Οι τροφές που μας «χαρίζουν» χρόνια

Το πόσο θα ζήσουμε εξαρτάται κατά βάση από τη γενετική, όμως υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να προσθέσουμε μερικά χρόνια ή αλλιώς να μην χάσουμε μερικά χρόνια και σε αυτό συμβάλουν σίγουρα οι τροφές που καταναλώνουμε.

Είναι σημαντικό να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με τροφές που περιέχουν θρεπτικά στοιχεία, όπως αυτά που κρύβονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα ψάρια, τα αυγά και τους ξηρούς καρπούς.

Στην πραγματικότητα, χρειάζεται να αποκτήσουμε τον έλεγχο των συνηθειών μας, να βάλουμε σε προτεραιότητα την άσκηση, τον ύπνο και

τη διαχείριση του άγχους. Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό στο θέμα της «μακροζωία», παίζει και η διατροφή μας. Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή είναι σημαντικός δείκτης για το πόσο θα ζήσει κάποιος και αν θα αναπτύξει ή όχι κάποιες χρόνιες ασθένειες. Παρακάτω θα βρεις τροφές που συμβάλλουν στη μακροζωία, για να προσθέσεις από σήμερα κιόλας στην καθημερινή σου διατροφή.

Φασόλια

Μία μελέτη εξετάζοντας άτομα άνω των 70 ετών, διαπίστωσε ότι για κάθε δύο κουταλιές της σούπας φασόλια την ημέρα που κατανάλωναν, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 8%. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα φασόλια παρέχουν τους σύνθετους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας. Παρέχουν επίσης τις φυτικές ίνες που απαιτεί ο οργανισμός μας και ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Λιπαρά ψάρια

Τα ψάρια θεωρούνται ιδανική τροφή για τον εγκέφαλο και όχι τυχαία. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή που περιέχουν, προστατεύσουν από νευρολογικές ασθένειες. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη μακροζωία. Σχετική πανεπιστημιακή έρευνα, διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα τους (τουλάχιστον δύο μερίδες την εβδομάδα) είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο να έχουν προβλήματα καθώς γερνούν. Δηλαδή να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, καρκίνος), έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, κινητικούς περιορισμούς ή προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή.

Ξηροί καρποί

Δύο μεγάλες μελέτες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν συχνά ξηρούς καρπούς, είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν νέοι. Συγκεκριμένα, όσοι έτρωγαν καθημερινά ξηρούς καρπούς διέτρεχαν 20% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και ασθένειες του αναπνευστικού, συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσουμε υγιές βάρος επειδή προκαλούν κορεσμό, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την καρδιά και καταπολεμούν τη φλεγμονή, όπως:

ακόρεστα λιπαράφυτικές ίνεςφυλλικό οξύβιταμίνη Εκάλιομαγνήσιοασβέστιοαντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή και φλαβονοειδήΤρόφιμα ολικής αλέσεως

Το λευκό ψωμί, λόγω της επεξεργασίας που υφίσταται, δεν έχει θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, μεγάλη επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι για κάθε επιπλέον μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως που καταναλώνουμε, μειώνουμε κατά 5% τον κίνδυνο θανάτου και 9% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες. Η δράση τους αυτή πιστεύεται ότι οφείλεται στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Ε, το μαγνήσιο και τα φυτοχημικά συστατικά.

Καυτερά για μακροζωία

Η κατανάλωση πικάντικων τροφών βοηθά να μένουμε υγιείς για περισσότερα χρόνια. Η καψαϊκίνη, η ένωση που δίνει στις πιπεριές την καυτερή γεύση τους, δρα ως αντιοξειδωτικό, καταπολεμά τη φλεγμονή, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και συμβάλλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του καρκίνου. Αν θέλεις να ενισχύσεις τα οφέλη των καυτερών, πες όχι στο αλκοόλ. Σχετική μελέτη έδειξε ότι η σχέση κατανάλωσης καυτερών και μακροζωίας, ήταν ισχυρότερη σε όσους δεν έπιναν.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι τροφές που μας «χαρίζουν» χρόνια,