Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών ελέω Fed

Απώλειες καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης (3/11), με τις αγορές παγκοσμίως να αντιδρούν στην αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι τεχνολογικές μετοχές υποχωρούν 2,5% και ηγούνται των απωλειών, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Οι αναλυτές περίμεναν ευρέως αύξηση 75 μονάδων βάσης από τη Fed,

όπως και έγινε, σηματοδοτώντας την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, στην προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ, σηματοδότησε επίσης πιθανές μελλοντικές αυξήσεις.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται επίσης να εφαρμόσει παρόμοια αύξηση των επιτοκίων όταν δημοσιεύσει την τελευταία της απόφαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη.

Οι παγκόσμιες αγορές αντέδρασαν αρνητικά στην τελευταία κίνηση της Fed. Οι μετοχές σε Ασία-Ειρηνικό σημείωσαν πτώση την Πέμπτη, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ παρέμειναν σταθερά στην αρχή των συναλλαγών πριν το «καμπανάκι», έπειτα από απώλειες κατά την ημερήσια συνεδρίαση.

Πάντως, ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Σεντένο δήλωσε στην πορτογαλική εφημερίδα Publico την Πέμπτη ότι ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων των επιτοκίων της ευρωζώνης έχει ήδη γίνει.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης συνολικά κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της, καθώς προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ, ο οποίος αναμένεται να κορυφωθεί το τέταρτο τρίμηνο.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,89% στις 409,74 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 0,57% στις 13.180,36 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,64% στις 6.235,90 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,25% στις 7.126 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,50% στις 22.690 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 1,43% στις 7.855 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει πτώση 0,79% στις 5.690,08 μονάδες.

ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣDAX 30Stoxx Europe 600
Keywords
Τυχαία Θέματα