Μεταρρυθμίσεις επιδομάτων: Τι αλλάζει για ανεργία, εποχική εργασία και ΟΠΕΚΑ

13:45 16/8/2024 - Πηγή: Dimosio

Η κυβέρνηση προγραμματίζει εκτενείς αλλαγές στην επιδοματική πολιτική της με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την ενίσχυση της μισθωτής απασχόλησης, ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί η κοινωνική διάσταση των επιδομάτων. Οι αλλαγές επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς τομείς:

1. Επίδομα Ανεργίας

Ο πρώτος τομέας που θα υποστεί αλλαγές είναι το επίδομα

ανεργίας. Μεταξύ των κύριων μεταρρυθμίσεων είναι η αποσύνδεση του επιδόματος από τον κατώτατο μισθό και η σύνδεσή του με το μισθό του εργαζομένου που χάνει τη δουλειά του, καθώς και με την προϋπηρεσία του.

Ο απαιτούμενος χρόνος εργασίας για να δικαιούται κάποιος το επίδομα θα αυξηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι με τα υπάρχοντα κριτήρια, ορισμένοι δικαιούχοι θα αποκλειστούν. Το νέο σύστημα θα προβλέπει αρχικά υψηλότερο επίδομα, το οποίο όμως θα μειώνεται κλιμακωτά μετά τους πρώτους μήνες. Επίσης, θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή των ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

2. Επίδομα Εποχικής Εργασίας

Οι τάσεις, είναι αντικρουόμενες, καθώς μια πλευρά υποστηρίζει πως πρέπει να περιοριστεί το επίδομα που δίνεται σήμερα σε εποχικούς εργαζόμενους, καθώς αποτελεί αντικίνητρο για απασχόληση ή κίνητρο για μαύρη εργασία.

Η άλλη πλευρά τάσσεται υπέρ της αύξησης του σημερινού επιδόματος και της χορήγησής του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το ισχύον σήμερα τρίμηνο.

3. ΟΠΕΚΑ

Ο τρίτος άξονας αφορά την αναμόρφωση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, που έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Στέγασης, Επίδομα Παιδιού και Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεταρρυθμίσεις, ΟΠΕΚΑ,metarrythmiseis, opeka