Αύξηση σχεδόν κατά 33% στις τιμές τροφίμων παγκοσμίως
Οι υψηλότερες τιμές των καυσίμων επιβαρύνουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων καθώς το κόστος παραγωγής και μεταφοράς συνεχίζει να αυξάνεται πλήττοντας τους καταναλωτές την ώρα που πασχίζουν να ανακάμψουν από την πανδημία.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, στις αρχές του φετινού φθινοπώρου, οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν αύξηση σχεδόν κατά 33% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, κάτι το οποίο σημαίνει ότι
Ο Αλιστερ Σμιθ, λέκτορας Παγκόσμιας Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Γουόρικ της Βρετανίας, σε δημοσίευσή του στο “The Conversation”, αναλύει ότι με βάση τις πραγματικές τιμές, σήμερα είναι πιο δύσκολο να αγοράσει κανείς τρόφιμα στη διεθνή αγορά από ό,τι σχεδόν κάθε άλλη χρονιά από το 1961, όταν ο ΟΗΕ ξεκίνησε να τηρεί αρχεία. Μοναδική εξαίρεση σε αυτό αποτελούν οι χρονιές 1974 και 1975, δηλαδή τα χρόνια μετά από την πετρελαϊκή κρίση του 1973 όπου καταγράφηκε σημαντική αύξηση του πληθωρισμού σε πολλούς τομείς της οικονομίας συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και της διανομής τροφίμων.
Ντόμινο για την οικονομία οι υψηλές τιμές καυσίμων
O Δείκτης Τιμών Τροφίμων (Food Price Index) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) έχει «σκαρφαλώσει» σε υψηλό δεκαετίας καθώς ο κλάδος των τροφίμων πλήττεται από στενή προσφορά, αυξημένα έξοδα μεταφοράς και έλλειψη εργαζομένων. Ο δείκτης του κόστους τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών αυξήθηκε κατά 1,2% τον περασμένο μήνα, τα α δημητριακά αυξήθηκαν κατά 2%, τα φυτικά έλαια σημείωσαν άνοδο 1,7% ενώ αυξήσεις έχουν καταγραφεί και στα γαλακτοκομικά και τη ζάχαρη.
Οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας κλιμακώνουν το κόστος παραγωγής λιπασμάτων και μεταφοράς αγαθών σε όλο τον κόσμο οδηγώντας σε εξελίξεις που θυμίζουν εκείνες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των επισιτιστικών κρίσεων του 2008 και του 2011.
Όμως, η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων δεν είναι το μόνο ζήτημα για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε όταν καταμετρούμε τις αρνητικές επιπτώσεις των υψηλών τιμών του πετρελαίου. Οποιοσδήποτε κλάδος βασίζεται στο πετρέλαιο για καύσιμα, λιπάσματα, πετροχημικά ή άλλα συναφή προϊόντα προϊόντων θα υποστεί πίεση τους επόμενους μήνες. Ο Tom Kloza, αναλυτής της IHSMarkit εκτιμά ότι «κάθε γωνιά της οικονομίας» θα μπορούσε να επηρεαστεί ενώ εστίασε στο κόστος των μεταφορών. Ομοίως, η Kavita Chacko, οικονομολόγος στην CARE Ratings εξηγεί ότι «οι υψηλές τιμές των καυσίμων ασκούν πίεση στα συνολικά επίπεδα τιμών και ενέχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη της οικονομίας γενικότερα. Επιπλέον, «η αύξηση του κόστους μεταφοράς έχει αυξήσει το κόστος σε όλους τους τομείς και θα μπορούσε να μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες», σημειώνει.
Παράγοντες της διεθνούς αγοράς κάνουν λόγο για μία κατάσταση την οποία κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει και η οποία γίνεται όλο και πιο ανησυχητική. «Πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων που έχουν αρχίσει να καταντούν πολύ ανησυχητικοί. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί που αφορούν στις τιμές των τροφίμων αλλά όλα μαζί», είχε δηλώσει πρόσφατα στο Bloomberg ο Abdolreza Abbassian, ανώτερος οικονομολόγος στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
Το πιο σκληρό πλήγμα θα το υποστούν, για άλλη μια φορά, όσοι ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες δοκιμάζονται ακόμη πιο σκληρά από την COVID-19 λόγω της άνισης κατανομής των εμβολίων και των περιορισμών κατά της εξάπλωσης των κρουσμάτων. Στις χώρες αυτές ήδη οι κυβερνήσεις εξετάζουν οικονομικά κίνητρα προς τις χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες προκειμένου να αντισταθμίσουν το υψηλό κόστος ττων τροφίμων. Άλλες πάλι, εισάγουν νέα πρότυπα εμπορίας και παραγωγής. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενθάρρυνε τη δημιουργία ενός δικτύου καταστημάτων τα οποία διαχειρίζεται ένας αγροτικός συνεταιρισμός σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τις τιμές των τροφίμων υπό έλεγχο καθώς ο πληθωρισμός απειλεί τη δημοτικότητά του ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το 2023.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Η αύξηση των τιμών και η εκτίναξη στο κόστος της ενέργειας έχει συμπαρασύρει την τιμή των αγαθών πρώτης ανάγκης. Τον Οκτώβριο, η τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, εκτινάχθηκε στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 50% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο ενώ οι ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο τείνουν να να προσεγγίσουν το 200% επηρεάζοντας παραγωγή, μεταφορές και κατ’ επέκταση την τιμή των προϊόντων στο ράφι.
Στα σούπερ μάρκετ και στα κρεοπωλεία το πρώτη κύμα των ανατιμήσεων έχει ήδη γίνει αισθητό με το καλάθι της νοικοκυράς αναμένεται ότι θα γίνει ακόμη πιο ακριβό. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, το 42,22% των επιχειρήσεων έχει προαναγγείλει αυξήσεις στα προϊόντα έως 15%, το 18,52% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι οι αυξήσεις θα φτάσουν έως το 30%, ενώ το 14,08% των επιχειρήσεων προετοιμάζεται για αυξήσεις που είναι μεγαλύτερες ακόμη και του 50%.
Ενδεικτικό είναι ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί στη ζάχαρη κατά 5%, στο αρνί και το κατσίκι κατά 6,2% και στο κοτόπουλο κατά 6 – 8%.
Βέβαια, το κόστος των καυσίμων δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ο μοναδικός καταλύτης για την αύξηση των τιμών των τροφίμων, καθώς οι σοδειές επηρεάζονται από τον καιρό (ο οποίος ήταν δραματικά ψυχρός το χειμώνα του 2020 και εξαιρετικά ζεστός το καλοκαίρι του 2021), τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.
πανδημίακαύσιμαΤιμέςκαταναλωτες- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η Γκάγκα φέρνει το φάρμακο της MSD και ο Μπουρλά ανατριχιάζει
- Provocateur: Βγήκαν τα «μαχαίρια» στο ΚΙΝ.ΑΛ., η ελληνική φιλοξενία Μητσοτάκη και το ρεσιτάλ ευαισθησίας του ΣΥΡΙΖΑ
- Ο λαός θέλει τον ΓΑΠ
- Νεκρή εντοπίστηκε η 50χρονη που αγνοείτο στη θαλάσσια περιοχή Νησί Ντούνη Αττικής
- Εφορία: Οι 6+1 δόσεις που πρέπει να πληρωθούν σήμερα
- Η Eurobank πολιορκεί το ελληνικό κομμάτι της HSBC- Σήριαλ διαπραγματεύσεων
- Το τέλος μιας σχέσης που δοκιμάστηκε
- Ο Mr. efood και οι business του σε ένδυση-υπόδηση
- Νέα μέτρα στο τραπέζι από την αύξηση κρουσμάτων και θανάτων
- Πέθανε ο αθλητικογράφος Χρήστος Μουρδουκούτας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Νέα εποχή με…ελληνικό «χρώμα» για το Facebook: Μετονομάζεται σε «Meta»
- Παγκόσμια Ημέρα Internet: Η ιστορία,το παρόν και το μέλλον του
- Αύξηση σχεδόν κατά 33% στις τιμές τροφίμων παγκοσμίως
- Κορονοϊός: Τα εμβόλια μειώνουν τις πιθανότητες θανάτου... γενικώς
- Έλον Μασκ: Σχεδόν $100 δισ. πλουσιότερος από τον Τζεφ Μπέζος
- Χρήσιμες πληροφορίες για τον αντίπαλο του Dogecoin, Shiba Inu
- Καπραβέλος: Δεν φτάνουν οι ΜΕΘ- Θωμαΐδης: Πάμε για 5.000 κρούσματα
- Αλλαγή ώρας: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω
- Τελευταία Νέα Reporter
- Αύξηση σχεδόν κατά 33% στις τιμές τροφίμων παγκοσμίως
- Κορονοϊός: Τα εμβόλια μειώνουν τις πιθανότητες θανάτου... γενικώς
- Νέα εποχή με…ελληνικό «χρώμα» για το Facebook: Μετονομάζεται σε «Meta»
- Καπραβέλος: Δεν φτάνουν οι ΜΕΘ- Θωμαΐδης: Πάμε για 5.000 κρούσματα
- Παγκόσμια Ημέρα Internet: Η ιστορία,το παρόν και το μέλλον του
- Έλον Μασκ: Σχεδόν $100 δισ. πλουσιότερος από τον Τζεφ Μπέζος
- Χρήσιμες πληροφορίες για τον αντίπαλο του Dogecoin, Shiba Inu
- Αλλαγή ώρας: Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω
- Νέα ιστορικά υψηλά για τους S&P 500 και Nasdaq
- Ο Ασάνζ προειδοποιεί ότι θα αυτοκτονήσει αν εκδοθεί στις ΗΠΑ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΗΠΑ: Άλλα 1,75 τρισ. δολάρια ρίχνει ο Μπάιντεν στην οικονομία
- Wall Street: «Γκάζι» για Nasdaq και ρεκόρ
- Ο Ήλιος εκτόξευσε μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη που θα φθάσει σύντομα στη Γη
- Ο Ήλιος εκτόξευσε μια ισχυρή ηλιακή έκλαμψη που θα φθάσει σύντομα στη Γη
- ΗΠΑ: Σχέδιο δαπανών για οικονομία και κλίμα 1,75 τρισ.δολαρίων, ανακοίνωσε ο Μπάιντεν
- Πέθανε ο αθλητικογράφος Χρήστος Μουρδουκούτας
- Η Γη ετοιμάζεται να υποδεχτεί μεγάλη ηλιακή έκλαμψη
- Ολλανδία: Επτά μήνες χωρίς κυβέρνηση - Αδιέξοδο στις συνομιλίες για νέα συμμαχία
- Κρυπτονομίσματα: Νέο ρεκόρ για το ether χάρη στην αυξημένη χρήση του blockchain ethereum
- Ολλανδία: Ρεκόρ ημέρων στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης