Κύπρος: 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή || Στη Μεγαλόνησο ο Μητσοτάκης – Για πρώτη φορά Έλληνας Πρωθυπουργός στην αντικατοχική εκδήλωση

10:31 20/7/2024 - Πηγή: Dimosio

Υπό τον ανατριχιαστικό ήχο των σειρηνών ξύπνησε σήμερα η ελεύθερη Κύπρος, με τον ελληνισμό να επαναφέρει στη μνήμη του το σκοτεινό πρωινό, όπου οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κυπριακή Δημοκρατία (20 Ιουλίου 1974), μόλις πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα της παράνομης εισβολής ήταν η Τουρκία να αποκτήσει το 34% των εδαφών του νησιού,

χιλιάδες Ελληνοκύπριοι να εκτοπιστουν βίαια από τον τόπο που διέμεναν και να σημειωθούν εκατοντάδες θάνατοι και βιασμοί αμάχων κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

ΝΕΑΡΟΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΣ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΜΝΗΜΑΤΑ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

Ήταν η μέρα που άλλαξε τα πάντα για την Κύπρο, η μέρα που η βαρβαρότητα έγινε κομμάτι της ζωής χιλιάδων Κυπρίων, μια μαύρη σελίδα για τον ελληνισμό απανταχού της γης. Οι τούρκικες δυνάμεις εντός τριών ημερών κατέλαβαν αρχικά το 3% από το βόρειο κομμάτι του νησιού με τη γνωστή επιχείρηση («Αττίλα 1») και συγκεκριμένα την Κερύνεια και την περιοχή γύρω από την πόλη.

τις 23 Ιουλίου κηρύχθηκε εκεχειρία και τόσο η Χούντα των Αθηνών όσο και η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Κύπρου κατέρρευσαν. Ακολούθησαν δύο γύροι διαβουλεύσεων στη Γενεύη μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, στις οποίες η Τουρκία ζητούσε ομοσπονδιακή λύση, ανταλλαγή πληθυσμού και το 34% των εδαφών της Κύπρου να ελέγχεται από τους Τουρκοκύπριους. Στις 14 Αυγούστου, οι συνομιλίες της Γενεύης κατέρρευσαν και μόλις 1 ώρα μετά η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση («Αττίλας ΙΙ»), κατά την οποία μέσα σε 3 ημέρες κατέλαβε το 36,2% του νησιού και εκτόπισε 120 χιλιάδες Ελληνοκύπριους (άλλες 20 χιλιάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι), ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3 χιλιάδες ελληνόφωνοι Κύπριοι.

Τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων οκτώ (8) Ελλήνων Οπλιτών από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και των Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γ. Κωστίδη, Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δ.Ε. Κατάρα ΠΝ και Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δ. Γρηγοριάδη, Παρασκευή 31 Μαΐου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η Κερύνεια πλέον έχει «βαφτιστεί» Girne και οι λιγοστοί Έλληνες που περιπλανιούνται στα σοκάκια της είναι επισκέπτες στον τόπο τους.

Τρισάγια και μνημόσυνα, στην ελεύθερη πλευρά της Κύπρου, με τα μάτια στραμμένα στο υπόλοιπο νησί, πέρα από τα συρματοπλέγματα. Στις φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής, θα βρίσκεται στη Κύπρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Για πρώτη φορά μετά το 1974 που στην κεντρική αντικατοχική εκδήλωση θα παρευρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και θα μιλήσει μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο. Ήδη από χθες βρίσκονται στη Μεγαλόνησο οι Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης και του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

Τελετή επαναπατρισμού των λειψάνων οκτώ (8) Ελλήνων Οπλιτών από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και των Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γ. Κωστίδη, Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δ.Ε. Κατάρα ΠΝ και Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δ. Γρηγοριάδη, Παρασκευή 31 Μαΐου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, αναμένεται να φτάσει μετά το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας και η επίσημη υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία θα γίνει από τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις 19:45. Στη συνέχεια και οι δύο μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση θα λάβουν μέρος και θα μιλήσουν στην εκδήλωση για την καταδίκη της εισβολής και της κατοχής του 37% των εδαφών της Κύπρου, από τα τουρκικά στρατεύματα, για μισό αιώνα.

Στα κατεχόμενα θα βρεθεί και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ενώ οι εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι με 50 κανονιοβολισμούς και διάγγελμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Στην κατεχόμενη Κερύνεια θα πραγματοποιηθούν καταθέσεις στεφάνων στην παραλία της απόβασης, ενώ χθες το απόγευμα έγινε ακροβατική επίδειξη από το αεροπορικό σμήνος «Τουρκικά Αστέρια» και πέρασαν 50 πλοία μπροστά από το ξενοδοχείο Dome στη κατεχόμενη Κερύνεια.

Οι εκδηλώσεις για την εισβολή συνοδεύονται με ακραίες προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας η οποία με ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών υπενθύμισε πως «ίσως να έρθουν κάποια νύχτα ξαφνικά». Επίσης η παρουσία 50 πολεμικών πλοίων και αριθμού αεροσκαφών, ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα