Ανακλήθηκε η συμφωνία με τον εγκέφαλο των επιθέσεων της 11/9

10:54 3/8/2024 - Πηγή: Reporter

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακάλεσε ξαφνικά τη συμφωνία για τον φερόμενο ως εγκέφαλο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τους συνεργούς του και απάλλαξε τον υπεύθυνο επόπτη μετά από χρόνια προσπάθειας να καταλήξει σε συμφωνία για να περατωθούν οι υποθέσεις .

Σε μια οδηγία-έκπληξη που κυκλοφόρησε αθόρυβα την Παρασκευή το βράδυ, ο Όστιν είπε ότι η ευθύνη για μια τόσο σημαντική απόφαση «πρέπει να ανήκει σε εμένα». Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, πιο γνωστό ως KSM, και δύο άλλους

κατηγορούμενους, τους Ουαλίντ μπιν Άτας και ο Μουσταφά αλ Χαουσάουι, που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν τις επιθέσεις.

Ωστόσο την Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αφαίρεσε από την Σούζαν Εσκαλιέ, η οποία έχει την εποπτεία του στρατοδικείου στο Γουαντάναμο, την εξουσία να συνάπτει εξωδικαστικές συμφωνίες για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την αρμοδιότητα.

Ο Όστιν είπε ότι αποχωρεί από τις τρεις προδικαστικές συμφωνίες, οι οποίες είχαν αφαιρέσει τη θανατική ποινή από το τραπέζι για τους τρεις άνδρες.

Μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο του 2022, η προκαταρκτική συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη θα καταδίκαζε σε φυλάκιση τον KSM και τους συγκατηγορούμενους του με αντάλλαγμα την παραδοχή της ενοχής σε όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας και της δολοφονίας των 2.976 ατόμων που αναφέρονται στο φύλλο κατηγοριών.

Το 2008, ο Μοχάμεντ κατηγορήθηκε για μια λίστα εγκλημάτων, όπως συνωμοσία, δολοφονία κατά παράβαση του νόμου του πολέμου, επίθεση σε πολίτες, επίθεση σε αντικείμενα πολιτών, σκόπιμη πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών, καταστροφή περιουσίας κατά παράβαση του νόμου του πολέμου και τρομοκρατία και υλική υποστήριξη της τρομοκρατίας. Οι ΗΠΑ είχαν πει ότι θα ζητούσαν τη θανατική ποινή για τον Μοχάμεντ.

Αλλά η στρατιωτική δίκη εναντίον του Μοχάμεντ και των υποτιθέμενων συν-συνωμότων του καθυστέρησε για χρόνια. Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει στις 11 Ιανουαρίου 2021, αλλά οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την παραίτηση δύο δικαστών και η πανδημία του κορονοϊού την καθυστέρησαν και άλλο.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Κογκρέσο και από ορισμένες ομάδες που εκπροσωπούν τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου που πίεσαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιδιώξει τη θανατική ποινή για τις χειρότερες επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος από το Περλ Χάρμπορ.

#ΗΠΑ #11η_Σεπτεμβρίου #ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Keywords
Αναζητήσεις
anaklithike-i-symfonia-me-ton-egkefalo-ton-epitheseon-tis-119.htm
Τυχαία Θέματα