Ανακατατάξεις στα παγκόσμια εμπορικά μπλοκ- Νικητές και χαμένοι

14:15 3/6/2022 - Πηγή: Reporter

Πρώτα, ήταν η πανδημία. Μετά ήρθε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας. Δύο μεγάλες παγκόσμιες κρίσεις που φέρνουν μόνιμες αλλαγές στις αλυσίδες εφοδιασμού και το παγκόσμιο εμπόριο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ειδικότερα, έχει κάνει τις χώρες να σκεφτούν την ανάγκη για πιο αξιόπιστους εμπορικούς εταίρους.

«Εάν η πανδημία Covid-19 υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού, ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογραμμίζει τη σημασία του να έχουμε αξιόπιστους εμπορικούς εταίρους», δήλωσε ο Peter Martin, διευθυντής ερευνών στην εταιρεία

έρευνας εμπορευμάτων Wood Mackenzie.

Οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη φέτος καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποσταθεροποίησε τις αγορές και οι δυτικές χώρες επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα.

Παράλληλα, οι κρίσιμες εξαγωγές σιτηρών, όπως το σιτάρι, έχουν επηρεαστεί.

Εκατομμύρια τόνοι σιταριού από την Ουκρανία έχουν κολλήσει στη χώρα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν μπλοκάρει τη Μαύρη Θάλασσα, όπου βρίσκονται τα βασικά λιμάνια της Ουκρανίας.

Αναφερόμενος στον πόλεμο καθώς και στην πανδημία, ο Μάρτιν πρόσθεσε πως «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια διαρκή αναδιάταξη του παγκόσμιου εμπορίου. Η παγκόσμια οικονομία γίνεται πιο περιφερειακή. Η επιλογή είναι μικρότερες αλυσίδες εφοδιασμού με «αξιόπιστους» εταίρους».

Εμπορικά μπλοκ
«Δεν είναι το τέλος» της παγκοσμιοποίησης, εκτιμούν αναλυτές, αλλά σίγουρα το παγκόσμιο εμπόριο θα αναδιοργανωθεί σε δύο ή περισσότερα «ξεχωριστά μπλοκ».

Το πρώτο μπλοκ θα αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους – οι οποίοι έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και είναι ευθυγραμμισμένοι στην απομόνωση της Ρωσίας. Αυτοί οι σύμμαχοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία.

Μια άλλη ομάδα μπορεί να είναι χώρες που θα επιδιώξουν να διασχίσουν και τις δύο πλευρές.

«Θα υπάρξει ένα μπλοκ εθνών όπως η Κίνα και η Ινδία που θα διατηρούν το εμπόριο τόσο με τους συμμάχους που επιβάλλουν κυρώσεις όσο και με τη Ρωσία – θα μπορούσαν να πάρουν περισσότερη ενέργεια και πόρους από τη Ρωσία, αλλά παράλληλα να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τις μεγάλες οικονομίες του πρώτου μπλοκ που αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της εξαγωγικής τους ζήτησης», δήλωσε ο Martin.

Εμπορικές διαδρομές
«Οι εμπορικές διαδρομές τόσο από ξηρά όσο και από τη θάλασσα και οι όγκοι που διέρχονται κατά μήκος τους θα επηρεαστούν», είπε επίσης ο Μάρτιν.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, οι φορτωτές έχουν αποφύγει τη Μαύρη Θάλασσα, όπου η στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας έχει εμποδίσει την εμπορική ναυτιλία. Αυτό προκάλεσε συμφόρηση σε άλλα λιμάνια της Ευρώπης, επειδή οι ναυλωτές έπρεπε να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους.

Νικητές και ηττημένοι
Οι αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο θα αναγκάσουν ορισμένες οικονομίες να ωφεληθούν, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, η Λατινική Αμερική και η Αφρική.

«Οι εξαγωγές θα... εκτραπούν απαιτώντας την εξεύρεση νέων αγορών για αγαθά και υπηρεσίες και τη δημιουργία υλικοτεχνικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση των νέων εμπορικών ροών», είπε.

«Η Ρωσία πιθανότατα θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος καθώς, αν και μπορεί να περιστρέψει ορισμένους εμπορικούς δεσμούς, θα αποκλειστεί από ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας», είπε ο Μάρτιν.

Τα lockdown στην Κίνα, συνέβαλαν επίσης στην αναταραχή που βιώνει η ναυτιλιακή και η εμπορική βιομηχανία.

«Αυτό που περιμένουμε να δούμε τους επόμενους χρόνους είναι σαφώς μια χαμηλότερη εξάρτηση από τους εμπορικούς δρόμους Μεγάλης Ανατολής-Δύσης μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, καθώς και Κίνας και Η.Π.Α..

Οι διαδρομές θα μπορούσαν να αλλάξουν και μπορεί να ωφελήσουν ορισμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως το Βιετνάμ, όπου περισσότερες εταιρείες κατασκευάζουν ήδη τα προϊόντα τους.

Από την άλλη πλευρά, μέρη όπως η Σιγκαπούρη - όπου συνήθως περνούν πλοία στο δρόμο προς τις ΗΠΑ - θα μπορούσαν να χάσουν.

«Ορισμένες εταιρείες αρχίζουν να παράγουν πιο κοντά στο σπίτι τους για να περιορίσουν τις καθυστερήσεις παράδοσης λόγω κλεισίματος εργοστασίων, μειωμένων αποθεμάτων εργατικού δυναμικού και άλλων παραγόντων», δήλωσε ο Jason McMann, επικεφαλής ανάλυσης γεωπολιτικών κινδύνων για την Morning Consult.

Μπορεί επίσης να στραφούν στη διατήρηση μεγαλύτερων αποθεμάτων «ως μαξιλάρι έναντι μελλοντικών διαταραχών», αντί να έχουν μικρότερες αλυσίδες εφοδιασμού, πρόσθεσε.

νικητέςχαμένοιΕμπόριοΜΕΤΑΦΟΡΕΣπόλεμος
Keywords
Τυχαία Θέματα