Οι Ταλιμπάν εισάγουν νέο καθεστώς: Αυστηρές απαγορεύσεις για άνδρες και γυναίκες

13:34 6/9/2024 - Πηγή: Dimosio

Ο νέος νόμος των Ταλιμπάν προκαλεί σοκ και ανησυχία, καθώς επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς που επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και βασίζεται σε διάταγμα του 2022, οι γυναίκες υποχρεούνται να καλύπτονται πλήρως από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών, με πρόσθετους περιορισμούς όπως η απαγόρευση της φωνής και του τραγουδιού. Το νομοσχέδιο, που ενσωματώνει μια ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή της σαρίας, ελέγχει όλες τις πτυχές της κοινωνικής και

ιδιωτικής ζωής των Αφγανών, προκαλώντας την ανησυχία της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν. Ενώ οι κανόνες αυτοί είχαν ήδη επιβληθεί από την αστυνομία ηθών, η επίσημη δημοσίευση του νόμου ενδέχεται να σηματοδοτήσει μια ακόμα πιο σφιχτή εφαρμογή αυτών των περιορισμών.

Αναλυτικά οι κανόνες:

Ένας άνδρας δεν μπορεί να κοιτάζει το σώμα ούτε το πρόσωπο μιας γυναίκας που δεν ανήκει στην οικογένειά του, και αντιστρόφως.Μια γυναίκα οφείλει να καλύπτεται πλήρως ενώπιον μιας μη μουσουλμάνας.Οι άνδρες οφείλουν να φέρουν γένειάδα μακρύτερη από μια γροθιά.Η πιο σκληροπυρηνική διάταξη αφορά τη φωνή των γυναικών (οι οποίες είχαν ήδη αποκλεισθεί από το εκπαιδευτικό σύστημα πέραν του Δημοτικού σχολείου), η οποία δεν πρέπει να ακούγεται έξω από την κατοικία τους.Όταν γυμνάζεται, ένας άνδρας οφείλει να είναι καλυμμένος με φαρδιά ρούχα τουλάχιστον από τον αφαλό μέχρι κάτω από το γόνατο.Οι εταιρείες μεταφορών οφείλουν να προσαρμόζουν τα δρομολόγιά τους ώστε να επιτρέπουν στους επιβάτες και τους οδηγούς να προσεύχονται στην ώρα τους.Ο σοδομισμός απαγορεύεται «ακόμα και με τη σύζυγό σου».Τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν να μην δημοσιεύουν πληροφορίες που χλευάζουν ή εξευτελίζουν τους μουσουλμάνους.Τα παραδοσιακά παιγνίδια με σκληρά αυγά, καρύδια ή κόκκαλα αρνιού απαγορεύονται.Απαγορεύεται να έχει κάποιος φιλικές σχέσεις με μη μουσουλμάνους και να τους βοηθάει.
Απαγορεύεται η ανυπακοή στους γονείς.Απαγορεύεται να τραβάει κανείς ή και να βλέπει φωτογραφίες ή βίντεο ζωντανών όντων σε υπολογιστές ή smartphones.

Υποχρεώσεις των τελευταίων τριών χρόνων:

Η υποχρέωση να υπάρχει ένας «μαχράμ», ένας άνδρας συνοδός που να ανήκει στην οικογένεια, στις μετακινήσεις μιας γυναίκας.Οι γυναίκες οφείλουν να είναι καλυμμένες από κορυφής μέχρις ονύχων (χιτζάμπ).Η προσευχή (σε συγκεκριμένες ώρες) και η νηστεία του ραμαζανιού είναι υποχρεωτικές.Απαγορεύεται η μουσική σε δημόσιους χώρους, όπως και τα παιγνίδια με χρήματα.Απαγορεύονται οι εορτασμοί του Νοβρούζ (η νέα χρονιά στα περσικά) και του χειμερινού ηλιοστασίου καθώς και τα πυροτεχνήματα.Απαγορεύονται η μοιχεία, η ομοφυλοφιλία, τα ναρκωτικά και το λαθρεμπόριο.Απαγορεύεται να μεταφέρει κανείς μια γυναίκα που δεν είναι καλυμμένη, και πρέπει «να αποφεύγει να την μεταφέρει» αν ο μαχράμ της «δεν έχει σώας τας φρένας» ή είναι υπερβολικά νέος.Στους περισσότερους δημόσιους χώρους απαιτείται διαχωρισμός μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Αν οι ποινές αυτές αποτύχουν να συμμορφώσουν τους παραβάτες, αυτοί θα παραπέμπονται στο δικαστήριο.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Προώθησης της Αρετής ελέγχουν τους Αφγανούς για τυχόν παραβιάσεις της σαρίας εδώ και τρία χρόνια. Το υπουργείο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τον προηγούμενο χρόνο συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση περισσότερους από 13.000 ανθρώπους. Δεν διευκρίνισε ωστόσο τα αδικήματα στα οποία είχαν υποπέσει ούτε το φύλο τους.

Οι Ταλιμπάν ακύρωσαν το προηγούμενο Σύνταγμα του Αφγανιστάν όταν κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα τον Αύγουστο του 2021 και δήλωσαν ότι θα κυβερνούν με βάση τον ισλαμικό νόμο. Οι δυτικές χώρες έχουν τονίσει ότι για να αναγνωρίσουν επισήμως την κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα πρέπει το ισλαμιστικό κίνημα να σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι Ταλιμπάν απαντούν ότι σέβονται τις γυναίκες όπως προβλέπει η εκδοχή τους του ισλαμικού νόμου και τα τοπικά έθιμα, τονίζοντας ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ταλιμπάν, Αυστηρές,taliban, afstires