Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα στον ιδιωτικό τομέα: Τι ισχύει για delivery και τηλεργασία

09:00 16/7/2024 - Πηγή: Dimosio

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοίνωσε την εφαρμογή έκτακτων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν από την Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 έως την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024.

Με την από 15/7/2024 εγκύκλιο, λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, κατόπιν συσκέψεως με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη και την προηγούμενη

εγκύκλιο της 3 Ιουνίου 2024 (αριθ. πρωτ. 34666) με θέμα την «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων», η νέα εγκύκλιος περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

Υποχρεωτική διακοπή εργασιών

α) Την Τρίτη 16/07/2024

Για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Δυτική και Ανατολική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, καθώς και τη Δυτική και Ανατολική Πελοπόννησο, όπου αναμένονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) της 15/07/2024, επιβάλλεται υποχρεωτική διακοπή εργασιών από τις 12:00 έως τις 17:00 για τις χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό αφορά εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομές και μεταφορές προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery), κ.λπ., όταν η θερμοκρασία φτάνει ή ξεπερνά τους 40°C.

β) Από την Τετάρτη 17/07/2024 έως και την Παρασκευή 19/07/2024

Για όλους τους εργαζόμενους σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους, επιβάλλεται υποχρεωτική διακοπή εργασιών από τις 12:00 έως τις 17:00 όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40°C. Αυτό αφορά εργασίες όπως τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων με πατίνι, τροχοπέδιλα κ.λπ.

γ) Για εργασίες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, η διακοπή των εργασιών επιβάλλεται όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38°C.

δ) Αν διακοπούν οι εργασίες διανομής, οι παραγγελίες μπορούν να παραλαμβάνονται απευθείας από το κατάστημα (takeaway) ή να εκτελούνται διανομές με ιδιωτικά οχήματα που διαθέτουν κλιματισμό, εκτός από δίκυκλα και άλλα μέσα, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν. 2696/1999.

ε) Η διακοπή εργασιών δεν ισχύει για σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας, υπό την προϋπόθεση της λήψης των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που προβλέπονται στην εγκύκλιο της 3/06/2024 (αριθ. πρωτ. 34666) για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

στ) Σε περίπτωση μη τήρησης του μέτρου, η Επιθεώρηση Εργασίας θα επιβάλλει πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

Παροχή τηλεργασίας

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και εκτίθενται σε επιβαρυντικές συνθήκες στις περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες, όπως προβλέπει το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) της 15/07/2024, έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως μέσω τηλεργασίας, εφόσον η φύση της εργασίας τους το επιτρέπει.

Οργάνωση χρόνου εργασίας

Για τη διευκόλυνση των εργαζομένων στην αλλαγή του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησής τους, οι εργοδότες μπορούν να μην καταχωρούν εκ των προτέρων στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή στην οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέτρα,metra