myDATA- ΑΑΔΕ: «Ψηφιακός κόφτης» στο «φούσκωμα» δαπανών

Φρένο στη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα για προσμέτρηση δαπανών που δεν έχουν περάσει μέσω myDATA βάζει η ΑΑΔΕ από 1ης Οκτωβρίου. Συνολικά, βέβαια, οι διαφορές σε έσοδα και δαπάνες με τα δεδομένα στο myDATA καταργούνται από το νέο έτος.

Ουσιαστικά, από το νέο έτος η ΑΑΔΕ δε θα αναγνωρίζει κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις, πλην, αυτών που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA. Έτσι οι δηλώσεις ΦΠΑ

και εισοδήματος θα είναι προ συμπληρωμένες, οι κωδικοί “κλειδωμένοι” και ο φόρος θα υπολογίζεται αυτόματα.

Μέχρι και σήμερα, πάντως, υπάρχει η δυνατότητα για αποδοχή από τη φορολογική αρχή αποκλίσεων στα έσοδα και τις δαπάνες σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα στα ψηφιακά βιβλία. Μπαίνει, δηλαδή, μια “φραγή” σε ένα ”παραθυράκι” για “φούσκωμα” των δαπανών, που επιφέρει μείωση του φόρου που καλείται κάθε επιχείρηση ή επαγγελματίας να καταβάλει, αλλά και σε περιπτώσεις "φουσκώματος" τζίρου για "ξέπλυμα" χρήματος ή για διεκδίκηση από το κράτος επιστροφής ΦΠΑ.

Βέβαια, από φέτος έχει ελαχιστοποιηθεί το περιθώριο για δαπάνες εκτός myDATA και σταδιακά αυτή η δυνατότητα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη. Συγκεκριμένα από 1ης Ιουλίου έως και την 30 Σεπτεμβρίου τα περιθώρια για αποκλίσεις έχουν στενέψει στο 10% για τα δεδομένα των εσόδων και στο 20% για τα έξοδα. Από 1ης Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2024 μηδενίζονται οι αποκλίσεις στοιχείων στα έσοδα ενώ στα δεδομένα των εξόδων υπάρχει η δυνατότητα μόνο για επιπλέον δαπάνες σε ποσοστό 5%.

Όπως, προαναφέρθηκε, οι υπόχρεοι, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με το μηδενισμό των, κατά νόμο, ανεκτών αποκλίσεων στα έσοδα “κλείνει” μια πόρτα για “παιχνίδια” με το ΦΠΑ και τα έξοδα. Ουσιαστικά, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, χάνουν ένα “εργαλείο” μείωσης του φόρου τους ή “φουσκώματος” εσόδων, καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα ούτε, “τεχνηέντως” να αυξήσουν τα έξοδα τους, ούτε θα μπορούν να δηλώσουν υψηλότερα έσοδα για να διεκδικήσουν ΦΠΑ π.χ. σε περιπτώσεις διασυνοριακών συναλλαγών. Η εξαίρεση

Μόνο, σε περίπτωση που οι υπόχρεοι και υπόχρεες έχουν εκδώσει τιμολόγια πωλήσεων τα οποία ωστόσο δεν είχαν διαβιβαστεί εντός 24 ωρών στη ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ λόγω απώλειας σύνδεσης ή εκδόθηκαν χειρόγραφα ή ειδικής εξαίρεσης (π.χ. λόγω πολύ χαμηλού ετήσιου τζίρου), θα μπορούν να προσθέσουν και άλλα έσοδα και να αυξήσουν το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλλουν. Σε γενικές γραμμές, πάντως, περιπτώσεις πλασματικής διόγκωσης δαπανών από επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα εξαλειφθούν καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης στα στοιχεία.

"Αυτόματες" δηλώσεις Σημειώνεται, ότι με τη νέα αυτή διαδικασία, τα δεδομένα για τα έσοδα και τα έξοδα που αναρτώνται στα myDATA θα μεταφέρονται αυτόματα στη δήλωση ΦΠΑ και έτσι θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ, πράγμα που αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση του “κενού ΦΠΑ”, των εσόδων δηλαδή που χάνει το κράτος από τη μη είσπραξη ΦΠΑ. Παράλληλα η ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων για τις εισπράξεις από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών καθώς και για τις δαπάνες που έχουν καταβάλλει οι φορολογούμενοι θα ανοίξει το δρόμο για το κλείδωμα των κωδικών του εντύπου Ε3 με βάση το οποίο υπολογίζονται τα φορολογητέα κέρδη και το ύψος του φόρου εισοδήματος.

Αναλυτικότερα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA διαμορφώνονται ως εξής:

-10% για τα έσοδα και 20% για τα έξοδα που αφορούν την περίοδο από 1η Ιουλίου 2024 έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2024.

-Οι αποκλίσεις για τα έσοδα μηδενίζονται και περιορίζονται στο 5% οι αποκλίσεις για έξοδα για την περίοδο από 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024.

- Από την 1 Ιανουαρίου 2025 δεν θα υπάρχει καμία απόκλιση τόσο ως προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Γιώργος Αλεξάκης #ΑΑΔΕ #εφορία #myDATA
Keywords
Τυχαία Θέματα