Απώλειες-ρεκόρ $5,6 δισ. σε απάτες επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα το 2023

Οι επενδυτές υπέστησαν απώλειες- ρεκόρ 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το οικονομικό έγκλημα που σχετίζεται με κρυπτονομίσματα το 2023, αύξηση 45% σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του τμήματος του FBI που σχετίζεται με το έγκλημα στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η απάτη που σχετίζεται με επενδύσεις ήταν ο πιο δημοφιλής – και ακριβός – τύπος απάτης που σχετίζεται με κρυπτογράφηση το 2023. Από τις περισσότερες από 69.000

αναφορές εγκλημάτων που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα που έλαβε ο οργανισμός πέρυσι, σχεδόν οι μισές ήταν αναφορές επενδυτικής απάτης, και η λεία των σχετιζόμενων απατεώνων ξεπέρασε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και ενώ τα εγκλήματα που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα αποτελούσαν περίπου μόνο το 10% των καταγγελιών που έλαβε το FBI, το ποσό των 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν περίπου το ήμισυ της συνολικής απώλειας από τους καταγγέλλοντες.

Τα σχήματα επενδυτικής απάτης υπόσχονται συνήθως στα θύματά τους την ευκαιρία να έχουν μεγάλες αποδόσεις με ελάχιστο ρίσκο και έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, ο πιο σημαντικός τύπος επενδυτικής απάτης που σχετίζεται με κρυπτονομίσματα ήταν αυτό που το FBI περιέγραψε ως συστήματα «με δυνατότητα εμπιστοσύνης». Μερικές φορές αποκαλούμενη «σφαγή χοίρων (pig butchering)», αυτός ο τύπος επενδυτικής απάτης λαμβάνει χώρα σε βάθος χρόνου, καθώς οι απατεώνες δημιουργούν σχέσεις με τα θύματά τους, συνήθως μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, προτού τα ενθαρρύνουν να επενδύσουν τεράστια χρηματικά ποσά σε δόλιες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων από τις οποίες στη συνέχεια δεν μπορούν να ξεφύγουν.

Το προφίλ των θυμάτων

Σύμφωνα με την έκθεση του FBI, πολλά θύματα αυτού του τύπου απάτης έχουν «συσσωρεύσει τεράστιο χρέος για να καλύψουν ζημίες από αυτές τις δόλιες επενδύσεις». Ενώ τα θύματα ηλικίας 30-49 ετών υπέβαλαν τις περισσότερες καταγγελίες σχετικά με επενδυτικές απάτες, τα θύματα άνω των 60 ετών ανέφεραν τις περισσότερες απώλειες, με πάνω από 1,24 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο πέρυσι.

Αν και το IC3 δέχεται παράπονα τόσο από πολίτες των ΗΠΑ όσο και από αλλοδαπούς, οι Αμερικανοί επενδυτές αντιπροσώπευαν το 83% όλων των αναφορών απάτης που σχετίζονται με κρυπτογράφηση που έλαβε πέρυσι, με τους κατοίκους της Καλιφόρνια να κατέχουν την πρώτη θέση τόσο για τον αριθμό των καταγγελιών (9.522) όσο και για το ποσό των ζημιών (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Σχέση με εμπορία ανθρώπων

Μια έρευνα του 2022 από την ProPublica – που στη συνέχεια επαναλήφθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους – διαπίστωσε ότι πολλοί απατεώνες που σχετίζονται με επενδύσεις κρυπτογράφησης είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων που κρατούνται από τις λεγόμενες συμμορίες «σφαγής γουρουνιών» σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία και αναγκάζονται να πραγματοποιούν τέτοιες απάτες.

Η έκθεση του FBI περιλαμβάνει μια προειδοποίηση προς τους πολίτες των ΗΠΑ που ταξιδεύουν στο εξωτερικό σχετικά με «τον κίνδυνο ψευδών αγγελιών εργασίας που συνδέονται με την εμπορία εργατικού δυναμικού σε απάτες στο εξωτερικό».

«Αυτές οι ενώσεις κρατούν τους εργαζόμενους παρά τη θέλησή τους και χρησιμοποιούν εκφοβισμό για να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις απάτης. Οι εγκληματίες δημοσιεύουν ψεύτικες αγγελίες εργασίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακούς ιστότοπους απασχόλησης για να στοχεύσουν ανθρώπους, κυρίως στην Ασία», αναφέρεται στην έκθεση.

«Συχνά λένε στους εργάτες ότι πρέπει να πληρώσουν για ταξίδια και άλλα έξοδα, πράγμα που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος ξεκινάει με χρέη. Στη συνέχεια, πρέπει να ξεπληρώσουν το χρέος, ενώ παράλληλα προσπαθούν να εξοφλήσουν το δωμάτιό τους και τη διατροφή τους. Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν το αυξανόμενο χρέος του εργαζομένου και τον φόβο της τοπικής επιβολής του νόμου ως πρόσθετα μέσα για να τους ελέγξουν. Οι εργαζόμενοι που υφίστανται σωματεμπορία μερικές φορές πωλούνται και μεταφέρονται αλλού, προσθέτοντας περαιτέρω στο χρέος τους», εξηγεί η έκθεση.

#κρυπτονομίσματα #FBI #Εμπορία_ανθρώπων #PIG_BUTCHERING
Keywords
Αναζητήσεις
apoleies-rekor-56-dis-se-apates-ependyseon-se-kryptonomismata-to-2023.htm
Τυχαία Θέματα