Κομισιόν: Ποιοι θα είναι οι επόμενοι Ευρωπαίοι Επίτροποι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

14:08 25/7/2024 - Πηγή: Dimosio

Μετά την ανάδειξη της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκινά η διαδικασία συγκρότησης της νέας ομάδας επιτρόπων. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιλογή των νέων μελών της Επιτροπής υπό την επανεκλεγείσα για δεύτερη πενταετή θητεία πρόεδρο, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος έχει ζητήσει από τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ να προτείνουν τα ονόματα των υποψηφίων τους.

Κάθε κράτος-μέλος θα εκπροσωπείται από έναν επίτροπο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ζητήσει από κάθε χώρα να υποβάλει δύο υποψηφίους, έναν άνδρα

και μία γυναίκα, με εξαίρεση τους επιτρόπους που θα συνεχίσουν στη θέση τους.

Όπως σημειώνει το Politico, η Φον ντερ Λάιεν είναι η επιλογή της Γερμανίας, και την Εσθονία εκπροσωπεί η Κάγια Κάλας η οποία προαλείφεται για τη διαδοχή του Ζοζέπ Μπορέλ ως ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. 

Η ίδια, έπειτα, θα αποφασίσει ποια θα είναι τα πρόσωπα στα οποία θα ανατεθούν τα χαρτοφυλάκια, λαμβάνοντας υπόψη της τη γεωγραφική ισορροπία: εκείνη των πολιτικών παρατάξεων και εκείνη των φύλων. Η πρόεδρος της Κομισιόν έχει επίσης ξεκαθαρίσει στους ηγέτες ότι επιθυμεί έμπειρους και ικανούς επιτρόπους, οι οποίοι καλό θα ήταν να διαθέτουν εκτελεστική εμπειρία στις πατρίδες τους.

Η Ισπανία ελπίζει να εξασφαλίσει το χαρτοφυλάκιο για την ενέργεια και το κλίμα για την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα. Η Σουηδία στέλνει την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τζέσικα Ρόσγουελ, η Φινλανδία την ευρωβουλευτή Χένα Βιρκούνεν, η Σλοβενία τον πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Τομάζ Βέσελ, η Ιρλανδία τον υπουργό Οικονομικών Μάικλ Μακ Γκραθ και η Τσεχική Δημοκρατία πρότεινε τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Γιόζεφ Σίκελα.

Η Σουηδία στέλνει την υπουργό της ΕΕ Τζέσσικα Ρόσβαλ, η Φινλανδία στέλνει την ευρωβουλευτή Χένα Βιρκούνεν, η Σλοβενία έστειλε τον πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Τομάζ Βέσελ, η Ιρλανδία πρότεινε τον υπουργό Οικονομικών Μίχαελ Μακγκράθ και η Τσεχική Δημοκρατία πρότεινε τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Τζόζεφ Σίκελα.

Η Διεύρυνση είναι ένα από τα πιο περιζήτητα χαρτοφυλάκια, καθώς μια από τις πιο ευαίσθητες πολιτικά πρωτοβουλίες της νέας Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν θα είναι οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της ΕΕ και την ένταξη της Ουκρανίας.

Η Φον ντερ Λάιεν θα αναζητήσει επίσης έναν επίτροπο αφιερωμένο στη Μεσόγειο, κάτι που ακούγεται ωραίο, αλλά μάλλον πρόκειται για μια σκληροπυρηνική δουλειά που εξετάζει τη μετανάστευση και την κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Κύπρος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για αυτή τη θέση.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο της Φον ντερ Λάιεν, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να περάσει από κόσκινο τους νέους επιτρόπους σε ακροάσεις που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο.

Το ευρωκοινοβούλιο μπορεί να απορρίψει υποψηφίους, όπως είχε κάνει το 2019 απορρίπτοντας τις πρώτες επιλογές των Γάλλων, Ρουμάνων και Ούγγρων επιτρόπων. Σε μια τέτοια περίπτωση η εν λόγω χώρα θα πρέπει να ορίσει νέο υποψήφιο. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν η νέα Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν να έχει συγκροτηθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα