Guardian: Η Ελλάδα «νικά» τον κορονοϊό παρά τη δεκαετή κρίση

Η Ελλάδα βγαίνει νικήτρια στη μάχη κατά του κορονοϊού, παρά τη δεκαετή οικονομική κρίση που πέρασε, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των κρουσμάτων σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δημοσίευμά του ο Guardian, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν δεδομένη η ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες για τη δημόσια υγεία».

Στο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει

πως «τα κρατικά νοσοκομεία σήκωσαν το βάρος των περικοπών που απαιτήθηκαν ως αντάλλαγμα για βοήθεια από τους δανειστές» κατά την τελευταία δεκαετία. «Με την έλευση της πανδημίας στην Ευρώπη, οι αρχές γνώριζαν ότι 18 μήνες μετά την έξοδο από τα μνημόνια, είχαν μόνο 560 κλίνες ΜΕΘ».

Μιλώντας στον Guardian ο Δρ Ανδρέας Μεντής, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παστέρ, αναφέρει πως «υπήρχαν αδυναμίες που μας ανησυχούσαν. Πριν από τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος, είχαμε αρχίσει να εξετάζουμε ανθρώπους και να τους απομονώνουμε. Οι εισερχόμενες πτήσεις, ειδικά από την Κίνα, παρακολουθούνταν. Αργότερα, όταν άρχισαν να επαναπατρίζονται από την Ισπανία, για παράδειγμα, τους βάλαμε αμέσως σε καραντίνα σε ξενοδοχεία».

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, επισημαίνει πως «ήταν σαφές ότι χρειαζόμασταν ειδικούς τους οποίους έπρεπε να ακούσουμε. Ωστόσο, οι Έλληνες έχουν περάσει από κρίση, ξέρουν τι είναι. Κι αυτό τους τους επέτρεψε να προσαρμοστούν». Τονίζει ακόμη πως «όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίζεται μια κρίση υγείας, τόσο μεγαλύτερο είναι το βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος, αλλά τόσο μεγαλύτερα είναι και τα μακροπρόθεσμα οφέλη».

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν επιχειρήσεις την ώρα που η οικονομία άρχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Πριν η Ελλάδα καταγράψει τον πρώτο θάνατο, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, ενώ αρκετές εβδομάδες πριν από την υπόλοιπη Ευρώπη, τα σχολεία έκλεισαν. Στη συνέχεια έκλεισαν επίσης μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, γυμναστήρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφοι, καταστήματα λιανικής, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Οι εικόνες από την Ιταλία συγκλόνισαν τους Έλληνες οι οποίοι άκουγαν τους κ. κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά να μιλούν για τους κινδύνους που ενέχει η ασθένεια, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, για να προσθέσει: «Τα μέτρα δεν έγιναν άμεσα αποδεκτά και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα, να απαγορεύσει δημόσιες συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, να απαγορεύσει τα ταξίδια στα νησιά, να κλείσει τις εκκλησίες, παρά τις αντιδράσεις των ιερέων, και να διακόψει τις αεροπορικές συνδέσεις με τις χώρες που πλήττονται περισσότερο».

Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν τόσο στην προστασία της υγείας των πολιτών όσο και στον εκσυγχρονισμό του κράτους. «Όταν ξέσπασε η πανδημία, η ανάγκη απλοποίησης των κυβερνητικών διαδικασιών κατέστη πρωταρχική», δήλωσε στον Guardian ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. «Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε για να περιορίσουμε τα κίνητρα των πολιτών να βγουν από τα σπίτια τους ήταν να τους επιτρέψουμε να λαμβάνουν ιατρικές συνταγές στα τηλέφωνά τους. Αυτό, μόνο, έχει σώσει 250.000 πολίτες από την επίσκεψη στο γιατρό μέσα σε 20 ημέρες», σημειώνει ο υπουργός.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα κατάφερε να διπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό των ΜΕΘ, ενώ ο Guardian αναφέρεται και στον τουρισμό, τονίζοντας πως «το κόστος για μια οικονομία τόσο εξαρτημένη από τον τουρισμό είναι ήδη υψηλό».

Διαβάστε επίσης: - Βloomberg: H Ελλάδα μας δείχνει πως να διαχειριστούμε την κρίση - Independent: Πώς η Ελλάδα «ισοπέδωσε» την επιδημική καμπύλη του κορονοϊούΟικονομική ΚρίσηΑλέξης ΠατέληςΚυριάκος ΠιερρακάκηςΣωτήρης ΤσιόδραςΝίκος ΧαρδαλιάςΑνδρέας Μεντήςβρετανική εφημερίδα
Keywords
Τυχαία Θέματα