ΟΑΚΑ: Νέοι ανέβηκαν χωρίς εξοπλισμό και κοιμήθηκαν στο επικίνδυνο στέγαστρο Καλατράβα!
Μία ήσυχη, ζεστή νύχτα του Οκτωβρίου, το διάσημο στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ μετατράπηκε σε έναν από τους πιο απρόσμενους προορισμούς Airbnb στην Αθήνα. Μια ομάδα νεαρών κατάφερε να παρακάμψει την επίβλεψη των υπευθύνων ασφαλείας του Ολυμπιακού Σταδίου, εισχωρώντας στο εσωτερικό των μεγάλων σωλήνων του στεγάστρου και περνώντας τη νύχτα εκεί σε αιώρες
Ένας από αυτούς μάλιστα κατάφερε να ανοίξει την καταπακτή και περπάτησε στην κορυφή της αψίδας χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας, με τον κίνδυνο ένα λάθος να τον οδηγήσει στον θάνατο. Η ομάδα, ωστόσο, κατάφερε να τραβήξει την προσοχή και να γίνει το θέμα συζήτησης της πόλης.
Με τη βοήθεια φίλων τους στο έδαφος, κατέγραψαν την επικίνδυνη περιπέτεια με drone και ανάρτησαν το βίντεο στα social media, όπου έγιναν viral.
Αυτό το ασυνήθιστο εγχείρημα δημιούργησε έναν νέο αστικό μύθο, σκανδαλίζοντας την κοινή γνώμη και εισάγοντας την ελληνική κοινωνία στο φαινόμενο του urban exploration ή “urbex”. Ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη εξάπλωση παγκοσμίως, συνδυάζοντας αδρεναλίνη, συναρπαστικές ιστορίες και, πολλές φορές, επικίνδυνες καταστάσεις, καθώς και πιθανές νομικές συνέπειες.
Τι ακριβώς είναι λοιπόν το urbex ή αλλιώς αστική εξερεύνηση;
Πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία δέκα χρόνια, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων. Περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων που αφορούν την εξερεύνηση ανθρώπινων κατασκευών, οι οποίες βρίσκονται συνήθως σε αστικά περιβάλλοντα.
Αυτές οι τοποθεσίες μπορεί να είναι οτιδήποτε από εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, νοσοκομεία και σχολεία μέχρι σήραγγες (όπως οι κατακόμβες στη Ρώμη και το Παρίσι), εγκαταλειμμένα λούνα παρκ, ψηλά κτίρια, διάσημα τοπόσημα και ξεχασμένες γειτονιές.
Η αίσθηση μυστηρίου και ίντριγκας που συχνά συνοδεύει αυτές τις τοποθεσίες είναι ένας από τους λόγους που προσελκύουν τους ανθρώπους να τις επισκεφτούν. Ωστόσο, αυτό που εκπλήσσει είναι το πώς αυτές οι τοποθεσίες έχουν εξελιχθεί σε φαινόμενο στο Διαδίκτυο.
Δημιουργούνται συνεχώς ιστοσελίδες και διαδικτυακές κοινότητες όπου οι “αστικοί εξερευνητές” μοιράζονται τις εμπειρίες τους, αναρτούν φωτογραφίες, προσφέρουν συμβουλές και δημιουργούν ένα παγκόσμιο δίκτυο ατόμων που μοιράζονται το πάθος τους για την ανακάλυψη κρυφών και απρόσιτων γωνιών των πόλεων.
Πολύτιμο εργαλείο για την αρχαιολογική βιομηχανία
Η αστική εξερεύνηση, στις πιο σοβαρές εκφάνσεις της, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τη βιομηχανική αρχαιολογία, έναν επιστημονικό τομέα που αρχίζει να αναπτύσσεται και στην Ελλάδα.
Επιπλέον, μπορεί να γίνει η βάση για εξαιρετικές καλλιτεχνικές δημιουργίες, κυρίως στον τομέα των εικαστικών τεχνών. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η έκθεση «Assembling Memories» της Ντένης Θεοχαράκη, η οποία αποτύπωσε τη μοναδική ατμόσφαιρα του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου αυτοκινήτων TEOKAΡ στον Βόλο, δίνοντας μία νέα διάσταση στο εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό τοπίο.
Η φωτογραφία urbex έχει γίνει διεθνώς μια αναγνωρισμένη κατηγορία, με χιλιάδες φανατικούς ακολούθους παγκοσμίως. Ενδεικτικά, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τουριστικά γραφεία που προσφέρουν «urbex εμπειρίες» σε διάφορες γωνιές του κόσμου, αν και η εμπορευματοποίηση της δραστηριότητας αντιβαίνει στην ιδέα της μυστικότητας που χαρακτηρίζει τον κόσμο των αστικών εξερευνητών.
Στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλοί βιομηχανικοί χώροι που αποτελούν ιδανικούς στόχους για τους urban explorers. Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή αυτών των τοποθεσιών στην ιστοσελίδα vidarchives.gr, ενώ υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία, όπως τα «Ξενία», σιδηροδρομικοί σταθμοί, νοσοκομεία και σανατόρια σε ορεινές περιοχές, όπως στη Βυτίνα, καθώς και ιαματικά λουτρά, όπως το πανέμορφο νησί στη λίμνη Καϊάφα.
Επίσης, για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν πέρα από τον αστικό ιστό, υπάρχουν χωριά όπως τα Κορέστεια κοντά στις Πρέσπες και απομακρυσμένα μοναστηριακά συγκροτήματα, τα οποία αποτελούν προορισμούς για τους λάτρεις των περιπετειών και των ανακαλύψεων.
Η πιο ακραία μορφή του urbex, που συνδυάζεται με το λεγόμενο hacking, είναι αυτή που συγκεντρώνει την περισσότερη προσοχή και απορροφά την επιθυμία των νέων για αναγνωρισιμότητα, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων όπως το Instagram.
Αυτή η γενιά δεν έχει όρια στην αναζήτησή της για περιπέτεια και ρίσκο. Θα ξοδέψει κάθε δεκάρα για να φτάσει στο εγκαταλελειμμένο Pripyat, κοντά στο Τσερνόμπιλ, για να βιώσει την αίσθηση του κινδύνου από την ραδιενέργεια.
Επίσης, θα προσπαθήσει να παρακάμψει κάθε μέτρο ασφαλείας για να εισέλθει σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή κτίρια υψηλής σημασίας, αντλώντας ικανοποίηση από την αναγνώριση στο διαδίκτυο.
Αυτή η δραστηριότητα, στην πιο ακραία εκδοχή της, είναι φυσικά παράνομη και επικίνδυνη, καθώς απαιτεί γνώσεις, αυτοσυγκράτηση και σαφή αντίληψη των προσωπικών ορίων. Τα ατυχήματα, συνήθως πτώσεις από ύψος, είναι συχνά και μπορεί να οδηγήσουν σε τραγικές συνέπειες.
Παρά τις επικίνδυνες διαστάσεις της, η αστική εξερεύνηση είναι εδώ για να μείνει, αν και ίσως όχι με τη μορφή ενός νέου που διακινδυνεύει τη ζωή του για μια στιγμή δημοσιότητας πάνω στο στέγαστρο του Καλατράβα, αλλά περισσότερο ως μια εξερεύνηση της χαμένης ιστορίας και της φθοράς του χρόνου.
5+1 σημεία στην Ελλάδα
1/ ΝΙΕΝ, Ναυτικό Νοσοκομείο, Μελίσσια
Το εγκαταλελειμμένο Ναυτικό Νοσοκομείο, που ιδρύθηκε το 1948, κάποτε φιλοξενούσε 300 κλίνες χρησιμεύοντας ως ζωτικής σημασίας ιατρική εγκατάσταση. Επαψε να λειτουργεί το 1975 και παρά τα σχέδια ανακαίνισης που ανακοινώθηκαν το 1981 δεν έγινε ποτέ καμία αποκατάσταση. Με την πάροδο του χρόνου το κτίριο παραμελήθηκε, οι αίθουσές του γέμισαν με γκράφιτι, σπασμένα έπιπλα και απομεινάρια της προηγούμενης ζωής του.
2/ Σανατόριο Πάρνηθας
Το Σανατόριο της Πάρνηθας ιδρύθηκε το 1914, όταν η Μονή Πετράκη δώρισε γη στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για να δημιουργήσει μια εγκατάσταση αφιερωμένη στη θεραπεία ασθενών με φυματίωση. Στα χρόνια λειτουργίας του το σανατόριο περιέθαλψε πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων και ποιητές όπως ο Γιάννης Ρίτσος, καθώς η ασθένεια μάστιζε την Αθήνα εκείνη την εποχή.
Η εγκατάσταση άρχισε να παρακμάζει το 1943 με την έλευση της βιομηχανικής παραγωγής της πενικιλίνης. Το 1965 το κτίριο μεταβιβάστηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ο οποίος το επαναχρησιμοποίησε ως ξενοδοχείο «Ξενία» και το χρησιμοποίησε ως σχολή τουρισμού. Η φάση αυτή διήρκεσε έως το 1985, όταν το κτίριο εγκαταλείφθηκε οριστικά.
3/ Εργοστάσιο ΙΖΟΛΑ, Θήβα
Υπήρξε η εταιρεία που άλλαξε τη ζωή των Ελλήνων και έφερε τα σύγχρονα κομφόρ σε όλους. Η εμβληματική ΙΖΟΛΑ ξεκίνησε το 1951 με την πρώτη ηλεκτρική κουζίνα και στη συνέχεια πρόσθεσε και τις άλλες λευκές συσκευές.
Αργότερα μπήκαν στην παραγωγή και οι τηλεοράσεις. Υπήρξε μία από τις πιο καινοτόμες εταιρείες στον τομέα του μάρκετινγκ και έγινε συνώνυμο της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής του μέσου Ελληνα. Το εργοστάσιο στη Θήβα υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές μεταπολεμικές επενδύσεις, όπου μέσα σε ένα εντυπωσιακών διαστάσεων κτίριο παράγονταν χιλιάδες συσκευές ετησίως.
4/ Σανατόριο Νταού Πεντέλης
Το Σανατόριο Νταού Πεντέλης, κατασκευασμένο το 1929, υπήρξε σημαντικό θεραπευτικό κέντρο για τους φυματικούς. Στην Κατοχή ήταν κέντρο αντίστασης, με το προσωπικό και τους ασθενείς να συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις.
Μεταπολεμικά το σανατόριο μετατράπηκε σε Παιδιατρικό Νευροψυχιατρικό Νοσοκομείο λειτουργώντας έως το 2011. Η σημερινή του κατάσταση είναι άκρως απογοητευτική, καθώς οι λεηλασίες -ιδίως των τελευταίων ετών- το κάνουν να μοιάζει σαν να έχει εγκαταλειφθεί πριν από δεκαετίες.
5/ Μπριτάνια, Νέα Φιλαδέλφεια
Η βιομηχανία Μπριτάνια υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές στην ιστορία της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Ιδρύθηκε το 1931 και από τις γραμμές παραγωγής της έβγαζε υψηλής ποιότητας κασμίρι, το οποίο ήταν φημισμένο εκείνα τα χρόνια.
Ήταν μια επιχείρηση-πρότυπο για την εποχή της, κυρίως για τη φροντίδα που έδειχνε στους πάνω από 300 εργάτες της. Οι εισαγωγές φθηνών υφασμάτων την οδήγησαν στην απαξίωση και το κλείσιμό της.
6/ Λαυρεωτική
Η χαρά του εξερευνητή και του φωτογράφου urbex. Ο οικισμός Σούρεζα των μεταλλωρύχων από την πλευρά του Αγίου Κωνσταντίνου προσφέρει πολλές δυνατότητες για ήρεμες βόλτες και εξερεύνηση των χαλασμάτων στη φύση.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Επική «γκάφα» της Κάμαλα Χάρις – Προσποιούνταν πως μιλούσε με ψηφοφόρο της στο τηλέφωνο και είχε ανοιχτή την κάμερα
- Πέθανε ο συνθέτης και δεξιοτέχνης κιθαρίστας του δημοτικού τραγουδιού Κώστας Σούκας
- Πληροφορίες ότι η σορός του Λ. Πέιν μεταφέρεται από το νεκροταφείο στο Μπουένος Άιρες στον δρόμο για το αεροδρόμιο
- Καμμένος για Τραμπ: Και τώρα… κάνε την Ελλάδα ξανά μεγάλη!
- Θεσσαλονίκη: Μία 32χρονη, η πρώτη πανελλαδικά που έκανε σε δημόσια δομή το HPV-DNA test
- Μήνυμα Τσατραφύλλια για το μάζεμα της ελιάς
- Η Φάρμα spoiler: Λαρού ή Μαρία - Ποια αποχωρεί σήμερα
- The Secret Song: Αυτά τα πρόσωπα θα ζήσουν την έκπληξη στο πρώτο επεισόδιο!
- Αγωνία για 10χρονο κορίτσι στο Ηράκλειο: Εξαφανίστηκε ενώ γυρνούσε από το σχολείο
- Σπαραγμός από τη μητέρα του μικρού Παναγιωτάκη: Θέλω να μάθω από τι έφυγε το παιδί μου – Δεν κρίνω την Ειρήνη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimosio
- Αμερικανικές εκλογές 2024: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η νίκη Τραμπ
- ΟΑΚΑ: Νέοι ανέβηκαν χωρίς εξοπλισμό και κοιμήθηκαν στο επικίνδυνο στέγαστρο Καλατράβα!
- ΗΠΑ: O Τραμπ ετοιμάζει τη νέα κυβέρνησή του – Ποιοι θα στελεχώσουν το υπουργικό του συμβούλιο
- Την προσοχή των πολιτών για τηλεφωνικές απάτες εφιστά η ΔΕΥΑΛ
- Τελευταία Νέα Dimosio
- ΟΑΚΑ: Νέοι ανέβηκαν χωρίς εξοπλισμό και κοιμήθηκαν στο επικίνδυνο στέγαστρο Καλατράβα!
- Την προσοχή των πολιτών για τηλεφωνικές απάτες εφιστά η ΔΕΥΑΛ
- Αμερικανικές εκλογές 2024: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η νίκη Τραμπ
- ΗΠΑ: O Τραμπ ετοιμάζει τη νέα κυβέρνησή του – Ποιοι θα στελεχώσουν το υπουργικό του συμβούλιο
- Άνοιξαν οι αιτήσεις για το «άγνωστο» επίδομα μέχρι 1.300 ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
- Σε προσλήψεις προχωρά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου
- Λίγες ημέρες για τις 100 προσλήψεις στο υπουργείο Οικονομικών – Δείτε τις ειδικότητες
- Αύξηση 52,48% στις επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό τον Οκτώβριο 2024
- Κεραμέως από Κέντρο Απονομής Συντάξεων e-ΕΦΚΑ: Επιδιώκουμε τη διαρκή βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη
- Έλον Μασκ: Εκτοξεύτηκε η μετοχή της Tesla μετα τη νίκη Τραμπ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μια βουτιά στο υποσυνείδητο: Ο "Κανίβαλος" του Δημήτρη Σωτάκη στη σκηνή
- «Πρώτα η Αμερική»: Οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ
- ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης ενορχηστρωτής της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών και της αθλιότητας των στελεχών του»
- Τραμπ: Τα πέντε σημεία που του έδωσαν την νίκη στις εκλογές
- Θρίλερ στο Ηράκλειο: Εξαφάνιση μαθήτριας την ώρα που επέστρεφε από το σχολείο
- Κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης Σολτς - Υστατη προσπάθεια να συμφωνήσουν οι εταίροι
- Χανιά: 60 δόσεις και για όσους έχουν οφειλές στη ΔΕΥΑΧ
- Φωτιά στην Παλαιά Καβάλα: Καίγεται χορτολιβαδική έκταση – Φωτογραφίες
- ΗΠΑ: Τα πρόσωπα που διεκδικούν θέση σε κορυφαία πόστα στην κυβέρνηση Τραμπ
- Πτώση για τις μετοχές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετά τη νίκη Τραμπ