Νέα μέτρα στέγασης και εργασίας για τους αστέγους

10:36 5/8/2024 - Πηγή: Dimosio

Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους», το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, περιλαμβάνει αρκετές σημαντικές βελτιώσεις.

Πρώτον, θα υπάρξει αύξηση της επιδότησης ενοικίου κατά 50 ευρώ, καθώς και ενίσχυση για έξοδα οικοσκευής, κοινόχρηστα και ΔΕΚΟ. Επιπλέον, θα παρέχονται επιδοτήσεις για ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως θεατρικές παραστάσεις. Η επιδότηση ενοικίου, η οποία μπορεί να φτάσει έως τα 400 ευρώ, καθώς και οι χρηματοδοτήσεις για οικοσκευή και

κοινόχρηστα, θα δίνονται για χρονικό διάστημα 2 ετών.

Επιπλέον, οι πρώην ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επίδομα στέγασης για ένα επιπλέον έτος, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σε ισχύ ενεργή σύμβαση μίσθωσης. Ο στόχος του προγράμματος είναι επίσης η ένταξη του 40% των ενηλίκων ωφελούμενων σε επιδοτούμενη εργασία και προγράμματα κατάρτισης.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρει ότι για την ενίσχυση της υποστήριξης προς τους αστέγους, ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα αυξηθεί από 10 εκατ. ευρώ σε 15 εκατ. ευρώ για το 2025. Αυτή η αύξηση θα επιτρέψει τη στήριξη περίπου 700 νοικοκυριών, σε σύγκριση με τα 550 νοικοκυριά της προηγούμενης περιόδου. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε 60 δήμους της χώρας, έναντι 42 δήμων της προηγούμενης περιόδου.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται δύο νέες κατηγορίες ωφελούμενων:

Α) οικογένειες και άτομα που ζουν σε παραχωρημένη οικία από το δημόσιο (αποκτούν πρόσβαση στις παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και κοινωνικών παροχών, αλλά και κατάρτισης και προώθησης στην εργασία)

Β) Οικογένειες και άτομα που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης: Επισφαλείς συνθήκες, συνιστούν ιδίως, η διαμονή υπό απειλή έξωσης, η διαμονή σε καθεστώς παράτυπης ενοικίασης ή παραχώρησης, η διαμονή στην οικογενειακή εστία υπό την απειλή βίας ή αναγκαστικής απομάκρυνσης, η προσωρινή διαμονή σε συγγενείς ή φίλους από ανάγκη ευάλωτων οικογενειών και ατόμων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τυπολογία για την έλλειψη στέγης και τον αποκλεισμό από την κατοικία (ETHOS).

Η επιδότηση ενοικίου και οι καλυπτόμενες λειτουργικές δαπάνες αυξάνονται όπως εξής:

Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, το ποσό της επιδότησης ενοικίου αυξάνεται σε 300 ευρώ το μήνα από 250 ευρώ.Για νοικοκυριά με δύο μέλη, η επιδότηση φτάνει τα 350 ευρώ το μήνα από 300 ευρώ.Για νοικοκυριά με τρία ή περισσότερα μέλη, η επιδότηση αυξάνεται σε 400 ευρώ το μήνα από 350 ευρώ.

Οι δαπάνες για οικοσκευή αυξάνονται κατά 200 ευρώ:

Σε 1.200 ευρώ από 1.000 για μονοπρόσωπα νοικοκυριά.Σε 1.300 ευρώ από 1.100 για νοικοκυριά με δύο μέλη.Σε 1.500 ευρώ από 1.300 για νοικοκυριά με τρία μέλη.

Η αύξηση θα εφαρμοστεί επίσης στις δαπάνες για κοινόχρηστα και λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

Επιπλέον, προστίθεται μια νέα κατηγορία δαπανών για επισκευές και έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών, με ποσά 900, 1.000 και 1.200 ευρώ αντίστοιχα. Αυτό στοχεύει στο να καταστήσει το πρόγραμμα πιο ελκυστικό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και να διευκολύνει την εύρεση στέγης.

Στο πρόγραμμα ενσωματώνονται επίσης δαπάνες για ψυχαγωγία, με ποσά έως 30 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και έως 50 ευρώ για μεγαλύτερα νοικοκυριά. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη κοινωνικοποίηση των ωφελούμενων, καλύπτοντας δραστηριότητες όπως θεατρικές παραστάσεις και αθλητικούς αγώνες.

Οι δικαιούχοι

α. Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων και Υπνωτήρια,

β. Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης.

γ. Γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία

δ. Άτομα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Προσωρινής Φιλοξενίας Μονάδων Κοινωνικής Επανένταξης Πιστοποιημένων Θεραπευτικών Προγραμμάτων Εξαρτημένων Ατόμων και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία

ε. Οικογένειες και άτομα που διαβιούν σε δωρεάν παραχωρημένη οικία από φορέα Γενικής Κυβέρνησης.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις



Keywords
Τυχαία Θέματα