Reuters- ΕΚΤ: Δύο… καλοκαιρινές αυξήσεις επιτοκίων «βλέπουν» οι αναλυτές

18:24 8/6/2023 - Πηγή: Reporter

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις 15 Ιουνίου και ξανά τον Ιούλιο πριν σταματήσει για το υπόλοιπο του έτους καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός, σύμφωνα με την ξεκάθαρη πλειοψηφία οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Έπειτα

από συνδυασμένες αυξήσεις κατά 375 μονάδες βάσης το περασμένο έτος, η οικονομική δραστηριότητα στο μπλοκ των 20 μελών επιβραδύνθηκε, με τη μεγαλύτερη οικονομική μηχανή της Ευρώπης - τη Γερμανία - και την ευρωζώνη στο σύνολό της να πέφτει σε χειμερινή ύφεση.

Ωστόσο, και οι δύο οικονομίες αναμένεται να ανακάμψουν αυτό το τρίμηνο και η ευρωζώνη να αναπτύσσεται 0,2% σε κάθε τρίμηνο για το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Οι πιέσεις στις τιμές και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό έχουν μετριαστεί, αλλά όχι αρκετά ώστε να αποτρέψουν την ΕΚΤ από το να συνεχίσει τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης που έχει καταγραφεί.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν ο δομικός πληθωρισμός έχει φτάσει στην κορύφωσή του και ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν ξανά.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπεται να αυξήσει ξανά το επιτόκιο καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας στις 15 Ιουνίου στο 3,50%, σύμφωνα με τους 59 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην τελευταία δημοσκόπηση του Reuters.

Η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό της ανόδου των επιτοκίων της στις 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Μάιο, έπειτα από αυξήσεις 75 και 50 μονάδων βάσης.

Περίπου τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων, 43 από τους 59, προέβλεψαν νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, μια στάση που δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου από τη δημοσκόπηση του Μαΐου. Αυτό θα το οδηγήσει σε τερματικό επιτόκιο 3,75%, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς.

«Μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μοιάζει ήδη συμφωνημένη για τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο Carsten Brzeski, αναλυτής μακροοικονομικών δεδομένων στην ING.

«Οι μακροοικονομικές εξελίξεις από τη συνεδρίαση του Μαΐου είχαν σαφώς περισσότερα να προσφέρουν στους μετριοπαθείς, παρά στα “γεράκια” της ΕΚΤ... Ωστόσο, η ΕΚΤ είναι πλήρως αποφασισμένη αυτή τη στιγμή να κινηθεί στην πλευρά των υψηλότερων επιτοκίων», συμπλήρωσε.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αντίθετα, προβλέπεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο και για το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ωστόσο, μια σημαντική μειοψηφία «βλέπει» τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, πιο πιθανή τον Ιούλιο από τον Ιούνιο, κάτι που ορισμένοι λένε ότι μπορεί να δώσει στους διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ περαιτέρω κίνητρο να αυξήσουν επίσης τα επιτόκια τον Ιούλιο για να διατηρήσουν την ισχύ του ευρώ.

ReutersΕΚΤΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑεπιτόκιαΑναλυτέςδημοσκόπηση
Keywords
Αναζητήσεις
reuters--ekt-dyo-kalokairines-afxiseis-epitokion-vlepoun-oi-analytes.htm
Τυχαία Θέματα