«D–Day» για τον τουρισμό οι αποφάσεις της M. Βρετανίας

«Ο Αύγουστος έχει ένα δεκαήμερο ακόμη, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία μια έστω και κουτσουρεμένης χρονιάς». Αυτό αναφέρει κορυφαίος ξενοδοχειακός παράγοντας στο Reporter.gr μεταφέροντας το κλίμα προσδοκιών που επικρατεί για τον τρέχοντα μήνα που όπως φαίνεται δεν πήγε και άσχημα.

Εν αναμονή των αποφάσεων της Μ. Βρετανίας όλοι «προσεύχονται» να μην υπάρξουν άλλοι αιφνιδιασμοί από επιβολές καραντίνας από μεγάλες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό που στην ουσία θα φέρουν ένα πρόωρο τέλος στην χρονιά.

Ήδη

η απόφαση των δύο μεγάλων tour operators στη Φινλανδία, Aurinkomatkat και TUI, να ακυρώσουν όλα τους τα ταξίδια πάγωσε την αγορά περιοχών όπως η Κρήτη, που δέχονται μεγάλους αριθμούς τουριστών από τις εν λόγω χώρες. Επίσης η επαναφορά των περιορισμών από πλευράς Νορβηγίας για όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα έχει εντείνει το πρόβλημα. Μένει έτσι να φανεί εάν η επόμενη εβδομάδα θα «κρύβει εκπλήξεις» από τους εκεί tour operators στο φόντο αυτών των περιορισμών που έχουν ήδη τεθεί, ενώ μένει να φανεί τι θα γίνει με τη Δανία και τη Σουηδία. Βαρόμετρο πάντως είναι οι αποφάσεις που θα λάβει η Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη πολλοί tour operators συστήνουν στους πελάτες τους να επισπεύσουν τις διακοπές τους επιλέγοντας επταήμερα διακοπών που τελειώνουν την ερχόμενη Παρασκευή ώστε να αποφύγουν ενδεχόμενες αποφάσεις για επιβολή 14ήμερης καραντίνας από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Ουσιαστικά η Παρασκευή 28/8 αναδεικνύεται σε… «D – Day» για τον, φέτος, πολύπαθο ελληνικό τουρισμό.

Ήδη βέβαια το κλίμα είναι βαρύ σε περιοχές όπου η σκανδιναβική αγορά έχει ισχυρή παρουσία μετά την ανακοίνωση των κυβερνήσεων μικρών γειτονικών χωρών (Λιθουανίας, Εσθονίας και Λετονίας) ότι όσοι έρχονται από την Ελλάδα θα υπόκεινται σε καραντίνα 14 ημερών, αλλά και της παύσης πτήσεων των μεγάλων γραφείων της Φινλανδίας.

Οι τουρίστες από τις τρεις Βαλτικές χώρες δεν συνιστούν μεγάλη και κρίσιμη μάζα ωστόσο «έφτιαξαν κλίμα». Ήδη οι ακυρώσεις έχουν αυξηθεί από άλλες αγορές,ακόμη και τη Γερμανική, για τις επόμενες μέρες, ακόμη κι γι' αυτές του Αυγούστου, ενώ πλέον ο Σεπτέμβρης εξελίσσεται σε μια υπόθεση με πολλαπλές μεταβλητές με κύρια αυτή της Βρετανίας.

Είναι ενδεικτικό ότι π.χ. στην Κέρκυρα, η οποία πέρυσι υποδέχθηκε περίπου 540.000 Βρετανούς (το 40% του συνόλου των τουριστών που έφτασαν στο νησί) υπήρχε, μέχρι και πριν την έναρξη των προαναφερόμενων αποφάσεων για επιβολή καραντίνας, άνοδος στις κρατήσεις με αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία να φτάνουν σε πληρότητες μέχρι και 60% έστω και με τις πτήσεις από το εξωτερικό να είναι περίπου στο 50% των περσινών.

Καλή εικόνα παρουσίαζε και το Νότιο Αιγαίο μέχρι πριν λίγες μέρες ενώ πληρότητες 30-40% εμφάνιζαν ξενοδοχεία την Κρήτη με το luxury accommodation (ακριβή διαμονή να φέρνει εξισορρόπηση απωλειών για πολλούς επιχειρηματίες).

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό καταγράφηκε θετική μεταβολή κατά 171% το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου σε σχέση με τον Ιούλιο στις αφίξεις εξωτερικού στα πέντε διεθνή αεροδρόμια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Αντιστοίχως κατά το ίδιο διάστημα ο αριθμός των πτήσεων παρουσιάζει επίσης θετική μεταβολή κατά 154%.

Συγκεκριμένα από την 1η - 15η Αυγούστου στα διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου πραγματοποιήθηκαν 1.592 πτήσεις οι οποίες μετέφεραν 226.651 αλλοδαπούς τουρίστες, ενώ κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του Ιουλίου (1-15/07) είχαν πραγματοποιηθεί 626 πτήσεις οι οποίες μετέφεραν 83.567 αλλοδαπούς τουρίστες. Συνολικά από τις αρχές Ιουλίου μέχρι τις 15 Αυγούστου στα συγκεκριμένα αεροδρόμια έφτασαν 470.181 επιβάτες. Βέβαια να σημειωθεί ότι πέρυσι μόνο τον Ιούλιο στο αεροδρόμιο της Ρόδου είχαν πραγματοποιηθεί 5.651 πτήσεις και είχαν μεταφερθεί πάνω από 950.000 επιβάτες.

Πάντως, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση σύμφωνα με την καταγραφή της Fraport για τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω, της Σαντορίνης και της Μυκόνου και την καταγραφή της ΥΠΑ για το αεροδρόμιο της Καρπάθου, εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν 1.592 πτήσεις οι οποίες μετέφεραν 226.651 επιβάτες στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Συγκεκριμένα, προκύπτουν τα εξής στοιχεία ανά διεθνές αεροδρόμιο σχετικά με τον αριθμό των πτήσεων και των αφιχθέντων επιβατών κατά το διάστημα 1-15 Αυγούστου 2020:

Στη Ρόδο αφίχθησαν 102.046 επιβάτες μέσω 686 πτήσεων.Στην Κω αφίχθησαν 56.049 επιβάτες μέσω 395 πτήσεων.Στη Σαντορίνη αφίχθησαν 30.188 επιβάτες μέσω 215 πτήσεων.Στη Μύκονο αφίχθησαν 35.967 επιβάτες μέσω 266 πτήσεων.Στην Κάρπαθο αφίχθησαν 2.401 επιβάτες μέσω 30 πτήσεων.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα στοιχεία της Fraport αποτυπώνουν αποκλειστικά τις διεθνείς αφίξεις προς τα διεθνή αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου. Για τον υπολογισμό του συνολικού αριθμού επισκεπτών θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστούν οι επιβάτες που μετακινούνται μέσω του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πτήσεις εσωτερικού αλλά και οι επιβάτες που μετακινούνται μέσω του ακτοπλοϊκού δικτύου.

Στο μεταξύ η επόμενη μέρα στον τουρισμό μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ήταν το αντικείμενο της συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και τους φορείς και τους ανθρώπους του τουρισμού. Υπό την προεδρία του υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, συμμετείχαν εκτός των υπηρεσιακών παραγόντων και εκπρόσωποι όλων των φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό. Οι εκπρόσωποι των φορέων του τουρισμού κατέθεσαν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες το υπουργείο Τουρισμού θα ολοκληρώσει τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης με βάση και τους άξονες της επιτροπής Πισσαρίδη. Οι στόχοι που έχουν τεθεί για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στον τουρισμό επικεντρώνονται στους εξής τομείς: παραγωγική, υποδομές, πράσινη τουριστική οικονομία, απασχόληση, εκπαίδευση, ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, κοινωνική συνοχή.

Γιώργος Αλεξάκης

ελληνικός τουρισμόςΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑκρατήσειςκαραντίνακορονοιός
Keywords
Τυχαία Θέματα