Νέο πακέτο στοχευμένων φορολογικών μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση

Με το ρευστό από τις αγορές να τονώνει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας το οικονομικό επιτελείο ήδη εξετάζει μια σειρά στοχευμένων μέτρων για να «ανακουφίσει» ευάλωτα στρώματα που πλήττονται από την πανδημία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη (27/1) ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η ρύθμιση για υποχρεωτική δαπάνη του 30% του εισοδήματος δεν θα ισχύσει για τις δηλώσεις του 2020. Είναι «σαφές ότι κομμάτι του πληθυσμού έχει υποστεί δυσανάλογο πλήγμα», απάντησε ερωτηθείς αν θα υπάρξει προσαρμογή των τεκμηρίων, τονίζοντας πως «δεν είναι της παρούσης», αλλά συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση λειτουργεί

με δικαιοσύνη και λογική. Και όταν υπάρχουν θέματα, προσαρμόζεται στη λογική». Ως παράδειγμα αυτής της προσαρμογής έδωσε τη ρύθμιση για υποχρεωτική δαπάνη του 30% του εισοδήματος, που δεν θα ισχύσει για τις δηλώσεις του 2020.

Οι εναλλακτικές, που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλές, ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν τον επόμενο μήνα. Έτσι εξετάζεται είτε να μη μετρήσουν αναλογικά οι μήνες του lockdown, είτε να μειωθεί το όριο του 30% είτε να μην επιβληθεί «πέναλτι» φόρου 22% για ό,τι ποσό εισοδήματος δεν καλύπτεται.

Σε σχέση με τα τεκμήρια εξετάζεται, επίσης, να μην ισχύσουν για όσους είναι πληττόμενοι ή βρίσκονται σε αναστολή.

Επίσης εξετάζεται μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι στο τραπέζι. Σε ερώτημα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, χτες, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε πως «πρώτα πρέπει να εφαρμοστεί η αναθεώρηση των τιμών ζώνης και ό,τι όφελος υπάρξει θα φέρει μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ. Αυτά, όμως, θα τα δούμε μετά την πανδημία, αν δηλαδή όλα πάνε καλά, ίσως τον Απρίλιο ή Μάιο να υπάρξουν αποφάσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Παράλληλα το υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε ότι διευρύνει τους δικαιούχους της ενίσχυσης της Επιστρεπτέας 5, παρέχοντας τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτόν τον κύκλο του χρηματοδοτικού εργαλείου και νέες επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποίησαν έναρξη εργασιών την περίοδο 1.11.2019-29.2.2020 ή 1.8.2020-31.10.2020 και ανήκουν στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Οι επιχειρήσεις αυτές, όπως αναφέρεται, δεν είχαν αρχικά δυνατότητα ένταξης στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, λόγω του χαμηλού τζίρου που εμφάνιζαν κατά την πρώτη περίοδο της επιχειρηματικής δραστηριοποίησής τους.

Επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία να υποβάλουν κατ’ εξαίρεση αίτηση ένταξης όσες επιχειρήσεις δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους, αλλά δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται ότι οι προσθήκες αυτές αφορούν περίπου 10.000 επιχειρήσεις

Να σημειωθεί ότι χτες (27/1) πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πρώτων 203.964 δικαιούχων του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ποσά συνολικού ύψους 639 εκατ. ευρώ. Η μέση ενίσχυση ανά δικαιούχο διαμορφώνεται στα 3.133 ευρώ.

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ με δήλωση του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και Βουλευτή Μεσσηνίας, Αλ. Χαρίτση, η Αξιωματική Αντιπολίτευση εξαπολύει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση σε σχέση με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5. «Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται την απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων με ρευστότητα, αλλά τις αποκλείει και από αυτόν ακόμα τον δανεισμό» αναφέρει ο κ. Χαρίτσης που προσθέτει:

«Με τα πρώτα οριστικά λουκέτα στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να είναι πια γεγονός και ενώ η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει την κατάρρευση τζίρου σε κρίσιμους κλάδους για την οικονομία, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, μία στις δύο επιχειρήσεις μένουν εκτός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5. Την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες χαρακτηρίζουν κοροϊδία τα ποσά των δανείων, συγκριτικά με τις υποχρεώσεις που καλούνται εξυπηρετήσουν μετά από μήνες μηδενικών εσόδων.

Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται την απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων με ρευστότητα, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά τις αποκλείει και από αυτόν ακόμα τον δανεισμό. Η κυβέρνηση δεν έχει πια καμία δικαιολογία. Οφείλει να μετατρέψει επιτέλους την επιστρεπτέα προκαταβολή σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Να ενεργοποιήσει το κρίσιμο εργαλείο των μικροχρηματοδοτήσεων που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, για την παροχή ρευστότητας ειδικά σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Να μεριμνήσει ώστε η πρωτοφανής πρόσβαση των τραπεζών σε ρευστότητα να φτάσει στην πραγματική οικονομία. Και να υλοποιήσει, έστω και τώρα, στοχευμένα κλαδικά και περιφερειακά προγράμματα ουσιαστικής στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων, όπως έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες».

Γιώργος Αλεξάκης

ταμειακά διαθέσιμαοικονομικό επιτελείοοικονομικά μέτραΕΝΦΙΑΕπιστρεπτέα προκαταβολήφορολογικά μέτρατεκμήριαηλεκτρονικές αποδείξειςΘόδωρος ΣκυλακάκηςΑλέξης Χαρίτσης
Keywords
Τυχαία Θέματα