ING: Ανθεκτική ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά αβεβαιότητα ενόψει εκλογών

Αισιόδοξα μηνύματα στέλνει με τη σειρά της και η ING για την ελληνική οικονομία το 2023, τονίζοντας ωστόσο ότι η εκλογική διαδικασία θα δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, αναλυτές της ING σε νέα τους έκθεση σημειώνουν ότι η οικονομία της Ελλάδας θα εμφανίσει ανάπτυξη 0,7% φέτος. Παράλληλα, βάσει

των εκτιμήσεων της ING, το 2022 έκλεισε με ανάπτυξη 4,9%, ενώ το 2024 θα καταγραφούν ρυθμοί ανάπτυξης 1,6%.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, οι εκτιμήσεις «βλέπουν» ότι από 9,3% το 2022, θα υποχωρήσει στο 4,3% φέτος, για να φτάσει το 2,4% το 2024.

Αβέβαιες οι προοπτικές

Ωστόσο, οι προοπτικές ανάπτυξης εξακολουθούν να παραμένουν αβέβαιες, καθώς τα οφέλη από το άνοιγμα της οικονομίας μετά τον Covid-19 έχουν αρχίσει να εξασθενούν με τις εκλογές να προσθέτουν επιπλέον επιφόρτιση. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, «ο σχηματισμός ενός αξιόπιστου συνασπισμού ίσως να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση».

Όσον αφορά στην απασχόληση, η τράπεζα υπογραμμίζει ότι η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε στον συγκεκριμένο τομέα, αποτέλεσε ισχυρό μοχλό της κατανάλωσης το α' εξάμηνο του 2022.

Πλέον όμως, χάνει την ισχύ της. Οι μεταβολές στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις εξελίξεις του πληθωρισμού, τονίζει η τράπεζα.

Από την άλλη, αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική, οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι ενώ θα παρέχει ενδεχομένως κάποια πρόσθετη προσωρινή στήριξη σε περίπτωση συνεχιζόμενων διαταραχών των τιμών της ενέργειας, θα είναι περισσότερο «αυστηρή».

Ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2023 στοχεύει σε επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είναι συνεπές με τη δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2022 και μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση για το ΑΕΠ.

«Επί του παρόντος, είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη, και παρόλο που ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να χαθεί ελαφρώς, βλέπουμε ωστόσο μια σημαντική πτώση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ προς το επίπεδο του 170%», τονίζει η ING.

ING ΕΛΛΑΔΑπροοπτικέςανάπτυξη
Keywords
Τυχαία Θέματα