EFA GROUP: Νέο hub καινοτομίας και εκπαίδευσης προσωπικού στο Ψυχικό

Το EFA Group αποτελεί τη ναυαρχίδα ης ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Το 90% του τζίρου του πραγματοποιείται βέβαια στο εξωτερικό, ωστόσο, η καρδιά των εταιριών του παραμένει πεισματικά στην Ελλάδα. Τo Reporter είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στα νέα του γραφεία στο Ψυχικό, τα οποία σηματοδοτούν και εξυπηρετούν το όραμα για την ανάπτυξη προϊόντων και τεχνολογιών

διττής χρήσης.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Ιουλίου

Του Σπύρου Πολυχρονόπουλου

Μπαίνοντας στα νέα γραφεία του EFA Group ο επισκέπτης διαπιστώνει κατευθείαν τη φιλοσοφία του ομίλου που συνδυάζει την τέχνη, με την ιστορία και την τεχνολογία. Στο Φάρο Ψυχικού στεγάζεται ένα hub καινοτομίας και εκπαίδευσης προσωπικού, εμπνευσμένο από το ιστορικό τοπόσημο της Αλεξάνδρειας.

Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας έδειχνε το δρόμο στους εμπόρους, στο Μουσείο της διαβιούσαν οι σοφοί και στη Βιβλιοθήκη της φυλασσόταν η γνώση. Ο Νίκος Καλογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της EFA VENTURES, μας υποδέχθηκε στα νέα γραφεία, περιγράφοντας τον παραπάνω συμβολισμό.

Με το... καλημέρα επίσης κατέστησε σαφές πως ο σχεδιασμός των νέων γραφείων έγινε με βασικό γνώμονα το προσωπικό των εταιριών. «Θέλουμε το προσωπικό μας να είναι χαρούμενο για να είναι και παραγωγικό. Όλα σχεδιάστηκαν με τους εργαζομένους μας στο επίκεντρο. Ο ειδικός φωτισμός, τα υλικά στα γραφεία, τα ανατομικά έπιπλα. Στόχος μας είναι ο κόσμος να μπορεί να εργάζεται όσο πιο ξεκούραστα γίνεται.

Επιθυμούμε επίσης τις ώρες που βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο χώρο να έχουν κι άλλες επιλογές και να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους εδώ. Έχουμε δημιουργήσει χώρους για μαθήματα γιόγκα, αλλά και ένα ειδικό σημείο που θα γίνει βιβλιοθήκη».

Παράλληλα, υπάρχουν ειδικές παροχές για εργαζομένους με παιδιά. Το πρόγραμμα Parenting περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- και οικονομικές ενισχύσεις για νεογέννητα, αλλά και για παιδιά που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο. Δεν είναι τυχαίο, σημειώνει ο κ. Καλογιάννης, που βραβευτήκαμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το βραβείο «Great Place to work» . Εκτός από τις εγκαταστάσεις, όμως, η θετική ατζέντα για το προσωπικό έχει κι άλλες εκφάνσεις: «Επιμένουμε πολύ στην εκπαίδευση και παρέχουμε μαθήματα ιστορίας, επισκέψεις σε μουσεία, αλλά και μαθήματα ξένων γλωσσών.

Είναι για εμάς άλλωστε εργαλείο δουλειάς, καθώς έχουμε πελάτες σε πάνω από 30 χώρες και οι εργαζόμενοί μας πρέπει τόσο να εκπροσωπούν τη χώρα μας επάξια στο εξωτερικό, όσο και να είναι ενημερωμένοι για τις άλλες κουλτούρες. Έτσι χτίζονται μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες. Έχουμε γραφεία σε έξι χώρες και ο κόσμος ταξιδεύει καθημερινά για να συναντήσει πελάτες και συνεργάτες σε όλο τον κόσμο. Είναι σημαντική η δραστηριότητά μας στο εξωτερικό και δεκάδες οι συναντήσεις σε εβδομαδιαία βάση», σημειώνει ο κ. Καλογιάννης.

«Πάνω από το 90% των πωλήσεών μας γίνονται, άλλωστε, στο εξωτερικό και αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε την κρίση», προσθέτει.

Το EFA Group, με ιδρυτή τον Κρίστιαν Χατζημηνά, ιδρυτή και της THEON, περιλαμβάνει τις εταιρίες, EFA VENTURES (Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες και Διαχείριση Προγραμμάτων), SCYTALYS (Συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου), ES SYSTEMS (Σχεδιασμός Αισθητήρων και IoT), EPICOS (Παγκόσμια B2B Πλατφόρμα Πληροφοριών Άμυνας), UCANDRONE (Μη Στελεχωμένα Συστήματα) και AETHER AERONAUTICS (Μη Στελεχωμένοι Στόχοι).

Νέες επενδύσεις και εξαγορές

Με πάνω από 200 υπαλλήλους σε Ψυχικό, Κορωπί και Κρήτη, το EFA Group εκπαιδεύει το προσωπικό του σε καθημερινή βάση και επενδύει στην καινοτομία: «Χωρίς καινοτομία δεν μπορούμε να σταθούμε στον ανταγωνισμό», σημειώ νει ο κ. Καλογιάννης προσθέτοντας πως «πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του πελάτη». Όσο για το όραμα του ομίλου σημειώνει πως «είναι να γίνουμε ο κορυφαίος όμιλος παραγωγής τεχνολογιών διττής χρήσης». Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε την είδηση πως «βρισκόμαστε σε συζητήσεις για να εντάξουμε στον όμιλο 6 με 8 εταιρείες που έχουν αναπτύξει νέες τεχνολογίες».

Η συγκυρία άλλωστε είναι κομβική καθώς οι νέες γεωπολιτικές συνθήκες οδηγούν την ΕΕ σε ένα μονοπάτι ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας. Το ευρωπαϊκό αμυντικό δόγμα αλλάζει και το EFA Group είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

«Οι εταιρείες μας προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις και προϊόντα, ενώ παράλληλα συμμετέχουμε και σε διεθνείς πρωτοβουλίες για κοινή ανάπτυξη νέων προϊόντων», σημειώνει στο Reporter Magazine o Νίκος Καλογιάννης.

Στο πλαίσιο αυτό, καταθέτει και τις προτάσεις του ώστε η χώρα μας να εκμεταλλευθεί το momentum και να αναπτύξει την αμυντική της βιομηχανία. «Εμείς έχουμε το 75% του τζίρου της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αλλά επιζητούμε συνεργασία με τις υπόλοιπες ελληνικές εταιρίες και κυρίως με την κρατική βιομηχανία, η οποία άλλωστε μπορεί να γίνει ατμομηχανή, και εμείς είμαστε διατεθημένοι να επενδύσουμε γι' αυτό το σκοπό. Παράλληλα, επισημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευθεί περισσότερο πρωτοβουλίες για κοινές προμήθειες με ευρωπαϊκές χώρες όπως ο οργανισμός OCCAR. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αρχίσει και αξιοποιείται από αρκετές χώρες, ωστόσο, η Ελλάδα δεν το έχει εκμεταλλευθεί.

Ο κ. Καλογιάννης προτείνει ενδεικτικά πως η χώρα μας θα μπορούσε να προμηθευτεί σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές τεχνολογίες και προϊόντα για τις Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεννόηση με άλλες χώρες. Μέσω του OCCAR μπορεί να έχει κοινές προμήθειες με χώρες όπως για παράδειγμα η Κύπρος ή η Βουλγαρία και να βγει κερδισμένη.

«Ο OCCAR λειτουργεί εξαιρετικά, αλλά η Ελλάδα δεν το εκμεταλλεύεται όσο θα έπρεπε. Θα μπορούσε κάλλιστα να πετύχει μείωση κόστους με κοινές προμήθειες», υπογραμμίζει.

Όσο για τα σχέδια του EFA Group σημειώνει πως εμείς «θα θέλαμε να επενδύσουμε στην κρατική αμυντική βιομηχανία και θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία. Τα μη στελεχωμένα συστήματα (drones) πωλούνται κυρίως στο εξωτερικό. Συνεπώς, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στην ελληνική οικονομία, αν συμπράξουμε με την κρατική βιομηχανία. Και φυσικά είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αν χρειαστεί». Βέβαια, ο Όμιλος έχει ήδη στενή συνεργασία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις: «Έχουμε προσφέρει λύσεις και προϊόντα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Επίσης, δοκιμάζουμε προϊόντα με την συνδρομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός που πολλές φορές ανοίγει δρόμους για εξαγωγή των προϊόντων στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, οι κινήσεις που γίνονται από τη μεριά του υπουργείου βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση και είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Αυτό που ταιριάζει με τη φιλοσοφία του ομίλου είναι πως πλέον η
στόχευση είναι η τεχνολογική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, που τατόχρονα θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας.

Το «κλειδί» της διττής χρήσης

Για το EFA Group, όμως, το όραμα είναι κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών και προϊόντων, που έχουν διττή χρήση. Και επιχειρησιακή και πολιτική. «Αυτό είναι και το όραμα του ομίλου. Να γίνουμε o πιο προηγμένος όμιλος στην Ελλάδα στο κομμάτι των τεχνολογιών διττής χρήσης.

Ο Έλον Μασκ κατόρθωσε να γίνει ο πυλώνας της NASA για διαστημικές αποστολές, μειώνοντας κατά πολύ το κόστος μέσω των τεχνολογιών διττής χρήσης που αξιοποίησε. Τα υψηλά κόστη των αποστολών μειώθηκαν κατακόρυφα, χάρη σε τεχνολογίες και προϊόντα διττής χρήσης. Αντίστοιχα, τα drones που χρησμοποιούνται στην Ουκρανία δεν ήταν εξαρχής σχεδιασμένα για πόλεμο. Έγιναν κομμάτι των πολεμικών επιχειρήσεων γιατί υπήρχαν πολλά διαθέσιμα. Αποδείχθηκε έτσι πως είναι εύκολο να δημιουργηθεί ικανή πολεμική μηχανή με πολιτικά προϊόντα. Συνεπώς, αν αναπτύξουμε προϊόντα και τεχνολογίες διττής χρήσης σίγουρα μειώνουμε το κόστος και γινόμαστε πιο χρήσιμοι για τις κοινωνίες».

Το όραμα και η επιμονή στην Ελλάδα

Η τελευταία μας ερώτηση αφορούσε τους λόγους που το EFA Group, όπως και η Theon του κ. Κρίστιαν Χατζημηνά, αν και κάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πωλήσεών τους στο εξωτερικό, διατηρούν την έδρα τους στην Ελλάδα.

O κ. Καλογιάννης ήταν σαφής: «Σίγουρα υπάρχουν σημαντικά προβλήματα για να λειτουργήσει μια επιχείρηση στην Ελλάδα. Ένα από αυτά είναι οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, που δεν δημιουργούν πρόβλημα μόνο στην κοινωνία, αλλά και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Δυσχεραίνουν ή και αποτρέπουν την εφαρμογή επιχειρηματικών σχεδίων ή προσέλκυση επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα δεν ευνοούν τη συμμετοχή σε πολυμετοχικά σχήματα. Γιατί το να είσαι μειοψηφία στην Ελλάδα είναι δώρον άδωρον.

Επίσης το μη-μισθολογικό κόστος μειώνει τα περιθώρια για μεγαλύτερες καθαρές αμοιβές στους συναδέλφους/ισσες μας δημιουργώντας αντικίνητρα. Για εμάς όμως είναι στρατηγική απόφαση το να βρίσκεται στην Ελλάδα η «καρδιά» του EFA Group και ο βασικός λόγος είναι η πρόσβαση σε εξαιρετικά ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό.

Γι’ αυτό και η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων μας είναι Έλληνες, ενώ οι ξένοι υπάλληλοί μας κάνουν όλοι μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ελληνικής ιστορίας.

Είμαστε περήφανοι που τα προϊόντα μας έχουν ελληνική σημαία. Τα μη επανδρωμένα είναι εξ ολοκλήρου σχεδιασμένα και κατασκευασμένα στην Ελλάδα. Είναι προϊόντα υψηλής ελληνικής προστιθέμενης αξίας και αυτή είναι μία στρατηγική επιλογή του Ομίλου, που δεν πρόκειται να αλλάξει και εδραιώνεται με το νέο hub που εγκαινιάζουμε σε λίγες ημέρες στο Ψυχικό»

#EFA_GROUP #ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ_ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ #hub
Keywords
Αναζητήσεις
efa-group-neo-hub-kainotomias-kai-ekpaidefsis-prosopikou-sto-psychiko.htm
Τυχαία Θέματα