Ιταλία: Επαναφορά νόμου αλά Μουσολίνι – Θεσμοθετήθηκε “Βαθμολόγιο Συμπεριφοράς Μαθητών” στα σχολεία

14:28 27/9/2024 - Πηγή: Dimosio

Σε θεσμοθέτηση του “Βαθμολόγιου Συμπεριφοράς Μαθητών” , προχώρησε  το υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας, με σημαντικές συνέπειες για όσους δεν καταφέρνουν να πιάσουν τη βάση,   λόγω της αύξησης κρουσμάτων επιθετικότητας προς τους εκπαιδευτικούς .

Οι «βαθμοί συμπεριφοράς», είναι παρόμοιοι με ένα νόμο που εισήγαγε που εισήγαγε για πρώτη φορά η φασιστική κυβέρνηση του Μπενίτο Μουσολίνι το 1924.

Εντάσσεται σε ένα νομοσχέδιο για την εκπαίδευση που ψηφίστηκε από

το κοινοβούλιο την Τετάρτη, παρέχοντας στα σχολεία την εξουσία να απορρίπτουν μαθητές με βάση αποκλειστικά τη συμπεριφορά τους.

Οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου που θα λαμβάνουν βαθμολογία πέντε ή χαμηλότερη στη συμπεριφορά, από 10, θα θεωρούνται αποτυχόντες για τη χρονιά και θα κινδυνεύουν να την επαναλάβουν, ανεξαρτήτως του ακαδημαϊκού τους επιπέδου.

Από την άλλη, οι μαθητές του Λυκείου που θα συγκεντρώνουν μόλις έξι βαθμούς στη συμπεριφορά θα είναι υποχρεωμένοι να υποβληθούν σε τεστ πολιτικής αγωγής. Επιπλέον, οι βαθμοί συμπεριφοράς θα έχουν σημαντική επίδραση στη συμμετοχή τους στις κρίσιμες απολυτήριες εξετάσεις της maturità.

Ο Τζιουζέπε Βαλντιτάρα, υπουργός Παιδείας στην ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε: «Η μεταρρύθμιση των βαθμών για τη συμπεριφορά αποκαθιστά τη σημασία της ατομικής ευθύνης, καθιστά κεντρικό στοιχείο τον σεβασμό των ανθρώπων και των δημόσιων αγαθών και αποκαθιστά την αυθεντικότητα των εκπαιδευτικών».

Η Μελόνι έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η αλλαγή θα «επαναφέρει τον σεβασμό» στα σχολεία. Για πράξεις επιθετικότητας ή βίας προς το σχολικό προσωπικό έχουν θεσπιστεί πρόστιμα ύψους 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ.

Ο νόμος, που εγκρίθηκε από την ANP, την ένωση διευθυντών σχολείων της Ιταλίας, προήλθε ως αντίδραση στην αύξηση άνω του 110% των επιθετικών περιστατικών κατά του διδακτικού προσωπικού από την αρχή του έτους, συγκριτικά με το 2023.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι εκπαιδευτικοί χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι επιτιθέμενοι ήταν οι γονείς των μαθητών. Συχνά, οι μαθητές εμπλέκονται σε συγκρούσεις με τους καθηγητές τους σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων στην τάξη.

Ο Αντονέλο Τζιανέλι, πρόεδρος του ANP, δήλωσε ότι το μέτρο αποτελεί «ένα βήμα προς τα εμπρός. Είναι σωστό οι μαθητές να καλούνται να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, τις συνέπειες των πράξεών τους».

Ο Τομάσο Μαρτέλι, συντονιστής μιας φοιτητικής ένωσης, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην «ενίσχυση μιας αυταρχικής και τιμωρητικής κουλτούρας».

«Η δυνατότητα αποτυχίας για παραβιάσεις των κανόνων καθιστά πλέον τους βαθμούς για το μέτρο της συμπεριφοράς κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα περαιτέρω κατασταλτικό εργαλείο στα σχολεία μας», δήλωσε.

Το αρχικό μέτρο που εισήγαγε η εποχή του Μουσολίνι παρέμεινε σε εφαρμογή έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν και καταργήθηκε για τα δημοτικά και γυμνάσια μετά από τις διαμαρτυρίες των μαθητών.

Με την πάροδο του χρόνου, υπήρξαν τροποποιήσεις, αλλά τελικά καταργήθηκε σε όλα τα σχολεία το 2000.

Η δέσμη μέτρων, που είχε προηγουμένως εγκριθεί από τη Γερουσία, πέρασε και στην Κάτω Βουλή με 154 ψήφους υπέρ, 97 κατά και επτά αποχές.

Η Άνα Ασκάνι, εκπρόσωπος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, σχολίασε ότι ο κανόνας της συμπεριφοράς «σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια εποχή που θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις



Keywords
Τυχαία Θέματα