Google: Συμφωνία με την Kairos Power για αγορά πυρηνικής ενέργειας

Η Google υπέγραψε την πρώτη εταιρική συμφωνία στον κόσμο για την αγορά ενέργειας από πολλούς μικρούς «αρθρωτούς αντιδραστήρες», για την κάλυψη των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η συμφωνία της εταιρείας με την Kairos Power έχει στόχο να μπει στο δίκτυο ο πρώτος μικρός αρθρωτός αντιδραστήρας της Kairos έως το 2030, ακολουθούμενος από επιπλέον αντιδραστήρες έως το 2035.

Οι εταιρείες δεν αποκάλυψαν τις οικονομικές

λεπτομέρειες της συμφωνίας ή πού θα κατασκευαστούν οι μονάδες. Η Google δήλωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει συνολικά 500 μεγαβάτ ενέργειας από έξι έως επτά αντιδραστήρες, ποσότητα μικρότερη από την παραγωγή των σημερινών πυρηνικών αντιδραστήρων.

«Αισθανόμαστε ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο βοηθώντας στην κάλυψη των αναγκών μας... με τρόπο που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση», είπε ο Michael Terrell, ανώτερος διευθυντής για την ενέργεια και το κλίμα της Google.

Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν υπογράψει αρκετές συμφωνίες με εταιρείες πυρηνικής ενέργειας φέτος, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη ενισχύει τη ζήτηση ενέργειας, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Τον Μάρτιο, η Amazon.com αγόρασε ένα data center που λειτουργεί με χρήση πυρηνικής ενέργειας από την Talen Energy, ενώ τον περασμένο μήνα, η Microsoft και η Constellation Energy υπέγραψαν συμφωνία που θα βοηθήσει στην αναβίωση μιας μονάδας του εργοστασίου του Three Mile Island στην Πενσυλβάνια, τον τόπο του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος των ΗΠΑ το 1979.

Η χρήση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων των ΗΠΑ αναμένεται να τριπλασιαστεί μεταξύ 2023 και 2030 και θα απαιτούνται περίπου 47 γιγαβάτ νέας ισχύος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, η οποία υποθέτει ότι το φυσικό αέριο, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα καλύψουν το κενό.

Η Kairos θα χρειαστεί να λάβει άδεια κατασκευής από την Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών (NRC) των ΗΠΑ, καθώς και άδειες από τοπικούς φορείς, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Στα τέλη του περασμένου έτους, πήρε άδεια κατασκευής από το NRC για την κατασκευή ενός αντιδραστήρα επίδειξης στο Τενεσί.

Οι αρθρωτοί αντιδραστήρες είναι μικρότεροι από τους σημερινούς αντιδραστήρες, με εξαρτήματα κατασκευασμένα σε εργοστάσιο, αντί για επιτόπου, για μείωση του κόστους κατασκευής.

Οι επικριτές λένε ότι τα SMR θα είναι ακριβά επειδή μπορεί να μην είναι σε θέση να επιτύχουν την οικονομία κλίμακας μεγαλύτερων εγκαταστάσεων. Επιπλέον, πιθανότατα θα παράγουν πυρηνικά απόβλητα μακράς διαρκείας, για τα οποία η χώρα δεν έχει ακόμη τελικό χώρο αποθήκευσης.

Η Google δήλωσε ότι δεσμευόμενη σε ένα «πλαίσιο παραγγελιών» με την Kairos, αντί να αγοράζει έναν αντιδραστήρα κάθε φορά, θα στέλνει σήμα ζήτησης στην αγορά και θα πραγματοποιεί μια μακροπρόθεσμη επένδυση για να επιταχύνει την ανάπτυξη των SMR. «Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η νέα προσέγγιση θα βελτιώσει τις προοπτικές των έργων μας να παραδοθούν βάσει κόστους και εντός χρονοδιαγράμματος», δήλωσε ο Mike Laufer, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Kairos.

#Google #KAIROS_POWER #Πυρηνική_Ενέργεια #τεχνητή_νοημοσύνη #AI #ΥΠΟΔΟΜΕΣ_AI #Ενέργεια #ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ
Keywords
Αναζητήσεις
google-symfonia-me-tin-kairos-power-gia-agora-pyrinikis-energeias.htm
Τυχαία Θέματα