Αντιμέτωπο με τον κοροναϊό το ελληνικό μάρμαρο

Τι λέει στο Reporter η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ.Θ.) και αντιπρόεδρος της ΙΚΤΙΝΟΣ, κα Ιουλία Χαϊδά.

Η εξάπλωση της επιδημίας του κοροναϊού έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά σε εκείνες που εξάγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα.

Μία αγορά που είναι ιδιαίτερα εξαγωγική είναι αυτή του μαρμάρου, με το 57,2% των εξαγωγών – σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα – να κατευθύνονται προς την Κίνα. Ευλόγως λοιπόν δημιουργούνται ερωτήματα για

το κατά πόσο θα επηρεαστεί η αγορά από την έξαρση του ιού.

Μιλώντας στο Reporter, η κα Ιουλία Χαϊδά, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ.Θ.) και αντιπρόεδρος της ΙΚΤΙΝΟΣ, αποτιμά τη μέχρι τώρα επίδραση της επιδημίας σε μία αγορά που αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας.

«Υπάρχει μία επιφυλακτικότητα από όλους» τονίζει αρχικά η κα Χαϊδά και εξηγεί: «Λαμβάνουμε μηνύματα ότι έχουν κλείσει επιχειρήσεις και εργοστάσια στην Κίνα, γεγονός που ενδέχεται να έχει αντίστοιχη επίπτωση και στα μάρμαρα». Σύμφωνα με την κα Χαϊδά, τον Ιανουάριο, «δεν είχαμε άμεσες αρνητικές συνέπειες», ενώ τον Φεβρουάριο «υπήρξαν κάποια προβλήματα, που δεν ήταν τελικά σημαντικά». Ωστόσο, διατυπώνονται ανησυχίες για τον Μάρτιο, ιδιαίτερα αν παραμείνουν σε αναστολή τα αεροπορικά δρομολόγια από την Κίνα στην Ευρώπη και δεν «ξεπαγώσει» η οικονομική και κατασκευαστική δραστηριότητα στην ασιατική χώρα, προσθέτει η πρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ.

Αναφερόμενη στις προβλέψεις για την πορεία της αγοράς το 2020, σημειώνει ότι «οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πολύ θετικές, καθώς αναμέναμε, μετά τη μικρή κάμψη που κατεγράφη το 2019, να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2018. Παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη του ιού και αναμένουμε τον τελικό αντίκτυπο που θα έχει».

«Κινητήριος μοχλός» της οικονομίας το μάρμαρο

Σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP για την εκτίμηση της συνεισφοράς του κλάδου εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου στην εθνική οικονομία, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ., προέκυψε ότι στον κλάδο δραστηριοποιούνται 670 επιχειρήσεις που απασχολούν 6.205 εργαζομένους, ενώ τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 579,8 εκατ. ευρώ το 2018. Η συνεισφορά του κλάδου στο εθνικό ΑΕΠ διαμορφώνεται στα 605,6 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,33% το 2018. Ο κλάδος καλύπτει το 1% των πωλήσεων της βιομηχανίας, το 4,3% του EBITDA και το 6,5% των κερδών προ φόρου.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις του κλάδου εξάγουν τα προϊόντα τους σε 120 χώρες με συνολική προσφορά (πωλήσεις) στην ελληνική οικονομία ύψους 1,27 δισ. ευρώ το 2018, ποσό που αφορά τις συνολικές πωλήσεις, άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες. Το 76% των πωλήσεων κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού, με το 57,2% - όπως ειπώθηκε – να εξάγεται στην Κίνα, καλύπτοντας το 2% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας. Μειωμένες αναμένεται να είναι οι εξαγωγές ακατέργαστου μαρμάρου το 2019, σε ποσοστό, ωστόσο, που δεν προκαλεί ανησυχία στην εγχώρια αγορά.

Οι επενδύσεις του κλάδου έφτασαν τα 67 εκατ. ευρώ το 2018.

Στο επίκεντρο της εξορυκτικής δραστηριότητας βρίσκεται η Δράμα. Εκεί δραστηριοποιούνται συνολικά 71 επιχειρήσεις με έσοδα για το 2018 που άγγιξαν τα 408,4 εκατομμύρια ευρώ, απασχολώντας συνολικά 2.470 εργαζόμενους. Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου με έδρα τη Δράμα καλύπτουν το 49% των πωλήσεων όλων των κλάδων του νομού, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018.

Γιώργος Γεωργίου

Ιουλία ΧαϊδάΙκτίνοςΜάρμαραεξαγωγέςΚίνακοροναϊόςΣύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου
Keywords
Τυχαία Θέματα