Πως θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας σε δημόσιο και ταμεία – Δείτε τον χρηστικό οδηγό

11:20 2/4/2018 - Πηγή: Dimosio

«Ανάσα» σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες αναμένεται να δώσει η ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις, για την οποία η πλατφόρμα άνοιξε τις προηγούμενες εβδομάδες. Η ρύθμιση που είναι για χρέη έως 50.000 ευρώ αφορά χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κι αρχιτέκτονες, δημοσιογράφους, οικονομολόγους και λογιστές, που ως φυσικά πρόσωπα (χωρίς πτωχευτική ικανότητα) έχουν εισόδημα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο ή και προς τα Ταμεία που είναι ήδη βεβαιωμένες κατά

την 31η Δεκεμβρίου 2016 σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Το Dimosio.gr παρουσιάζει ένα σύντομο οδηγό για τη επίμαχη ρύθμιση.

Ποιοι είναι δικαιούχοι της ρύθμισης:

Φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν πτωχευτική ικανότηταΕλεύθεροι επαγγελματίεςΑγρότες.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις:

Να έχουν κάνει έναρξη εργασιώνΝα έχουν φορολογική κατοικία στην ΕλλάδαΝα έχουν θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση σε μία από τις 3 τελευταίες οικονομικές χρήσειςΝα μην έχουν καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για φορολογικές υποθέσεις, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπεξαίρεση, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, δωροληψία, λαθρεμπορία, καταδολίευση δανειστών, χρεοκοπία ή απάτη, σε βαθμό κακουργήματος.

Ποιες οφειλές προς το Δημόσιο των ανωτέρω φυσικών προσώπων ρυθμίζονται;

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία που είναι ήδη βεβαιωμένες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 .

Τι πετυχαίνουμε με την ένταξη μας στην ρύθμιση των 120 δόσεων;

Ρυθμίζουμε οφειλές ως 50.000 ευρώ σε κάθε πιστωτή (Ασφαλιστικούς φορείς ή /και Δημόσιο)Γίνεται Διαγραφή προσαυξήσεων και τόκωνΗ Ελάχιστη μηνιαία δόση είναι τα 50 ευρώ

Ποια δικαιολογητικά πρέπει να υποβάλλει ο οφειλέτης;

1.Κατάλογος όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη με αναφορά στην εκτιμώμενη εμπορική αξία

τους, έτσι ώστε να μπορεί να προσδιορισθεί η αξία ρευστοποίησης της περιουσίας του.

2. Πλήρης περιγραφή των βαρών και λοιπών εξασφαλίσεων που είναι εγγεγραμμένα επί των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη .

3. Πλήρη στοιχεία για κάθε συνοφειλέτη (επωνυμία, πλήρηδιεύθυνση, Α . Φ . Μ . , τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση)

4. Δήλωση για κάθε μεταβίβαση ή επιβάρυνση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη που έγινε εντός των Τελευταίων πέντε (5) ετών πριν από την υποβολή της αίτησης και για κάθε καταβολή μερίσματος από τον οφειλέτη προς τους μετόχους ή εταίρους ή άλλη συναλλαγή, Στοιχεία κάθε νομικού προσώπου συνδεδεμένου με τον οφειλέτη με ημερομηνία σύστασης μεταγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2012 ,

5. Κατάλογος των προσώπων που αμείβονται από τον οφειλέτη για τους τελευταίους 24 μήνες

6. Δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων (E.1) ή δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων των τελευταίων πέντε (5) φορολογικών ετών

7. Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική

δραστηριότητα(Ε.3)των τελευταίων πέντε(5)φορολογικών ετών.

8.Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών

των τελευταίων πέντε (5) φορολογικών ετών.

9. Δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε.9), εφόσον προβλέπεται σχετική υποχρέωση υποβολής.

10.Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος (εκκαθαριστικό) του τελευταίου φορολογικού έτους .

11. Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου

Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τελευταίου φορολογικού έτους.

12. Τελευταία περιοδική δήλωση ΦΠΑ (Φ2), εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.

13. Καταστάσεις βεβαιωμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση και προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης , οι οποίες πρέπει να έχουν εκδοθεί εντός των τελευταίων τριών(3) μηνών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

14. Προσωρινό ισοζύγιο τελευταίου μηνός τεταρτοβάθμιων λογαριασμών του αναλυτικού καθολικού της γενικής λογιστικής, εφόσον προβλέπεται η κατάρτισή του

15. Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης του οφειλέτη

Ποια είναι η διαδικασία για την ένταξη στην ρύθμιση των 120 δόσεων;

Καταθέτουμε ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα www.keyd.gov.gr (μία αίτηση για όλους τους πιστωτές)Επισυνάπτουμε όλα τα δικαιολογητικάΗ ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ υποβάλουν 2 χωριστές προτάσειςΟ οφειλέτης συμφωνεί και με τις δυο / με τη μια /με καμία από τις προτάσειςΑν ο οφειλέτης συμφωνήσει πρώτη καταβολή δόσης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία αποδοχής της πρότασηςΥποβολή αίτησης οφειλέτη μια μόνο φορά.

Άρθρο της Κατερίνας Φραγκάκη, Δικηγόρου Παρ’ Αρείω Πάγω

«Στις 5/2/2018 άνοιξε η εφαρμογή για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον τ. ΟΑΕΕ. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες των ασφαλισμένων, δηλαδή για τους επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, φαρμακοποιούς, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων θα ανοίξει στις 19 Μαρτίου και για τους ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ στις 2 Απριλίου. Βέβαια η έντονη ανάγκη ρύθμισης των χρεών ώθησε πολλούς πολίτες να προσπαθήσουν να ενταχθούν στην ρύθμιση, οι οποίοι δεν μπορούν να υπαχθούν στον νόμο όπως οι άνεργοι , οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για τους οποίους δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο ρύθμισης πέραν της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων.

Πρέπει να τονιστεί ότι η ρύθμιση είναι εξατομικευμένη για κάθε οφειλέτη με παραμέτρους την περιουσία και το εισόδημά του οφειλέτη. Ο αριθμός και το ύψος των δόσεων και οι τυχόν διαγραφές, καθορίζονται με κριτήρια τη μηνιαία δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, το εισόδημα του και την αξία ρευστοποίησης της περιουσίας του. Ειδικότερα η οφειλή, μετά το «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων, πρέπει να είναι έως 8 φορές μεγαλύτερη του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, ενώ η συνολική αξία των περιουσιακών του στοιχείων να είναι μικρότερη από το 25πλασιο του χρέους.

Η όλη διαδικασία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί απλοποιημένη αλλά γραφειοκρατική, καθώς η αίτηση συνοδεύεται από τουλάχιστον 18 δικαιολογητικά μερικά από τα οποία θα έπρεπε να παραλείπονται, αφού η πλατφόρμα είναι συνδεδεμένη με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα