Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Κυπριακό και μεταναστευτικό στο τραπέζι

08:41 24/9/2024 - Πηγή: Dimosio

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν το απόγευμα της Τρίτης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Θα γίνει γενική επισκόπηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, σημείωναν κυβερνητικές πηγές. Για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, θα γίνει αξιολόγηση μετά τη συνάντηση. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τα χρονοδιάγραμμα για τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. 

Το μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό είναι το βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών, λόγω και των εξελίξεων που προκαλούν οι αποφάσεις

της Γερμανίας περί κλεισίματος συνόρων. Η Αθήνα εκφράζει την ικανοποίησή της για το επίπεδο συνεργασίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό ζήτημα. Όπως λένε αρμόδιες πηγές, υπάρχει καλή συνεργασία με το τουρκικό λιμενικό και στόχος είναι να ενισχυθεί περαιτέρω. Στο τραπέζι θα τεθεί η αύξηση του επιπέδου συνεργασίας, καθώς οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους.

«Όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να αυξήσουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία» εξήγησε κυβερνητική πηγή.

Το Κυπριακό

Στη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο θα τεθεί και το Κυπριακό. Η ελληνική πλευρά θα το θέσει στο τραπέζι της συζήτησης καθώς θεωρεί θετική την κινητικότητα που υπάρχει με τις συναντήσεις των Νίκου Χριστοδουλιδη και Ερσίν Τατάρ με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Αυτή τη φορά το Κυπριακό θα τεθεί από την ελληνική πλευρά· υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανέναρξη των συνομιλιών, ανέφερε σχετικά κυβερνητική πηγή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ότι η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη: «Δεν πρόκειται να αλλάξει η ελληνική θέση, η θέση της Κύπρου. Ταυτίζονται οι θέσεις αυτές. Μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί έθνους, οι πιο ισχυροί δεσμοί και έχουμε την ίδια θέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Άρα, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, δεν πρόκειται η χώρα μας να μπει σε τέτοια διαδικασία. Έχουμε ξεκάθαρη θέση ως προς το ζήτημα της Κύπρου. Δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε αυτό το οποίο μου διαβάσατε» απάντησε ερωτηθείς για δημοσιεύματα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα παραστούν, εκτός από τους δύο ηγέτες, οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών και οι διευθυντές των διπλωματικών τους γραφείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σήμερα, Μητσοτάκη, Ερντογάν – Κυπριακό,simera, mitsotaki, erntogan – kypriako