Interamerican: Οι… καλοδεχούμενες εξαγγελίες της ΔΕΘ και η αξιοποίηση ΑΙ

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, με την Interamerican να βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές και δίπλα στους ασφαλισμένους της και όχι μόνο.

Με μότο «Χτίζοντας ξανά την Ελπίδα», η ασφαλιστική εταιρεία έκανε σε ειδική εκδήλωση την Τρίτη (24/9) τον απολογισμό των δράσεών της, παρουσιάζοντας συγκινητικά σποτ με τους δικούς της ανθρώπους που βρέθηκαν

στον τόπο της καταστροφής, αλλά και πολίτες που τη βίωσαν, μιλώντας παράλληλα για τον ανασχεδιασμό των προϊόντων της που βρίσκεται στα «σκαριά», ώστε να είναι ακόμα πιο έτοιμη για μελλοντικές παρόμοιες καταστάσεις και να αξιοποιήσει τα κίνητρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη φετινή ΔΕΘ.

Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, Γιάννης Καντώρος, μπορεί η ασφαλιστική αγορά να πιάστηκε απροετοίμαστη όσον αφορά το μέγεθος της καταστροφής, αλλά ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά.

«Όταν έγινε η καταστροφή μας έπιασε όλους απροετοίμαστους. Παρ’ ότι η διαχείριση των ζημιών είναι μέρος της καθημερινότητας μας, ποτέ δεν είχαμε αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο αυτής της έκτασης. Όταν κάναμε έναν πρώτο απολογισμό των ζημιών η δική μου αίσθηση ήταν ότι συζητούσαμε νούμερα που αφορούσαν ολόκληρη την ασφαλιστική αγορά και όχι εμάς μόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Η Interamerican βρέθηκε άμεσα στο σημείο με οχήματα οδικής βοήθειας, ασθενοφόρα και πραγματογνώμονες και κατέβαλε πάνω από 67 εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις σε πάνω από 2.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Καντώρος, η πρώτη αποζημίωση καταβλήθηκε μόλις τρεις ημέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel, ενώ τρεις μήνες μετά έχει πληρωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αποζημιώσεων.

Οι αποζημιώσεις καταβλήθηκαν, όχι μόνο γρήγορα, αλλά και δίκαια και είναι χαρακτηριστικό, όπως σημείωσε, ότι εκφράστηκαν παράπονα μόνο σε οκτώ περιπτώσεις από τις χιλιάδες που διαχειρίστηκε η εταιρεία.

Ανασχεδιασμός των προϊόντων με… ώθηση από τη ΔΕΘ και την τεχνητή νοημοσύνη

Ο κ. Καντώρος χαρακτήρισε καλοδεχούμενες τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ.

«Ήταν κάτι που τόσο η Interamerican όσο και ολόκληρη η ασφαλιστική αγορά ζητούσε. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα έτσι ώστε η ασφάλιση απέναντι σε φυσικές καταστροφές να είναι ένα χρηματοοικονομικό προϊόν το οποίο βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι και σε κάθε ελληνική επιχείρηση», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι αποδεικνύεται ότι η ιδιωτικής ασφάλιση «δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη».

Πλέον, η Interamerican επανασχεδιάζει όλα της τα προϊόντα έτσι ώστε να καλύψει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες αυτές, εκμεταλλευόμενη παράλληλα την τεχνολογία, αφού, όπως είπε «το καλύτερο πράγμα είναι να μη φτάνεις στην αποζημίωση αλλά να προλάβεις να προστατεύσεις την περιουσία σου και προφανώς τις ανθρώπινες ζωές που είναι προτεραιότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, επενδύοντας αρκετούς πόρους σε ένα σύστημα που, ανιχνεύοντας διάφορες πηγές δεδομένων που είναι διαθέσιμες στην ελληνική αγορά, θα προειδοποιεί και θα ενημερώνει τους πελάτες για την επέλαση τέτοιων φυσικών φαινομένων.

Ανάγκη για αύξηση της ασφαλιστικής κάλυψης

Οι κλιματικές συνθήκες που διαμορφώνονται παγκοσμίως καθιστούν όλο και πιο αναγκαία την ασφαλιστική κάλυψη. Όπως επεσήμανε, συντονίζοντας πάνελ που ακολούθησε, ο Corporate Relations & Parnerships Leader του Ομίλου Interamerican, Μάρκος Φραγκουλόπουλος, το οικονομικό αποτύπωμα των φυσικών καταστροφών σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνει τα 400 δισ. δολάρια, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν καλύψει περίπου το 35%, δηλαδή γύρω στα 130 δισ. δολάρια.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι ο όγκος νερού που έπεσε στη «λεκάνη» της Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια του περάσματος του Daniel ισοδυναμεί με νερό που θα έπιναν στην Αττική σε 14 χρόνια!

Όπως είπε ο Δρ. Θοδωρής Γιάνναρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αν και τέτοια φαινόμενα συνέβαιναν και στο παρελθόν, πλέον θα τα βλέπουμε με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα, ένταση και έκταση στις επιπτώσεις τους. Δεν μιλάμε για φυσική μεταβλητότητα, αλλά για μια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κυρίως από τον ανθρώπινο παράγοντας και πλέον δεν θα μιλάμε για κλιματική κρίση, αλλά για κλιματικά κατάρρευση.

Συνεπώς, η ανάγκη για ασφαλιστική κάλυψη αυξάνεται, με τον γενικό διευθυντή ασφαλιστικών εργασιών της Interamerican, Πάνο Κούβαλη, να επισημαίνει ότι μετά από κάθε φυσική καταστροφή διπλάσιοι και τριπλάσιοι αναζητούν ασφάλιση. Παρόλα αυτά, παρά τον Daniel και το κυβερνητικό μέτρο για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10%, παρατηρήθηκε πολύ μικρή αύξηση των ασφαλισμένων κατοικιών, από 17% σε 18,5%.

Απαραίτητη η εκπαίδευση του κοινού και η συνεργασία των φορέων

«Οι ασφαλιστικές τα κατάφεραν. Δεν επηρεάστηκε η λειτουργία τους», επεσήμανε ο κ. Κούβαλης, παραθέτοντας τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ασφαλιστικές κατέβαλαν 370-380 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις, ενώ οι καταστροφές υπολογίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Η Interamerican είχε προειδοποιήσει τους ασφαλισμένους της με αποστολή μηνυμάτων δύο ημέρες πριν για τον Daniel, προτρέποντάς τους να μην κυκλοφορούν σε πλημμυρισμένους δρόμους κτλ. Από τις 1.500 περιπτώσεις που αντιμετώπισαν τα πληρώματά της στην περιοχή, μόνο το 50%-60% αφορούσε ασφαλισμένους της.

Συνεπώς, όλοι οι συμμετέχοντες στο πάνελ συμφώνησαν ότι χρειάζεται εκπαίδευση του κοινού, αλλά και συνεργασία της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που, δυστυχώς, αναμένεται να πληθύνουν.

«Κεφάλαια και δυνατότητες υπάρχουν», επεσήμανε ο κ. Κούβαλης. «Για την αντιμετώπιση, όμως, των φυσικών καταστροφών θα πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο όλοι μαζί και ενωμένοι. Το κράτος να βελτιώσει τις υποδομές, οι επιστήμονες τα μοντέλα προειδοποίησης και εμείς ως κλάδος να ασφαλίσουμε τον κόσμο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γιάνναρος επεσήμανε ότι οι προκλήσεις είναι δύο: πώς αξιοποιείς την πληροφορία και η παιδεία πολιτικής προστασίας. Η δεύτερη, όπως τόνισε, είναι «κλειδί», καθώς θα πρέπει να μάθουμε να προστατευόμαστε και να διαχειριζόμαστε μια φυσική καταστροφή.

«Η ασφάλιση δεν είναι μόνο θεσμός προστασίας. Επαναφέρει τα χαμόγελα ακόμα και μέσα στην καταστροφή», επεσήμανε κλείνοντας την εκδήλωση ο Group Marketing Leader της Interamerican, Στέφανος Φαλκονάκης.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

#Interamerican #ΚΟΥΒΑΛΗΣ #Καντώρος #ΦΡΑΓΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ #ΦΑΛΚΟΝΑΚΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Interamerican, Οι…, ΔΕΘ,Interamerican, oi…, deth