Tραμπ: Σχεδιάζει επανεγκατάσταση Παλαιστινίων από τη Γάζα σε Αίγυπτο-Ιορδανία

Η πρόταση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να δεχτούν η Αίγυπτος και η Ιορδανία Παλαιστίνιους από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας είναι πιθανό να αντιμετωπιστεί με ένα σκληρό «όχι» από τους δύο συμμάχους των ΗΠΑ και τους ίδιους τους Παλαιστίνιους που φοβούνται ότι το Ισραήλ δεν θα τους επιτρέψει ποτέ να επιστρέψουν.

Ο

Τραμπ εξέφρασε την ιδέα το Σάββατο (25/1), λέγοντας ότι θα παροτρύνει τους ηγέτες των δύο αραβικών χωρών να δεχτούν τον πλέον σε μεγάλο βαθμό άστεγο πληθυσμό της Γάζας, έτσι ώστε «να καθαρίσουμε όλο αυτό το πράγμα». Πρόσθεσε ότι η επανεγκατάσταση του πληθυσμού της Γάζας «θα μπορούσε να είναι προσωρινή ή μακροπρόθεσμη».

«Είναι κυριολεκτικά ένα εργοτάξιο κατεδάφισης αυτή τη στιγμή», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην τεράστια καταστροφή που προκάλεσε η 15μηνη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς, η οποία τώρα διακόπτεται από μια εύθραυστη εκεχειρία, όπως αναμεταδίδει το CNBC.

«Θα προτιμούσα να εμπλακώ με κάποια από τα αραβικά έθνη και να χτίσω κατοικίες σε μια διαφορετική τοποθεσία, όπου ίσως μπορούν να ζήσουν ειρηνικά για μια αλλαγή», δήλωσε ο Τραμπ.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ισραήλ ή Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Η ιδέα είναι πιθανό να γίνει δεκτή με ικανοποίηση από το Ισραήλ, όπου οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζουν εδώ και καιρό αυτό που περιγράφουν ως εθελοντική μετανάστευση μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων και την επανίδρυση εβραϊκών οικισμών στη Γάζα.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη κατηγορήσει το Ισραήλ για εθνοκάθαρση, την οποία οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών έχουν ορίσει ως μια πολιτική που σχεδιάζεται από μια εθνοτική ή θρησκευτική ομάδα για την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού μιας άλλης ομάδας από ορισμένες περιοχές «με βίαια και τρομοκρατικά μέσα».

Μια ιστορία εκτόπισης

Πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948 γύρω από τη δημιουργία του Ισραήλ, περίπου 700.000 Παλαιστίνιοι - η πλειονότητα του προπολεμικού πληθυσμού - έφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους στο σημερινό Ισραήλ, ένα γεγονός που μνημονεύουν ως Nakba - αραβικά για την καταστροφή.

Το Ισραήλ αρνήθηκε να τους επιτρέψει να επιστρέψουν, διότι αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την ύπαρξη παλαιστινιακής πλειοψηφίας εντός των συνόρων του. Οι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους αριθμούν σήμερα περίπου 6 εκατομμύρια, με μεγάλες κοινότητες στη Γάζα, όπου αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, καθώς και στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία.

Στον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή, όταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, 300.000 ακόμη Παλαιστίνιοι κατέφυγαν, κυρίως στην Ιορδανία.

Η προσφυγική κρίση δεκαετιών αποτελεί σημαντικό παράγοντα της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και ήταν ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες που κατέρρευσαν για τελευταία φορά το 2009. Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν δικαίωμα επιστροφής, ενώ το Ισραήλ λέει ότι θα πρέπει να απορροφηθούν από τις γύρω αραβικές χώρες.

Πολλοί Παλαιστίνιοι θεωρούν τον τελευταίο πόλεμο στη Γάζα, κατά τον οποίο ολόκληρες γειτονιές έχουν βομβαρδιστεί μέχρις εξαφανίσεως και το 90% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του, ως μια νέα Νάκμπα. Φοβούνται ότι αν μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων εγκαταλείψει τη Γάζα, τότε και οι ίδιοι μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ.

Η σταθερή παραμονή στη γη του καθενός είναι κεντρικό στοιχείο της παλαιστινιακής κουλτούρας και παρουσιάστηκε έντονα στη Γάζα την Κυριακή, όταν χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να επιστρέψουν στο πιο βαριά κατεστραμμένο τμήμα της επικράτειας.

Κόκκινη γραμμή για την Αίγυπτο και την Ιορδανία

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία απέρριψαν σθεναρά την ιδέα να υποδεχτούν πρόσφυγες από τη Γάζα στις αρχές του πολέμου, όταν διατυπώθηκε από ορισμένους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Και οι δύο χώρες έχουν συνάψει ειρήνη με το Ισραήλ, αλλά υποστηρίζουν τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την ανατολική Ιερουσαλήμ, εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή. Φοβούνται ότι ο μόνιμος εκτοπισμός του πληθυσμού της Γάζας θα μπορούσε να καταστήσει κάτι τέτοιο αδύνατο.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι έχει επίσης προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις στην ασφάλεια από τη μεταφορά μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου, που συνορεύει με τη Γάζα.

Η Χαμάς και άλλες μαχητικές ομάδες είναι βαθιά ριζωμένες στην παλαιστινιακή κοινωνία και είναι πιθανό να μετακινηθούν μαζί με τους πρόσφυγες, πράγμα που θα σήμαινε ότι μελλοντικοί πόλεμοι θα διεξάγονταν σε αιγυπτιακό έδαφος, κάτι που θα μπορούσε να διαλύσει την ιστορική ειρηνευτική συνθήκη του Καμπ Ντέιβιντ, ακρογωνιαίο λίθο της περιφερειακής σταθερότητας.

«Η ειρήνη που πετύχαμε θα εξαφανιζόταν από τα χέρια μας», δήλωσε ο Ελ Σίσι τον Οκτώβριο του 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ που προκάλεσε τον πόλεμο. «Όλα αυτά για χάρη της ιδέας της εξάλειψης της παλαιστινιακής υπόθεσης».

Αυτό συνέβη στον Λίβανο τη δεκαετία του 1970, όταν η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης του Γιασέρ Αραφάτ, η κορυφαία μαχητική ομάδα της εποχής της, μετέτρεψε το νότιο τμήμα της χώρας σε ορμητήριο για επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Η προσφυγική κρίση και οι ενέργειες της PLO συνέβαλαν στο να οδηγηθεί ο Λίβανος σε έναν 15ετή εμφύλιο πόλεμο το 1975. Το Ισραήλ εισέβαλε δύο φορές και κατέλαβε τον νότιο Λίβανο από το 1982 έως το 2000.

Η Ιορδανία, η οποία συγκρούστηκε με την PLO και την έδιωξε υπό παρόμοιες συνθήκες το 1970, φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες, στην πλειονότητα των οποίων έχει χορηγηθεί υπηκοότητα.

Οι ισραηλινοί υπερεθνικιστές προτείνουν εδώ και καιρό να θεωρηθεί η Ιορδανία παλαιστινιακό κράτος, ώστε το Ισραήλ να μπορέσει να κρατήσει τη Δυτική Όχθη, την οποία θεωρούν ως τη βιβλική καρδιά του εβραϊκού λαού. Η μοναρχία της Ιορδανίας έχει απορρίψει σθεναρά αυτό το σενάριο.

Μπορεί ο Τραμπ να αναγκάσει τους συμμάχους να δεχθούν πρόσφυγες;

Αυτό εξαρτάται από το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει ο Τραμπ την ιδέα και πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει.

Οι αμερικανικοί δασμοί - ένα από τα αγαπημένα οικονομικά «εργαλεία» του Τραμπ - ή οι άμεσες κυρώσεις θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Οι δύο χώρες λαμβάνουν δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας κάθε χρόνο και η Αίγυπτος είναι ήδη βυθισμένη σε οικονομική κρίση.

Αλλά το να επιτραπεί η εισροή προσφύγων θα μπορούσε επίσης να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση. Η Αίγυπτος λέει ότι σήμερα φιλοξενεί περίπου 9 εκατομμύρια μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων προσφύγων από τον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν. Η Ιορδανία, με πληθυσμό λιγότερο από 12 εκατομμύρια, φιλοξενεί πάνω από 700.000 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία.

Η πίεση των ΗΠΑ θα κινδύνευε επίσης να αποξενώσει βασικούς συμμάχους στην περιοχή με τους οποίους ο Τραμπ είχε καλές σχέσεις - όχι μόνο τον Ελ Σίσι και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, αλλά και τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας, οι οποίοι υποστηρίζουν την παλαιστινιακή υπόθεση, όπως εκτιμά το CNBC.

Αυτό θα περιέπλεκε ενδεχομένως τις προσπάθειες για τη μεσολάβηση μιας ιστορικής συμφωνίας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ για την εξομάλυνση των σχέσεων, κάτι που ο Τραμπ προσπάθησε να κάνει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του και αναμένει να ολοκληρώσει στην τρέχουσα.

#Τραμπ #Γάζα #Ισραήλ #Αίγυπτος #ΙΟΡΔΑΝΙΑ #Παλαιστίνη #Μέση_Ανατολή #πρόσφυγες
Keywords
Αναζητήσεις
trab-schediazei-epanegkatastasi-palaistinion-apo-ti-gaza-se-aigypto-iordania.htm
Τυχαία Θέματα
Tραμπ, Σχεδιάζει, Παλαιστινίων, Γάζα, Αίγυπτο-Ιορδανία,Trab, schediazei, palaistinion, gaza, aigypto-iordania