Ανοδικά πετρέλαιο και φυσικό αέριο- Στο επίκεντρο προσφορά και κυρώσεις

Την… ανηφόρα τραβούν την Παρασκευή (17/6) οι τιμές του πετρελαίου, υποστηριζόμενες από τον περιορισμό της προσφοράς και τις νέες κυρώσεις στο Ιράν, αλλά οι τιμές βρίσκονται σε τροχιά εβδομαδιαίας πτώσης εν μέσω αυξήσεων των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που τροφοδότησαν ανησυχίες για απότομη οικονομική επιβράδυνση.

Το μπρεντ βρίσκεται

σε τροχιά για την πρώτη εβδομαδιαία πτώση του σε πέντε εβδομάδες και το αμερικανικό αργό για την πρώτη πτώση σε οκτώ εβδομάδες, ακολουθώντας την πτώση των αγορών μετοχών εν μέσω φόβων για πιθανή ύφεση καθώς οι κεντρικές τράπεζες συντεταγμένα αυξάνουν σημαντικά τα επιτόκια.

Ωστόσο, οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε εταιρείες της Κίνας και των Εμιράτων και σε ένα δίκτυο ιρανικών εταιρειών που βοηθούν στην εξαγωγή πετροχημικών προϊόντων του Ιράν παρείχαν κάποια υποστήριξη στις τιμές του πετρελαίου

Η αμερικανική κυβέρνηση είπε ότι, ενώ επιδιώκει τη διπλωματία για να αναβιώσει μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί κυρώσεις για να περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου, προϊόντων πετρελαίου και πετροχημικών από τη χώρα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια συμφωνία και η συνακόλουθη άρση των κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα του Ιράν θα μπορούσε να προσθέσει έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στις παγκόσμιες αγορές.

«Η αγορά παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Δύσης και του Ιράν εν όψει μιας αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας τους τελευταίους μήνες. Αυτό επανέφερε στο επίκεντρο τα συνεχιζόμενα ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς στην αγορά», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ Research.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,30% στα 117,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,43% στα 120,31 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη και για το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ανεβαίνουν 1,315% στα 126 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,05% στα 1.848,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι πέφτει 0,06% στα 21,878 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει 0,43% στα 4,091 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,26% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0522 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,41% στο 1,23 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,22% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8556 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟχρυσόςχαλκόςασήμιδολαριο
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανοδικά,anodika