EY: Προβληματισμός και αβεβαιότητα για τις ενδοομιλικές συναλλαγές
Οι παγκόσμιες φορολογικές μεταρρυθμίσεις και ο μετασχηματισμός της αλυσίδας εφοδιασμού που επιταχύνθηκαν από την πανδημία του COVID-19, οδηγούν σε ένα πρωτοφανές επίπεδο αβεβαιότητας και κινδύνου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές των επιχειρήσεων, σύμφωνα με νέα παγκόσμια έρευνα της ΕΥ.
Η έρευνα, 2021 EY International Tax and Transfer Pricing Survey, εξετάζει τον ρόλο και τον αντίκτυπο των φορολογικών ομάδων/τμημάτων
Η έρευνα, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, καταγράφει τις απόψεις 979 στελεχών ενδοομιλικών συναλλαγών από 53 χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – και 25 κλάδους, και αναδεικνύει τον αυξημένο φόρτο εργασίας που δημιουργείται στις ομάδες/τμήματα ενδοομιλικών συναλλαγών των επιχειρήσεων, από τις πρόσφατες εξελίξεις.
Το 76% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι προβληματίζονται για την έκταση και την πολυπλοκότητα των παγκόσμιων φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, το 71% αναφέρουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους που σχετίζεται με τις ενδοομιλικές συναλλαγές για τις επιχειρήσεις τους, με το 30% να προβλέπουν ότι το κόστος θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10% την επόμενη τριετία.
Η έρευνα αποκαλύπτει, επίσης, ότι 58% των επικεφαλής λειτουργιών ενδοομιλικών συναλλαγών δηλώνουν ότι δε συμμετέχουν όσο θα έπρεπε στη λήψη σημαντικών επιχειρηματικών αποφάσεων, τη στιγμή που η οικονομία φαίνεται να εξέρχεται από την κρίση της πανδημίας. Από αυτούς, 24% δηλώνουν ότι εμπλέκονται σε ορισμένες, αλλά όχι σε όλες τις αποφάσεις, ενώ 30% αναφέρουν ότι εμπλέκονται σε αυτές μόνο εκ των υστέρων.
Οι νέες ή υπό εξέλιξη νομοθετικές πρωτοβουλίες αποτελούν έναν από τους τρεις κορυφαίους κινδύνους για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, σύμφωνα με το 58% των ερωτηθέντων, με το 25% να εκτιμούν ότι αυτές αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι θεμελιώδεις αλλαγές στη δυναμική του επιχειρείν σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα η αναδιάρθρωση των αλυσίδων εφοδιασμού και η αλλαγή του τρόπου εργασίας, θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στις ομάδες/τμήματα ενδοομιλικών συναλλαγών. Το 61% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι πιθανότατα θα λάβουν μέτρα για να τροποποιήσουν την προσέγγιση του οργανισμού τους ως προς τις ενδοομιλικές συναλλαγές, καθώς και τις αντίστοιχες ομάδες/τμήματα, αλλά και τις διαδικασίες συμμόρφωσης και καταγραφής αυτών, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Οι ερωτηθέντες αναφέρουν διάφορους παράγοντες που θα οδηγήσουν στις αλλαγές αυτές, μεταξύ των οποίων: αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο του οργανισμού (52%) και στην εφοδιαστική αλυσίδα (43%), οι πρακτικές απομακρυσμένης εργασίας (46%) και οι πιέσεις για ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG – 36%).
Καθώς οι επιχειρήσεις εργάζονται ολοένα και περισσότερο απομακρυσμένα, από διαφορετικά σημεία στον κόσμο, πολλοί από τους συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις από το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι θα βρεθούν αποκλεισμένοι στο εξωτερικό, εκτός της δικαιοδοσίας όπου κανονικά εργάζονται. Το 47% δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις σήμερα, ενώ το 49% αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί τα επόμενα δύο χρόνια. Επιπλέον, το 75% δηλώνουν ότι θα δυσκολευτούν να βρουν εργαζόμενους με τις απαραίτητες δεξιότητες σε θέματα ενδοομιλικών συναλλαγών.
Υπάρχει, επίσης, μια διαδεδομένη άποψη μεταξύ των ερωτηθέντων, ότι οι συχνότεροι και αυστηρότεροι έλεγχοι θα αποτελέσουν τον κανόνα στο μέλλον. Το 65% αναμένουν αύξηση του συνολικού αριθμού των ελέγχων επί των ενδοομιλικών συναλλαγών, ενώ 53% αναμένουν περισσότερους ελέγχους σχετικά με την τεκμηρίωση των ενδοομιλικών συναλλαγών, και 48% αναμένουν πιο αυστηρούς ελέγχους γενικά, πολλοί από τους οποίους θα επικεντρώνονται σε πολυμερή ζητήματα ή ολόκληρες αλυσίδες αξίας.
Τα θέματα που οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι είναι πιθανότερο να αποτελέσουν αντικείμενο ελέγχου, περιλαμβάνουν θέματα που σχετίζονται με την πνευματική ιδιοκτησία, όπως η τοποθεσία και η ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων και ο έλεγχος του κινδύνου (αναφέρεται από το 38% των ερωτηθέντων), τυχόν ύπαρξη μόνιμης εγκατάστασης (37%) και οι συναλλαγές με τη μητρική (36%) και διαχειριζόμενων υπηρεσιών (managed services – 36%).
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κος Στέφανος Μήτσιος, Partner και Επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της ΕΥ Ελλάδος, δήλωσε: «Η πανδημία του COVID-19 έφερε σημαντικές ανατροπές στις αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά και στο επιχειρησιακό μοντέλο των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στον τρόπο εργασίας. Οι αλλαγές αυτές έχουν άμεσες επιπτώσεις στις ενδοομιλικές συναλλαγές, ενώ οδηγούν και σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αυξάνουν τον φόρτο εργασίας των αντίστοιχων διευθύνσεων των επιχειρήσεων. Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους στο νέο αυτό περιβάλλον, τα αρμόδια στελέχη θα πρέπει να αναδιοργανώσουν τις λειτουργίες ενδοομιλικών συναλλαγών, αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, και να εξασφαλίσουν την ευθυγράμμισή τους με τη στρατηγική της επιχείρησης, αλλά και τις νομοθετικές και κανονιστικές εξελίξεις».
EYενδοομιλικές συναλλαγές- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Θ. Πλεύρης: Όχι lockdown, όχι αλλαγή ωραρίου σε εστίαση, όχι σε κλείσιμο σχολείων, όχι στην επιστροφή υγειονομικών χωρίς εμβόλιο
- Βασιλακόπουλος: Tρίτη δόση στο 4μηνο γιατί αυξάνει ο κίνδυνος και για τους εμβολιασμένους
- H Lamda Development παρουσιάζει το masterplan της ανάπλασης στο Ελληνικό
- Εστίαση: Τι ισχύει για την είσοδο αλλοδαπών που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από χώρα εκτός της ΕΕ
- Αγοράζει ελληνικά ομόλογα η JP Morgan – Πώς θα τα στηρίξει η ΕΚΤ – Τι εκτιμά για τις ελληνικές μετοχές
- Τράπεζες: Στη δίνη του μετασχηματισμού, με ριζικές αλλαγές σε πέντε τομείς
- JP Morgan: Long στο 10ετές ελληνικό ομόλογο – Τι προβλέπει για την οικονομία
- ΕΟΔΥ: 1.398 κρούσματα Covid-19 σε 36.107 rapid tests τη Δευτέρα
- EY: Αβεβαιότητα προκαλούν οι παγκόσμιες φορολογικές μεταρρυθμίσεις
- Porsche SE: Αυξήθηκαν τα κέρδη στο εννεάμηνο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Δεκαεννέα μεταρρυθμίσεις- έργα ύψους 2,5 δισ. ευρώ στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα
- OEE: Παρουσίαση μελέτης για fintech και 4η Βιομηχανική Επανάσταση
- ΔΕΗ: Συμμετέχει στην πρωτοβουλία GR-eco Islands
- Το... ξέκοψε για αναστολή λειτουργίας των σχολείων η Κεραμέως
- Η ναυλαγορά των δεξαμενοπλοίων αργού πετρελαίου σε χαμηλούς ρυθμούς
- ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Δεν υφίσταται θέμα πώλησης της εταιρείας
- Χόγκεν:Το Facebook βάζει τα τεράστια κέρδη του πάνω απ'τους ανθρώπους!
- Θωμαΐδης: Πιθανότητα για 8.000 τα κρούσματα σήμερα
- EY: Προβληματισμός και αβεβαιότητα για τις ενδοομιλικές συναλλαγές
- ElvalHalcor: 2,4-2,9% το εύρος απόδοσης του ομολόγου των €250 εκατ.
- Τελευταία Νέα Reporter
- EY: Προβληματισμός και αβεβαιότητα για τις ενδοομιλικές συναλλαγές
- Το... ξέκοψε για αναστολή λειτουργίας των σχολείων η Κεραμέως
- Πειραιώς:Σε υψηλά επίπεδα ως το β' τρίμηνο 2022 ο πληθωρισμός
- Η ναυλαγορά των δεξαμενοπλοίων αργού πετρελαίου σε χαμηλούς ρυθμούς
- Δεκαεννέα μεταρρυθμίσεις- έργα ύψους 2,5 δισ. ευρώ στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα
- ΔΕΗ: Συμμετέχει στην πρωτοβουλία GR-eco Islands
- OEE: Παρουσίαση μελέτης για fintech και 4η Βιομηχανική Επανάσταση
- ElvalHalcor: 2,4-2,9% το εύρος απόδοσης του ομολόγου των €250 εκατ.
- ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Δεν υφίσταται θέμα πώλησης της εταιρείας
- Ιστορικά ρεκόρ για Bitcoin και Ether-3 τρισ. κεφαλαιοποίηση στα crypto
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σε κίνδυνο οι στόχοι της COP26 για το κλίμα - Τα νέα δεδομένα
- ΤτΕ: Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι στη Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance
- Axel Springer: «Status σχέσεων» φέρνει το σκάνδαλο της Bild
- Πλεύρης: Επίταξη αν δεν δεχτούν την πρόσκληση εντός της εβδομάδας οι ιδιώτες γιατροί
- Η “πράσινη” συμβολή της ΔΕΗ στο πρόγραμμα GR-eco Islands
- Νίκη Κεραμέως: Καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων
- Eπένδυση εκατομμυρίων στην πολεμική τεχνολογία από τον Mr Spotify – Το «στοίχημα» της Helsing
- Attica Bank: ΑΜΚ δεν γίνεται χωρίς το ΤΧΣ...
- Eλληνικό: Ξεκινούν έργα υποδομών 500 εκατ. ευρώ
- Γερμανία: Απροσδόκητη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος ZEW