Κρίση στην Boeing: Στρέφεται σε δανεισμό δεκάδων δισ. δολαρίων

Η αμερικανική Boeing φαίνεται να αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Ο αεροναυπηγικός «κολοσσός» στρέφεται στις μεγάλες τράπεζες και στη Wall Street, προσπαθώντας να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, με στόχο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας σοβαρής απεργίας και τα χρόνια προβλήματα λειτουργίας και ασφάλειας που την πλήττουν.

Όπως

ανέφερε το CNN, σε έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη (15/10), η Boeing παρουσίασε σχέδια για δανεισμό 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω κοινοπραξίας τραπεζών. Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αντλήσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση μετοχών και χρέους.

Ο δανεισμός των 10 δισεκατομμυρίων θα ενσωματωθεί στο συνολικό σχέδιο των 25 δισεκατομμυρίων που σκοπεύει να συγκεντρώσει η εταιρεία.

Η Boeing έχει δει το χρέος της να αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία έξι χρόνια, καταγράφοντας συνολικές λειτουργικές ζημίες που ξεπερνούν τα 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Η παραγωγή των εμπορικών της αεροσκαφών έχει σχεδόν διακοπεί εξαιτίας της πολύμηνης απεργίας των 33.000 εργαζομένων που ανήκουν στη Διεθνή Ένωση Μηχανικών (IAM).

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Boeing και της IAM κατέρρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να έχει προγραμματιστεί κάποια νέα συνάντηση. Την Παρασκευή, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κέλι Όρτμπεργκ, ανακοίνωσε σχέδια για μείωση κατά 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, που σήμερα ανέρχεται σε 171.000 άτομα.

Την ίδια ώρα, η πιστοληπτική ικανότητα της Boeing έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας – λίγο πάνω από το καθεστώς των «σκουπιδιών» (junk) – και οι μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι η Boeing κινδυνεύει να υποβαθμιστεί σε «σκουπίδια». Αυτό θα αύξανε το κόστος δανεισμού της.

Το μακροπρόθεσμο χρέος της Boeing σκαρφάλωσε στα 53 δισ. δολάρια στα τέλη Ιουνίου από 10,7 δισ. δολάρια στα τέλη Μαρτίου 2019, όταν μια δεύτερη θανατηφόρα συντριβή του 737 Max οδήγησε σε 20μηνη καθήλωση του αεροσκάφους αυτού, του αεροσκάφους με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της εταιρείας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα