Bitcoin: «Διασώζεται» από την τραπεζική κρίση, αλλά χάνει σε ρευστότητα

Το Βitcoin είναι σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές ο κερδισμένος της τραπεζικής κρίσης, αλλά έχει αποκτήσει έναν άλλον… πονοκέφαλο: αυτόν της έλλειψης ρευστότητας που θα μπορούσε να προκαλέσει «άγριες» διακυμάνσεις των τιμών.

Η τιμή του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος είχε εκτιναχθεί πάνω από 40%, ξεπερνώντας ακόμα σε κάποια φάση και τα 28.000 δολάρια από τις 10 Μαρτίου, όταν η κρίση στη Silicon Valley Bank επηρέασε στις κύριες αγορές, πριν υποχωρήσει μετά τη μήνυση που υποβλήθηκε κατά του συνιδρυτή του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου στον κόσμο, Binance, του, Changpeng Zhao.

Από την άλλη πλευρά,

όμως, η ρευστότητά του στερεύει, όπως επισημαίνει το Reuters.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το περιουσιακό στοιχείο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο ρευστότητας των τελευταίων 10 μηνών, ακόμη χαμηλότερο από ό,τι ήταν στον απόηχο της κατάρρευσης της FTX τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την Kaiko. Το «βάθος» της αγοράς για τα δύο κορυφαία ζεύγη συναλλαγών, δηλαδή Βitcoin-δολάριο και Βitcoin-Τether, ανέρχεται στα 5.600 Βitcoin, που ισοδυναμεί με περίπου 155 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνει η Kaiko.

Η διολίσθηση για την αγορά Βitcoin με αμερικανικά δολάρια στο χρηματιστήριο Coinbase είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από ό,τι ήταν στις αρχές Μαρτίου, δήλωσε ο Κόνορ Ράιντερ, αναλυτής ερευνών της Kaiko.

Η χαμηλότερη ρευστότητα συνήθως μεταφράζεται σε πιο ασταθείς αγορές, ειδικά στα κρυπτονομίσματα. Ο Ράιντερ της Kaiko είπε ότι αυτός ήταν πιθανώς ένας παράγοντας πίσω από το άλμα του Βitcoin αυτόν τον μήνα.

Ο δείκτης μεταβλητότητας Bitcoin του CryptoCompare εκτινάχθηκε στο 96 την περασμένη εβδομάδα, πολύ υψηλότερα από το εύρος 52 έως 65 που είδε τον περασμένο μήνα, καθώς το κρυπτονόμισμα διατήρησε τη θέση του παρά την ευρύτερη αναταραχή της αγοράς. Ο δείκτης κυμαίνεται επί του παρόντος γύρω στο 68.

Εντείνοντας το πρόβλημα, η Binance τερμάτισε τις συναλλαγές με μηδενικές προμήθειες για όλα σχεδόν τα ζεύγη συναλλαγών Βitcoin την περασμένη εβδομάδα.

Η ρευστότητα για το ζεύγος Βitcoin-Τether στο δημοφιλές ανταλλακτήριο έχει μειωθεί κατά 70% από την ανακοίνωση, ενώ ο όγκος συναλλαγών μειώθηκε κατά 90%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kaiko.

Η αρχή του… κακού

Η… εξαφανισμένη ρευστότητα ξεκινά κυρίως με την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX του Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ και του hedge fund Alameda Research. Η Alameda ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους ρευστότητας στη βιομηχανία κρυπτογράφησης και η χρεοκοπία της άφησε ένα κενό που επιδεινώθηκε από την αναταραχή του τραπεζικού τομέα το 2023.

Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές της αγοράς κρυπτονομισμάτων αναμένουν να εμφανιστούν σταδιακά νέοι υποψήφιοι για να εκτελέσουν τις λειτουργίες των Silvergate και Signature, λένε ότι οι πλήρεις αντικαταστάσεις είναι απίθανο να γίνουν άμεσα.

Μέχρι τότε, «η ρευστότητα πιθανότατα θα χειροτερεύει και θα χειροτερεύει», δήλωσε ο Τζόζεφ Έντουαρντς, σύμβουλος επενδύσεων στην Enigma Securities.

Και αυτό δεν είναι το μοναδικό εμπόδιο. Παρά το πρόσφατο ράλι του Βitcoin μετά από μια μακρά ύφεση, πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται προσεκτικά στον απόηχο των τραπεζικών κρίσεων και των αυξανόμενων επιτοκίων, λένε ορισμένοι ειδικοί.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

Bitcoinκρυπτονομίσματα
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα