Παγκόσμια ανησυχία: Τι έχει στο μυαλό του ο Πούτιν;
Το μήνυμα από τη Ρωσία προς κάθε χώρα που προμηθεύει στην Ουκρανία τέτοια όπλα και για τέτοιο σκοπό ήταν ξεκάθαρο: «Δικαιούμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον δικών μας εγκαταστάσεων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, σε διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η χώρα του θα εντείνει
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα την Πέμπτη, ο Πούτιν ανέφερε ότι ο πύραυλος χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο ως αντίποινα για τη χρήση αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων από την Ουκρανία, που μπορούν να πλήξουν βαθύτερα τη ρωσική επικράτεια.
Από την άλλη στο μυαλό του Πούτιν επιχειρεί να μπει το BBC και να απαντήσει στο ερώτημα «Τι έχει στο μυαλό του ο Βλαντιμίρ Πούτιν;».
Η απάντηση είναι λίγο ασαφής, κανείς άλλωστε δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του Πούτιν. Καταλήγει ωστόσο στο συμπέρασμα ότι με δεδομένη την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ σε δύο μήνες και το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει δείξει ότι θέλει να μιλήσει μαζί του και να συμβάλλει σε ένα σχέδιο τερματισμού του πολέμου, δύσκολα ο Ρώσος Πρόεδρος θα προχωρούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση.
Η περασμένη εβδομάδα ήταν μια εβδομάδα στην οποία σαφέστατα υπήρξε κλιμάκωση. Η Δύση επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει χρήση δυτικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς και το Κίεβο το έκανε. Χρησιμοποίησε αμερικανικούς Atacms και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow σε στόχους εντός της Ρωσίας.
Η Μόσχα απάντησε χτυπώντας στο Ντνίπρο της Ουκρανίας αποθήκη όπλων με έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο. Και ακολούθως ο Πούτιν απείλησε τη Δύση με τη χρήση τέτοιων όπλων.
«Θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον των εγκαταστάσεών μας», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης σε διάγγελμά του προς το έθνος το βράδυ της Πέμπτης.
Εντωμεταξύ αυτή την εβδομάδα έγινε γνωστή η μείωση του ορίου για τη χρήση ρωσική πυρηνικών όπλων που έκανε το Κρεμλίνο τον Σεπτέμβριο.
Το BBC και ο ειδικός αναλυτής για τα θέματα της Ρωσίας δημοσιογράφος του Στιβ Ρόσενμπεργκ σημειώνει ότι δεν έχει σαφή απάντηση για τις επόμενες κινήσεις του Πούτιν και λέει: «Ίσως ούτε καν ο Πούτιν δεν ξέρει την απάντηση, πράγμα που κάνει τα πράγματα ακόμη πιο σοβαρά».
Οπως αναφέρει το BBC μπορεί το Κρεμλίνο να κατηγορεί τη Δύση ότι κλιμακώνει αλλά είναι εκείνο που τα τελευταία τρία χρόνια κάνει ακριβώς αυτό: Κλιμακώνει. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αυτός που αγκαλιάζει την κλιμάκωση ως μέσο για την επίτευξη των στόχων του, που δεν είναι άλλοι, από τον έλεγχο της Ουκρανίας ή τουλάχιστον την ειρήνη με τους όρους της Ρωσίας.
Η πλήρους κλίμακας εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, η απόφασή του να ανακηρύξει τέσσερα ουκρανικά εδάφη τμήμα της Ρωσίας, η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κουρσκ, η απόφασή του την Πέμπτη να στοχεύσει την ουκρανική πόλη Ντνίπρο με έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, ακολουθούμενη από απειλές για χτύπημα στη Δύση – όλα αυτά αποτελούν στιγμές κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης».
Και λίγο παρακάτω συνεχίζει λέγοντας ότι η κλιμάκωση είναι μια ευδιάκριτη πιθανότητα. «Η Ουκρανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερες ρωσικές επιθέσεις, ακόμη και βαρύτερους βομβαρδισμούς», γράφει σημειώνοντας ότι η Δύση θα πρέπει να κάνει αξιολόγηση των απειλών του Πούτιν θυμίζοντας ότι η Δύση έτσι και αλλιώς φοβάται για έξαρση του υβριδικού ρωσικού πολέμου. «Είδαμε εμπρησμούς, σαμποτάζ και πολλά άλλα», πρόσθεσε.
Θυμίζει ακόμη ότι τον Ιούνιο ο Πούτιν είχε απειλήσει ότι θα μπορούσε να εξοπλίσει τους αντιπάλους της Δύσης, αν επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Η ερώτηση «Τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;» συνήθως ακολουθείται από την ερώτηση: «Θα χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνικό όπλο στον πόλεμο στην Ουκρανία;».
Ο ρώσος πρόεδρος έχει αφήσει κάποια αδόκιμα υπονοούμενα. Ηδη από την ανακοίνωσή του για την εισβολή στην Ουκρανία είχε πει ότι οποιος επιχειρήσει να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο της Μόσχας η Ρωσία θα απαντήσει αμέσως και «οι συνέπειες θα είναι τέτοιες που δεν έχετε ξαναδεί σε ολόκληρη την ιστορία σας».
Θυμίζει ωστόσο το ΒΒC ότι από την έναρξη του πολέμου τρία χρόνια πριν, η Δύση έχει περάσει αρκετές ρωσικές «κόκκινες γραμμές»: παρέχοντας στην Ουκρανία άρματα μάχης, προηγμένα πυραυλικά συστήματα και στη συνέχεια μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Οι «συνέπειες» που απειλούσε το Κρεμλίνο δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.Τον Σεπτέμβριο ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι μειώνει το όριο για τη χρήση πυρηνικών όπλων – το διάταγμα δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Μια σαφής προειδοποίηση προς την Ευρώπη και την Αμερική να μην επιτρέψουν πυραυλικά πλήγματα μεγαλύτερου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος.
«Τώρα και αυτή η κόκκινη γραμμή έχει ξεπεραστεί», γράφει το ΒΒC.Και θυμίζει τα λόγια ενός απόστρατου σε μια φιλο-κρεμλινική εφημερίδα αυτή την εβδομάδα όταν τον ρώτησαν πώς θα έπρεπε να απαντήσει η Ρωσία στην επίθεση με Atacms. «Η έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου για χτυπήματα σε μια αποθήκη όπλων στην περιοχή Μπριάνσκ θα ήταν μάλλον κοντόφθαλμη», απάντησε εκείνος.
«Θα ήταν παρήγορο να σκεφτεί κανείς ότι το Κρεμλίνο συμμερίζεται αυτή την άποψη.Αλλά η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν προς το έθνος δεν περιείχε καμία απόδειξη γι’ αυτό», σχολιάζει ο ειδικός του BBC και συνεχίζει την ανάλυσή του:
«Το μήνυμά του προς τους υποστηρικτές της Ουκρανίας στη Δύση φάνηκε να είναι: Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή που εννοώ σοβαρά, σας προκαλώ να την περάσετε.
”Ακόμη και ο Πούτιν δεν ξέρει αν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο ή όχι. Εξαρτάται από τα συναισθήματά του”, είπε πρόσφατα ο αρθρογράφος της Novaya Gazeta Andrei Kolesnikov.
”Ξέρουμε ότι είναι ένα άτομο που λειτουργεί με το συναίσθημα. Η απόφαση να ξεκινήσει αυτόν τον πόλεμο επίσης ελήφθη με το συναίσθημα. Εξαιτίας αυτού πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας το πώς σκέφτεται την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος. Λένε ότι πρέπει να επιστρέψει ο φόβος του πολέμου για να συγκρατηθούν και οι δυο πλευρές, αλλά αυτό είναι επίσης ένα εργαλείο κλιμάκωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, με αυτή την ερμηνεία, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στο πλαίσιο ενός περιορισμένου πυρηνικού πολέμου. Ωστόσο, αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα. Αλλά αντίθετα θα ήταν η αρχή μιας αυτοκτονικής κλιμάκωσης για ολόκληρο τον κόσμο”».
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα, εξηγεί το BBC, είναι μικρές κεφαλές που προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης ή για περιορισμένο πλήγμα.
Συνεχίζοντας το BBC λέει:
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να ενεργήσει με βάση τα συναισθήματα. Είναι επίσης, σαφώς, καθοδηγούμενος από τη δυσαρέσκεια για τη Δύση και εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει.
Αλλά γνωρίζει επίσης ότι τα πράγματα στον κόσμο θα μπορούσαν σύντομα να είναι διαφορετικά.
Σε δύο μήνες ο Τζο Μπάιντεν θα έχει φύγει από την εξουσία και ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει σκεπτικισμό όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στο ΝΑΤΟ.
Έχει επίσης δηλώσει πρόσφατα ότι το να μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν «κάτι έξυπνο».
Όλα αυτά θα πρέπει να είναι μουσική στα αυτιά του Πούτιν.
Πράγμα που σημαίνει ότι, παρά τις τελευταίες απειλές και προειδοποιήσεις, το Κρεμλίνο μπορεί να αποφασίσει να μην προβεί σε μεγάλη κλιμάκωση αυτή τη στιγμή.
Δηλαδή, αν το Κρεμλίνο έχει υπολογίσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου με όρους επωφελείς για τη Ρωσία.
Εάν αυτός ο υπολογισμός αλλάξει, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με την αντίδραση της Μόσχας».
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ολυμπιακός για Μούσα – Τη μεταγραφή της χρονιάς οι Αγγελόπουλοι!
- Τα σχέδια του Σαμαρά και οι… μνηστήρες
- Μακάβριο λάθος στην Ινδία: 25χρονος ανέκτησε τις αισθήσεις του λίγες στιγμές πριν από την καύση του
- Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Κατής – Το βιογραφικό και η πορεία του
- Ευθύμης Λέκκας: «Δεν έχουμε εικόνα τι συμβαίνει κάτω από τον μπαζωμένο Ιλισσό»
- Τα σουτζουκάκια της Θεσσαλονίκης είναι άλλο πράγμα! Σε ποια μαγαζιά τα τρώμε και ποιες οι διαφορές με τα σμυρναίικα;
- 1987-2024: Οι εμπνευστές του μετρό Θεσσαλονίκης 37 χρόνια μετά
- Χειμώνας στη Βόρεια Ελλάδα: Ριπές ανέμου έως 72 χλμ/ώρα – Χιόνια σε αρκετές περιοχές
- Τι αξία θα μπορούσε να έχει το 2030 μία επένδυση 100 ευρώ σήμερα στο Bitcoin
- Βρέφος στην Άμφισσα γεννήθηκε νεκρό με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις – Λάθος χειρισμούς του μαιευτήρα καταγγέλουν οι γονείς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimosio
- Παγκόσμια ανησυχία: Τι έχει στο μυαλό του ο Πούτιν;
- Μανούσος Μανουσάκης: Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών
- Μητσοτάκης: Φέραμε πίσω στη χώρα 300.000 Έλληνες από το εξωτερικό
- “Κίνημα Δημοκρατίας”: Το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκης
- Νεαρός στην Ινδία ξύπνησε λίγο πριν το κάψουν – Τον Θεωρούσαν νεκρό
- Τελευταία Νέα Dimosio
- Παγκόσμια ανησυχία: Τι έχει στο μυαλό του ο Πούτιν;
- Μητσοτάκης: Φέραμε πίσω στη χώρα 300.000 Έλληνες από το εξωτερικό
- Μανούσος Μανουσάκης: Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών
- “Κίνημα Δημοκρατίας”: Το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκης
- Νεαρός στην Ινδία ξύπνησε λίγο πριν το κάψουν – Τον Θεωρούσαν νεκρό
- Π. Μαρινάκης: Στο ΠΑΣΟΚ την απάντηση την έχουν έτοιμη “λεφτά υπάρχουν”
- Αγορά – ανακαίνιση κατοικιών και κοινωνική στέγαση: Αυτά τα προγράμματα θα «τρέξουν» ως το 2027
- Θάνατος βρέφους από λάθος χειρισμούς του μαιευτήρα
- Δημήτρης Σούρας: Στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η κηδεία του ψυχιάτρου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στο πλευρό των αδέσποτων ζώων η Mars Hellas
- Μάχη Μαρινάκη-Ηλιόπουλου για τον Γιώργο Κυριακόπουλο
- Ο Κωστούλας δεν θα γίνει Νίνης, αρνήθηκε να τον δώσει ο Ολυμπιακός
- Σοβαρό τροχαίο στην Κρήτη – Μάχη για την ζωή του δίνει ο οδηγός
- Άμφισσα: Οικογένεια καταγγέλλει ότι λάθος μαιευτήρα οδήγησε στο θάνατο βρέφους
- Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου από την ΕΤΕ με ισχυρά κίνητρα
- Ο λαός του ΠΑΟΚ ξύπνησε, ο Ιβάν αγρίεψε με τον Λουτσέσκου κι αυτός τα πήρε όλα επάνω του
- Σούπερ Μάρκετ: Μειώσεις μέχρι και 24% στις τιμές 523 κωδικών προιόντων
- Δεν έφτανε ο Σπόραρ, στην έξοδο και ο Μαντσίνι