CDU εμφανίζονται αρνητικές στη συνεργασία με τους Πράσινους, αφήνοντας ως μόνη πιθανή επιλογή έναν συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύει τα σενάρια απομάκρυνσης του Όλαφ Σολτς από την ηγεσία του SPD.

Στον εκλογικό στίβο, το ακροδεξιό AfD φαίνεται να αναβαθμίζει τη θέση του. Από την είσοδό του στην Μπούντεσταγκ το 2017 με 12,6%, και την υποχώρηση στο 10,4% το 2021, το κόμμα καταγράφει πλέον ποσοστά κοντά στο 20%. Παρά το γεγονός ότι κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν προτίθεται να συνεργαστεί μαζί του, η ενίσχυσή του δυσχεραίνει τη δημιουργία σταθερών κυβερνητικών συνασπισμών.

Εάν το AfD κατακτήσει το 20% των εδρών στο κοινοβούλιο, η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης αναμένεται να αποτελέσει μεγάλο πολιτικό γρίφο, με τον σχηματισμό ενός βιώσιμου συνασπισμού να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανία, Όλαφ Σολτς, – Πρόωρες,germania, olaf solts, – proores