Αγορά ενέργειας: Πώς αντιδρούν προμηθευτές-παραγωγοί στο πλάνο έκτακτης φορολογίας

Την έντονη δυσφορία τους για για την επιβολή και έκτακτων φορολογικών επιβαρύνσεων στην παραγωγή και στην προμήθεια ρεύματος εκφράζουν παράγοντες της αγοράς, που δηλώνουν μάλιστα άγνοια για το πώς θα υλοποιηθεί η όλη διαδικασία με την «ανάκτηση» εσόδων από την αγορά προμήθειας, που προβλέπεται, μάλιστα, να γίνει το Νοέμβριο.

Εκδηλώνοντας πλέον σε συζητήσεις ανοικτά τη δυσφορία τους, στέκονται, στο ότι με τις κινήσεις αυτές της πολιτείας δημιουργείται ένα κλίμα αστάθειας και «δυσάρεστων εκπλήξεων» στο χώρο του επιχειρείν που δε δικαιολογείται ούτε

από τις έκτακτες συνθήκες, ούτε από τους θεσμοθετημένους κανόνες. Επίσης «φωτογραφίζουν» έλλειψη επικοινωνίας αλλά και ένα άτυπο «blame game» - μπαλάκι ευθυνών - ώστε να αποκρουστούν κριτικές στη διαχείριση της κρίσης.

Δευτερεύον σημείο είναι, όπως αναφέρουν, το ύψος οικονομικών επιβαρύνσεων, που σε ό,τι αφορά τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη στον κλάδο παραγωγής, (όπως τονίζουν), δεν είναι και τόσο μεγάλα.

«Κανείς δε μας ρώτησε για ενίσχυση όταν είχαμε ζημιές τα προηγούμενα χρόνια» αναφέρουν και σημειώνουν ότι δεν υπάρχει επικοινωνία και συνδιαλλαγή για το πώς θα διαμορφωθούν οι μηχανισμοί «ανάκτησης» στην αγορά προμήθειας. Σε σχέση με τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» στην παραγωγή εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την απόδοση του μέτρου σημειώνοντας ότι αναμένονται οι εκκαθαρίσεις της ΡΑΕ που ωστόσο σε ρεαλιστική βάση μπορούν να γίνουν με την έκδοση των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών.

Σημειώνεται, ότι με βάση το ΥΠΕΝ έχει προχωρήσει η διαδικασία για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 με τα δεδομένα που έχουν ληφθεί από ορκωτούς λογιστές, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2022 ολοκληρώνεται σταδιακά η διαδικασία. Για το διάστημα μέχρι τον Ιούνιο του 2022, όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση, ενδέχεται να γίνει με βάση εκτιμήσεις κατανάλωσης και προβλέψεων κερδοφορίας, καθώς θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές βεβαιώσεις φορολόγησης εντός του τρέχοντος έτους ώστε να εγγραφούν έσοδα στον προϋπολογισμό.

Και προσφυγές

Στο φόντο αυτό οι εταιρείες προμήθειας αλλά και παραγωγής ετοιμάζουν μια σειρά κινήσεων, από τις «ηχηρές» θεσμικές παρεμβάσεις με παραστάσεις στα αρμόδια όργανα αλλά και με νομικές κινήσεις ώστε να ελέγξουν την όποια νομιμότητα των αποφάσεων αυτών. Βέβαια, το εάν θα υπάρξουν προσφυγές στα δικαστήρια για τη νομιμότητα των αποφάσεων της κυβέρνησης, εναπόκειται σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά. Βέβαια, η όποια εκδίκαση προσφυγής θα πάρει χρόνο, ενώ εφόσον υπάρξει βεβαίωση στην ΑΑΔΕ έκτακτης φορολογίας, ενός «ενεργειακού clawback» θα πρέπει να υπάρξει άμεση καταβολή των ποσών φόρου. Επιπρόθετα το όλο πολιτικό κλίμα τόσο εντός Ελλάδος όσο κι εκτός είναι αντίθετο καθώς ακόμη και η ΕΕ κινείται στον «αστερισμό» της έκτακτης φορολόγησης.

Τα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ βλέπει ότι τα έσοδα από τον μηχανισμό ανάκτησης «υπερεσόδων» από τους παραγωγούς ενέργειας, σε ό,τι έχει να κάνει τις μονάδες φυσικού αερίου δεν είναι επαρκή. «Το πλαφόν στις μονάδες φυσικού αερίου απέδωσε μόλις 4 εκ. ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες” ανέφερε πριν λίγες μέρες σε συνέντευξη τύπου ο κ. Σκρέκας και γιαυτό προχωρά στις εξής δράσεις:

Αφενός διατηρεί τα χαμηλά πλαφόν στις άλλες τεχνολογίες παραγωγής, μη ακολουθώντας τον Κανονισμό που αποφάσισε η ΕΕ και ορίζει την τιμή των 180 ευρώ/MWh για λιγνίτες, ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά. Άλλωστε μια τέτοια δυνατότητα παρέχεται από τις τελευταίες αποφάσεις κι έτσι μπορεί να αντλούνται περισσότερα έσοδα για τον “κουμπαρά” του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Προχωρά στη δημιουργία μηχανισμού, αντίστοιχου με εκείνου των ηλεκτροπαραγωγών, για την ανάκτηση εσόδων και από τους προμηθευτές ρεύματος. “‘Υπάρχει ένα διευρυμένο περιθώριο στην αγορά προμήθειας για τιμολόγηση ανά μήνα. Κάθε 11ο μηνα θα πηγαίνουμε και θα υπολογίζουμε τις ζημιές και τα έσοδα κι εφ΄σον προκύπτει διαφορά θα ανακτάται ένα ποσοστό. Θα το κάνουμε από φέτος” έχει αναφέρει ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι εφόσον διαπιστώνεται ότι υπάρχει και ζημία δε θα δίνεται βοήθεια. «Θα υπολογίζουμε ποιους μήνες έχουν μεγαλύτερο έσοδα θα το αθροίζουμε με μήνες με χαμηλότερα έσοδα και μόνο΄αν προκύπτει θετική διαφορά θα ανακτούμε ένα μέρος της διαφοράς». Με βάση πληροφορίες, ειδικά τον Αύγουστο, υπάρχουν σημαντικές αποδόσεις από τη διαφορά της τιμολόγησης των εταιρειών και του τελικού αποτελέσματος των επιδοτήσεων, κάτι άλλωστε που “σηκώνει” ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας για «τροφοδότηση υπερκερδών με τις επιδοτήσεις».

Εξετάζει αναθεώρηση στο μηχανισμό «ανάκτησης» υπερεσόδων από τις μονάδες φυσικού αερίου, που όπως αναφέρθηκε δεν αποδίδει και επιβάλλει, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη, τέλος 10 ευρώ/MWh στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο με στόχο να «μαζέψει» 400 εκατ.

Αναθεωρεί τις χρεώσεις ΥΚΩ προς τα πάνω βάζοντας ένα μικρό τέλος που δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές,

Επιβάλλει έκτακτη φορολόγηση στα έσοδα των διυλιστηρίων και στη ΔΕΠΑ, κατ’ ελάχιστον με 33%, εφόσον έχουν αύξηση πάνω από 20% σε σχέση με την τετραετία 2018-2021. Το πεδίο αναφοράς θα είναι το 2022, ενώ αποφάσεις για το 2023 θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία της κρίσης.

Εντός του Νοεμβρίου θα καταλογίσει τον επιπλέον φόρο 90% στα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2021 – Ιουνίου 2022, με βάση είτε τις εκκαθαρίσεις των ορκωτών λογιστών είτε με βάση πρώτες εκτιμήσεις. Για το πρώτο τρίμηνο υπάρχουν ακριβή στοιχεία κι αναμένονται για τα επόμενα τρίμηνα εφαρμογής του μέτρου.

αγορά ενέργειαςπρομηθευτέςπαραγωγοίΕΚΤΑΚΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα