Αντιδρά η Κίνα στις επικρίσεις της ΕΕ

Η Σύνοδος ΕΕ- Κίνας ήταν, όπως αναμενόταν, εξαιρετικά δύσκολη και ανέδειξε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Όπως σημειώσαμε σε αναλυτικό ρεπορτάζ το βράδυ της Δευτέρας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης που είχαν, μίλησαν με σκληρή γλώσσα για το... δρόμο που ακολουθεί η Κίνα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, την κατηγόρησαν για κυβερνοεπιθέσεις και παραπληροφόρηση σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, ενώ ζήτησαν από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, να ακολουθήσουν τους κανόνες της

ΕΕ και στο εμπόριο. Να σεβαστούν περισσότερο τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και να αποφύγουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ασφαλώς, τα λόγια αυτά δεν άρεσαν στους Κινέζους, που σχολίασαν επικριτικά τις παραπάνω ευρωπαϊκές θέσεις:

«Η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ είναι μια εσωτερική υπόθεση της Κίνας. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση σε αυτό το θέμα», αντέδρασε ο υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών Ουάνγκ Λουτόνγκ.

Ο Ουάνγκ επίσης χαρακτήρισε «αβάσιμες κατηγορίες» τις δηλώσεις των Βρυξελλών περί «επιδείνωσης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Κίνα.

Η Κίνα αρνείται επίσης πως κρύβεται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις στην περίοδο της πανδημίας, ενώ φυσικά αρνείται πως απέκρυψε στοιχεία σχετικά με τον ιό.

Σε ό,τι αφορά στο εμπόριο, Ευρωπαίοι και Κινέζοι ελπίζουν να υπογράψουν πριν από το τέλος του 2020 μια συμφωνία για τη προστασία των επενδύσεων, οι διαπραγματεύσεις για την οποία διαρκούν καιρό. Έχει περάσει καιρός που το διαπραγματεύονται και για την ώρα δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος, αλλά οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

Οι Κινέζοι, πάντως, δεν χάρηκαν από την απόφαση της ΕΕ να δημιουργήσει εργασία ασφαλείας και να μπλοκάρει ουσιαστικά εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Με το μέτωπο με τις ΗΠΑ, όμως, να παραμένει ανοιχτό η Κίνα θέλει την ΕΕ σύμμαχο και για την ώρα τουλάχιστον δεν θέλουν να ρισκάρουν κάποια ρήξη:

«Η Κίνα εργάζεται αποφασιστικά και δεσμεύεται να δημιουργήσει ένα περιβάλλον διεθνούς εμπορίου επικεντρωμένο στην αγορά και βασισμένο στο δίκαιο για τις διεθνείς εταιρείες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Λι μιλώντας στην κρατική κινεζική τηλεόραση CCTV.

«Ελπίζουμε η Ε.Ε. να διατηρήσει ανοικτές τις εμπορικές της αγορές και τις επενδύσεις και να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τις εξαγωγές προς την Κίνα», πρόσθεσε.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΚίναΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα