Λίβανος: Δείτε τι προκαλεί στο ανθρώπινο σώμα η έκρηξη βομβητή

10:58 23/9/2024 - Πηγή: Dimosio

«Οι συνέπειες είναι καταστροφικές για το ανθρώπινο σώμα. Ο τραυματισμός μπορεί να είναι θανάσιμος με ακατάσχετη αιμορραγία, ενώ η έκρηξη μπορεί να προκαλέσει και τύφλωση», δήλωσε στο CNN ο Αμερικανός πυροτεχνουργός, Ράιαν Μόρις, αναλύοντας τις εκρήξεις στους βομβητές της Χεζμπολάχ.

Η έκρηξη σε γουόκι τόκι, που είναι συσκευή μεγαλύτερη σε μέγεθος από έναν

βομβητή, είναι ακόμα πιο ισχυρή, με τα θραύσματα να διασκορπίζονται σε μεγαλύτερη ακτίνα, προκαλώντας έτσι περισσότερους τραυματισμούς. «Θα ήταν καταστροφικό ειδικά αν είχες το χέρι σου κοντά στο κεφάλι», είπε ο ειδικός.

تجربة على دمى تحاكي ما حدث لحاملي أجهزة "بيجر" و"ووكي توكي" في لبنان.. شاهد حجم الضرر لحظة تفجيرهاhttps://t.co/SnT64gqbLW pic.twitter.com/zAYV4auRD5

CNN بالعربية (@cnnarabic) September 22, 2024

Αρκετές περιοχές της χώρας επλήγησαν, ιδιαίτερα στα νότια προάστια της Βηρυτού, που αποτελούν προπύργιο της Χεζμπολάχ. Πλάνα έδειξαν ανθρώπους να καταρρέουν στον δρόμο μετά τις εκρήξεις. Οι βουτηγμένοι στο αίμα τραυματίες, έχασαν τα δάχτυλά τους, είχαν κοιλιακά τραύματα και έχασαν τα μάτια τους. 

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί, και περίπου 2.800 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κατακλύζοντας τα νοσοκομεία του Λιβάνου.

Στην αρχή του έτους, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κάλεσε τα μέλη και τις οικογένειές τους στο νότιο Λίβανο, όπου μαίνονται οι μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις πέρα ​​από τα σύνορα, να πετάξουν τα κινητά τους τηλέφωνα, πιστεύοντας ότι το Ισραήλ μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις τους μέσω αυτών των συσκευών. «Κλείσε το, θάψε το, βάλτο σε ένα σιδερένιο σεντούκι και κλείδωσέ το», είπε τον Φεβρουάριο.  Αντίθετα, η Χεζμπολάχ στράφηκε σε χαμηλές τεχνολογίες και σε τηλεειδοποιητές.

Οι τηλεειδοποιητές θα είχαν ωθήσει τα μέλη της Χεζμπολάχ να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσω αυτών των τηλεφωνικών γραμμών. Αλλά ακόμη και αυτή η επιλογή δεν ήταν χωρίς κίνδυνο.

«Η Χεζμπολάχ οπισθοχώρησε σε αυτές τις συσκευές πιστεύοντας ότι θα ήταν ασφαλέστερες για χρήση από τους μαχητές της, αντί για τηλέφωνα που θα μπορούσαν να έχουν GPS», είπε ο Μελαμέντ. «Αυτές οι συσκευές πολύ χαμηλής τεχνολογίας χρησιμοποιήθηκαν εναντίον τους και, πολύ πιθανόν, βαθύνοντας το άγχος και την αμηχανία στην ηγεσία».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα