«Ο μεταπνευμονοϊός δεν είναι η επιστροφή του Covid», λένε οι ειδικοί – Ποια τα συμπτώματά του

18:32 8/1/2025 - Πηγή: Dimosio

Η είδηση ότι τέσσερα άτομα στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν θετικά στον μεταπνευμονοϊό (hMPV) ξύπνησε μνήμες από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην ίδια πόλη.

Τα κρούσματα συνδέονται με ζευγάρι που είχε ταξιδέψει στην Κίνα και επέστρεψε έχοντας συμπτώματα λοίμωξης. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν είναι νέος για τη χώρα.

Παρά τις ανησυχητικές εικόνες από τα νοσοκομεία της Κίνας, όπου παρατηρείται

αύξηση των κρουσμάτων, το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού παραμένει χαμηλό. Ο μεταπνευμονοϊός (hMPV) είναι ένας γνωστός ιός και δεν φαίνεται να έχει υποστεί μεταλλάξεις που να ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς υγείας, η αυξημένη δραστηριότητα στην Κίνα φαίνεται να αντανακλά μια εποχική αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων από κοινά παθογόνα, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την Ευρώπη.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Ο ιός ανακαλύφθηκε το 2001 και τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, ρινική συμφόρηση και δύσπνοια. Η λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία.

Όπως και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (hMPV) μεταδίδεται μέσω των εκκρίσεων από το βήχα και το φτέρνισμα, της στενής προσωπικής επαφής, της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα ή επιφάνειες, και στη συνέχεια με τη μεταφορά στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.

Δεν παρατηρείται κάτι ασυνήθιστο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). Ο ΠΟΥ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το βράδυ, ανέφερε ότι σε πολλές χώρες του Βόρειου Ημισφαιρίου παρατηρείται αύξηση των οξείων αναπνευστικών λοιμώξεων την παρούσα περίοδο του έτους.

Αυτές οι αυξήσεις συνήθως προκαλούνται από εποχικές επιδημίες λοιμώξεων που σχετίζονται με ιούς όπως η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), και άλλοι κοινοί αναπνευστικοί ιοί, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (hMPV), καθώς και του μυκοπλάσματος πνευμονίας.

Όσον αφορά τα κρούσματα hMPV στην Κίνα και τις αναφορές για γεμάτα νοσοκομεία, ο ΠΟΥ σημείωσε ότι ο hMPV είναι ένας κοινός ιός που κυκλοφορεί σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Ωστόσο, δεν πραγματοποιούν όλες οι χώρες τακτικές εξετάσεις ή δημοσιεύουν δεδομένα για τις τάσεις του hMPV.

«Ενώ μερικές περιπτώσεις μπορεί να νοσηλευτούν με βρογχίτιδα ή πνευμονία, οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται με hMPV έχουν ήπια συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα, και αναρρώνουν μετά από μερικές ημέρες», επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από την Κίνα και αφορούν την περίοδο έως τις 29 Δεκεμβρίου 2024, οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τις ανιχνεύσεις της εποχικής γρίπης, του ρινοϊού, του RSV και του hMPV να καταγράφουν επίσης αύξηση, κυρίως στις βόρειες επαρχίες της Κίνας.

Η παρατηρούμενη αύξηση στις ανιχνεύσεις αναπνευστικών παθογόνων είναι αναμενόμενη για αυτήν την εποχή του χρόνου, καθώς το Βόρειο Ημισφαίριο βιώνει το χειμώνα. Οι κινεζικές αρχές έχουν αναφέρει ότι το υγειονομικό σύστημα δεν είναι υπερφορτωμένο και ότι δεν έχουν εκδοθεί εκτάκτου ανάγκης δηλώσεις ούτε έχουν ληφθεί μέτρα έκτακτης ανάγκης. Παρόμοιες είναι και οι πληροφορίες από το ECDC, το οποίο παραμένει καθησυχαστικό.

ΕΟΔΥ: Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός δεν είναι νέος για τη χώρα

Από την πλευρά του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο μεταπνευμονοϊός δεν αποτελεί νέο ιό για την Ελλάδα. Ειδικότερα, σημειώνει ότι η κυκλοφορία του ιού ήταν αυξημένη στην κοινότητα τον Φεβρουάριο του 2024, με την κορύφωση να καταγράφεται στις αρχές Απριλίου, ενώ από τα τέλη Ιουνίου 2024 παρατηρήθηκε αισθητή μείωση.

Ο ΕΟΔΥ, επίσης, συμφωνεί με την ενημέρωση του ΠΟΥ και του ECDC, που θεωρούν την έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα και στο Βόρειο Ημισφαίριο γενικότερα ως αναμενόμενη για την χειμερινή περίοδο.

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα κρούσματα ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού που έχουν καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πληροφορίες αναφέρονται σε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα. Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και σημερινή από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τα επίπεδα των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (hMPV) στην Κίνα, βρίσκονται με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, εντός των αναμενόμενων ορίων για την εποχή και δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστες εξάρσεις ή συρροές. Προς το παρόν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ιός γρίπης τύπου Α παραμένει στην Κίνα το πιο συχνό παθογόνο που ανιχνεύεται σε άτομα με συμπτώματα αναπνευστικών λοιμώξεων. Επιπλέον, δεν έχουν ενεργοποιηθεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε ένα θετικό δείγμα για ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (μέσω της ειδικής μεθόδου ταχείας διάγνωσης FilmArray), με αναμονή τελικής επιβεβαίωσης από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος). Ο ασθενής ανέφερε επαφή με συγγενικό του πρόσωπο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. Τα αποτελέσματα της έως τώρα επιδημιολογικής διερεύνησης δε συνηγορούν υπέρ της συσχέτισης του περιστατικού με τα κρούσματα που σημειώνονται στην Κίνα. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη ο πλήρης εργαστηριακός έλεγχος από το Κέντρο Αναφοράς, όπως προβλέπεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (hMPV) δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας και το παραπάνω κρούσμα, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί, δε θα αποτελεί το «πρώτο κρούσμα» στη χώρα. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, η κυκλοφορία του ιού ήταν υψηλή στην κοινότητα τον Φεβρουάριο 2024, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου, και μειώθηκε αισθητά από τα τέλη Ιουνίου 2024. Την τρέχουσα περίοδο, η κυκλοφορία του ιού παραμένει πολύ χαμηλή.

Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί συστηματικά τον hMPV σε συνδυασμό και με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού σε ασθενείς που επισκέπτονται 15 νοσοκομεία ανά την επικράτεια.

Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Υπενθυμίζεται η σημασία της τήρησης των βασικών προληπτικών μέτρων και κανόνων υγιεινής για την πρόληψη μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων:

Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η χρήση μάσκας.
Παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, συστήνεται η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια νοσήματα και ανοσοκατασταλμένοι.
Συστήνεται το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο.

Η πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο μέσο για τη μείωση της εξάπλωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Τέλος, συστήνεται αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αν τυχόν εμφανίσουν συμπτώματα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Covid, – Ποια,Covid, – poia