Τελικά τι ήταν η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι ;

10:58 29/7/2024 - Πηγή: Dimosio

Ο Δήμος Βερύκιος και ο Ηλίας Ψυχογιός σχολιάζουν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, η οποία θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις πλέον «αμφιλεγόμενες». Κι αυτό, γιατί η κοινή γνώμη φαίνεται διχασμένη για το κατά πόσο ικανοποιήθηκε από το τελικό αποτέλεσμα των διοργανωτών.

Η Γαλλία

έκανε αυτό που δεν κάναμε εμείς, είκοσι χρόνια πριν

Του Δήμου Βερύκιου

Τελικά τι ήταν η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι:

– «Μια τρελή ιδέα» όπως είχε πει ο Μακρόν ή «Υψηλού κιτς» όπως την χαρακτήρισε ο Guardian ;

Το θέαμα υπό ανελέητη, καταρρακτώδη βροχή ήταν όντως φαντασμαγορικό σε ολόκληρη την Πόλη του Φωτός, κατά την έναρξη στην όχθη του ποταμού Σηκουάνα, με την αρμάδα των πλοιαρίων που μετέφεραν τους αθλητές κατά μήκος του και θα ήταν πιο εντυπωσιακό το θέμα εάν η όλη σύλληψη της ιδέας επι του ποταμού είχε αποδοθεί επιτυχέστερα απο τον σκηνοθέτη. Μάταια ψάχναμε εμείς οι Έλληνες να δούμε τον Σημαιοφόρο μας, τον Γιάννη (τον “Έλληνα” όπως τον αποκάλεσε πρόσφατα ο Τράμπ) και το πρόσωπο του το κάλυπτε η ταμπέλα που έγραφε το όνομα της χώρας ! Αδεξιότητα ασκούμενου σκηνοθέτη σε περιφερειακό τηλεοπτικό Μέσο.

Εντυπωσιακό το θέαμα και με τους  χορευτές που κρέμονταν από ψηλούς στύλους ή με τους drag queens που παρέλασαν σε γέφυρες και φυσικά οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι που φώτισαν τον Πύργο του Άιφελ.

Η Γαλλία πέτυχε να μετατρέψει την τελετή έναρξης στο μεγαλύτερο υπαίθριο σόου στη Γη. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι παρακολουθούσαν από την όχθη του ποταμού και τις γέφυρες – και εκατοντάδες άλλοι στάθηκαν στα παράθυρα και τα μπαλκόνια – καθώς ένα σόου χορού, ζωντανής μουσικής και ακροβατικών εκτυλίχθηκε κατά μήκος περισσότερων από 6 χιλιομέτρων του ποταμού από το Pont d’Austerlitz μέχρι τον Πύργο του Άιφελ.

Η Γαλλία έκανε αυτό που δεν κάναμε εμείς, είκοσι χρόνια πριν. Το Παρίσι δεν κλείστηκε όπως η Αθήνα μέσα σ´ ένα τσιμεντένιο και μεταλλικό σύγχρονο Στάδιο, αποτέλεσε ένα παράθυρο ανοικτό στον κόσμο, μια βιτρίνα προβολής του Γαλλικού Πολιτισμού μέσα απο τα μνημεία, την κουλτούρα, την μόδα και την ψυχαγωγία… 

Η Γαλλία θέλησε και πέτυχε να μας υπενθυμίσει ότι το Παρίσι ήταν και παραμένει ο πιο ελκυστικός προορισμός για κάθε άνθρωπο επι της γης που ονειρεύεται έστω και για μια φορά στην ζωή του να επισκεφτεί το Λούβρο , τον πύργο του Άιφελ , τις Βερσαλλίες…

Βεβαίως είναι σεβαστές και οι πιο συντηρητικές απόψεις και προσεγγίσεις του υπερθεάματος που ήδη διατυπώνονται και εντός της Γαλλίας, με τον Guardian να ασκεί κριτική στους διοργανωτές υποστηρίζοντας ότι το σόου είχε ως στόχο να αποδομήσει τα Γαλλικά στερεότυπα, με την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Lady Gaga να είναι η πρώτη σταρ που έδωσε τον τόνο για ένα γλαφυρό κιτς θέαμα , όταν εμφανίστηκε από μια γιγαντιαία χρυσή σκάλα στην όχθη του Σηκουάνα, περιτριγυρισμένη από ροζ πομπόν και γιγαντιαίες βεντάλιες με ροζ φτερά, για μια καμπαρέ ερμηνεία. Μα ,όμως, και τα καμπαρέ και τα μπαλέτα μουλεν τους δεν είναι ενταγμένα στον οδηγό ψυχαγωγία της μεγάλης Πόλης….

Οι Γάλλοι έκαναν αυτό που δεν τολμήσαμε να κάνουμε εμείς παρ’ ότι είχαν κατατεθεί παρομοιες προτάσεις, όπως εκείνη του αείμνηστου Τάσου Μπιρσιμ που προέβλεπε να ξεκινήσει η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 απο το Παναθηναϊκό Στάδιο, να απλωθεί σε ολόκληρη την Αθήνα και να κορυφωθεί στην Ακρόπολη…

Οι Γάλλοι είχαν μια τρελή ιδέα που το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουλίου 2024 τόλμησαν και την έκαναν πράξη με την βροχή σύμμαχο.

Σοβινισμός και λούμπεν σε συσκευασία του ενός

Του Ηλία Ψυχογιού

Παραδοσιακά οι τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν δύο χαρακτηριστικά: Αναφορά στην Αρχαία Ελλάδα, την κοιτίδα τους, και σύνδεση με τη διοργανώτρια χώρα.

Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι φέτος.

Φέτος, οι αγαπητοί κατά τα άλλα Γάλλοι, αποφάσισαν ότι «θα τα κάνουν όλα αλλιώς». Από το χώρο όπου θα γινόταν η εκδήλωση και τους εθνικούς ύμνους έως τους συμμετέχοντες και την τηλεοπτική κάλυψη. Και όλα αυτά με το γαλλικό τρόπο, δηλαδή με την πλήρη απουσία μέτρου. Μεγάλο ρίσκο.

Αρχικά, οι φίλοι Γάλλοι «ξέχασαν» ότι πριν από τον εθνικό ύμνο της διοργανώτριας χώρας ανακρούεται ο ελληνικός εθνικός ύμνος. Φέτος δεν ακούστηκε καν. Επιπλέον, «ξέχασαν» ότι ο Όρκος των Αθλητών δίνεται στα Ελληνικά. Ξεχασιάρηδες…

Μου θύμισε την παλαιότερη εμπειρία μου να ζητάω στα αγγλικά καφέ σε πόλη της Γαλλίας, ο υπάλληλος να καταλαβαίνει τι του λέω, αλλά τις διευκρινίσεις να μου τις ζητά στα γαλλικά… Γαλλικός αποικιοκρατικός κομπλεξισμός…

Φέτος αποφάσισαν να κάνουν την τελετή έναρξης σε ολόκληρο το Παρίσι. Ωραία ιδέα! Είχε προταθεί και στην Αθήνα το 2004 η τελετή να ξεκινήσει από το Παναθηναϊκό Στάδιο και να ολοκληρωθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο. Για κάποιον λόγο όμως δεν πραγματοποιήθηκε και η τελετή στο Παρίσι τον αποκάλυψε…

Αλλά είπαμε, οι Γάλλοι το κάνουν με το γαλλικό τρόπο.

Αποφάσισαν λοιπόν να αφήσουν εκατοντάδες χιλιάδες θεατές εκτεθειμένους για ώρες στις όχθες του Σηκουάνα, επειδή σχεδίασαν την όλη τελετή αποκλειστικά για την τηλεοπτική μετάδοση και όχι για τους παρευρισκομένους.

Κι εκεί όμως απέτυχαν, επειδή όταν ο σημαιοφόρος της πρώτης χώρας που διαπλέει τον ποταμό (τι ανοησία κι αυτό…) καλύπτεται από τη σημαία και την ταμπέλα που αναγράφει τη χώρα, κύριε σκηνοθέτα, τα έκανες μούσκεμα στα νερά του Σηκουάνα!

Αποφάσισαν επίσης να ταλαιπωρήσουν αφόρητα τους αθλητές, προκειμένου να πραγματοποιήσουν μια τελετή διάρκειας «Μπεν Χουρ», χωρίς να σεβαστούν ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι εκεί για να αγωνιστούν και όχι για να αποτελέσουν το ντεκόρ της γαλλικής αμετροέπειας.

Ακόμα και τη σημαία των Αγώνων την τοποθέτησαν ανάποδα. Από πού να ξεκινήσεις και πού να τελειώσεις την κριτική;

Και φτάνουμε στο πιο juicy τμήμα της εκδήλωσης.

Είσαι η Γαλλία. Προσέφερες στον κόσμο την γαλλική Επανάσταση, από την οποία προήλθε η σημερινή Ενωμένη Ευρώπη, το διεθνές δίκαιο και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Προσέφερες στον κόσμο του πνεύματος και της επιστήμης μερικά από τα κορυφαία και πιο γοητευτικά μυαλά. Από την Μαρία Κουρί και την Εντίθ Πιάφ έως τον Ιούλιο Βερν και τον Εμίλ Ζολά.

Και αποφασίζεις, όταν τα φώτα είναι στραμμένα επάνω σου, να αναδείξεις μια πασαρέλα, ένα δευτεροκλασάτο καμπαρέ (με αμερικανίδα τραγουδίστρια) και να αφήσεις μια ομάδα ακτιβιστών να διακωμωδήσουν τον Μυστικό Δείπνο…

Και επειδή ο σκοπός σου ήταν απλά να προκαλέσεις, ούτε καν αυτό δεν κατάφερες σωστά.

Τον Μυστικό Δείπνο έχουν διακωμωδήσει οι Monty Python και ο Mel Brooks, εσύ, σκηνοθέτα μου, πέρασες και δεν ακούμπησες…

Αντί επιλόγου:

Στο μακρινό παρελθόν οι Γάλλοι ξεκίνησαν να φτιάξουν ένα κτίριο απλά για να είναι η είσοδος της διεθνούς έκθεσης στο Παρίσι και αυτό το κτίριο έγινε το σύμβολο της Γαλλίας: Τον Πύργο του Άιφελ.

Οι σύγχρονοι τι κατάφεραν; Αντί να μιλάμε για τους αγώνες, να μιλάμε για την έναρξη και τρίβουν τα χέρια τους η Λεπέν, ο Πούτιν και ο Όρμπαν… Μου θύμισε ένα αηδιαστικό παιχνίδι που παίζαμε μικροί, τότε που ρίχναμε μία «ροχάλα» προς τα πάνω και αυτή έσκαγε στα μούτρα μας…

Ευτυχώς, η Σελίν Ντιόν έσωσε τα προσχήματα σε αυτή τη γαλλική Eurovision…
Ε, με συγχωρείτε, «τελετή έναρξης» των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού!

Διαβάστε ΕΔΩ το debate Βερύκιου – Ψυχογιού για το φαινόμενο…Τράμπ

Keywords
Τελετή Έναρξης, ολυμπιακοί αγώνες, η τελετη, παρισι, lady gaga, γαλλια, κιτς, guardian, συλληψεις, queens, αθηνα, lady, gaga, σταρ, ροζ, ελλαδα, διευκρινίσεις, ολυμπιακος, μπεν, python, παναθηναικος, Ιούλιος Βερν, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, η ζωη ειναι ωραια, εθνικος υμνος, το θεμα, γνωμη, θεμα, μοδα, σημερινη, σταρ, ψυχογιος, guardian, lady gaga, python, αγωνες, αιφελ, ανθρωπινα δικαιωματα, απλα, αρχαια, βραδυ, βροχη, γαλλικη επανασταση, γαλλικα, δημος, διευκρινίσεις, εγινε, ευρωπη, ζωη, ζητα, ιδεα, εικοσι, θυμισε, κοιτιδα, κυριε, κιτς, κτιριο, λουμπεν, λογο, μηκος, μυστικο, μνημεια, μαρια, ομαδα, ονομα, οχθη, οχθες, περιφερειακο, ροζ, πουτιν, ρισκο, σεβασμος, συλληψη, σοου, συγχρονο, τμημα, τραγουδιστρια, φυσικα, φτερα, φορα, χρυση, ωρες, αρχαια ελλαδα, queens, δικαιωματα, ειπαμε, ελληνικα, εθνικο, φιλοι, gaga, χωρα, υμνος, lady, μεινει, μια φορα, μυαλα, ορκος, παιχνιδι, σημαια, χερια
Τυχαία Θέματα
Τελικά, Ολυμπιακών Αγώνων 2024, Παρίσι,telika, olybiakon agonon 2024, parisi