Ασιατικές αγορές: Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν Τόκιο και Σίδνεϊ

Σε θετικό έδαφος βρέθηκαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινό ανοδικό κλείσιμο της Wall Street. Ξεχώρισαν με τα κέρδη τους οι δείκτες στο Τόκιο και το Σίδνεϊ. Το κλίμα είναι θετικό στην παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά, μετά και την χθεσινή απόφαση της Κομισιόν για το πακέτο τόνωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, το Ταμείο Ανασυγκρότησης για την πανδημία ανέρχεται στα 750 δισ. ευρώ. Τα 500 δισ. θα δοθούν στις χώρες ως επιχορηγήσεις, ενώ τα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια. «Θα πληρώσουμε αύριο το κόστος, αν

δεν δράσουμε τώρα. Η κρίση είναι άνευ προηγουμένου και πρέπει να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις μας. Ένωση κλιματικά ουδέτερη, ψηφιακή, αλλά και εύρωστη», τόνισε στην ιστορική ομιλία της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στους «σκληρούς» της ΕΕ, που αντιδρούν στο κομμάτι των επιχορηγήσεων.

Παράλληλα, οι επενδυτές βλέπουν με «καλό μάτι» το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε ρευστότητα στην διατραπεζική αγορά χρήματος της χώρας μέσω reverse repos για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, αφήνοντας αμετάβλητα τα επιτόκια. Ειδικότερα, Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε 240 δισ. Γουάν (33,49 δισ. δολάρια) μέσω των επταήμερων συμφωνιών επαναγοράς στο 2,20%, αμετάβλητο από τις προηγούμενες λειτουργίες, αναφέρει σε ανακοίνωση της.

Ωστόσο, προβληματισμό δημιουργεί στους επενδυτές το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας μείωσε τα επιτόκια σε ιστορικό χαμηλό και προειδοποίησε ότι η πανδημία του κορονοϊού θα είναι χειρότερη για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας από ό,τι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ειδικότερα, το Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας της Νότιας Κορέας ψήφισε ομόφωνα να μειώσει τα επιτόκια κατά το ένα τέταρτο, στο 0,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999, όταν άρχισε να ισχύει το τωρινό σύστημα.

Στο πεδίο των συναλλαγών των ασιατικών χρηματιστηρίων, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 2,31% στις 21.914 μονάδες και στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 κατέγραψε άνοδο 1,325 στις 5.851,10 μονάδες.

Αντίθετα, μικτή είναι η εικόνα που επικρατεί στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας. Ο δείκτης Shanghai Composite σημειώνει κέρδη 0,14% στις 2.840,77 μονάδες, ενώ ο Shenzhen Component υποχωρεί κατά 1,26% στις 10.548,10 μονάδες. Παράλληλα, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng καταγράφει απώλειες 0,06% και διαμορφώνεται στις 23.299 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ασίας. Στη Νότια Κορέα ο δείκτης KOSPI χάνει κατά 0,15% στις 2.028,16 μονάδες, στην Ταϊβάν ο δείκτης Weighted έκλεισε με πτώση 0,64% στις 10.944,19 μονάδες, ενώ στην Ταϊλάνδη ο SET κινήθηκε ανοδικά κατά 0,16% στις 1.347,27 μονάδες.

Τέλος, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων, με ισχυρές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση για τους δύο τύπους πετρελαίου. Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό σημειώνει πτώση 2,86% στα 31,87 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ κινείται πτωτικά κατά 1,78% στα 34,12 δολάρια το βαρέλι. Από την άλλη πλευρά, ο χρυσός ανακάμπτει και ενισχύεται κατά 0,39% στα 1.717,45 δολάρια ανά ουγγιά.

ασιατικά χρηματιστήριαWall StreetΤαμείο ΑνασυγκρότησηςΚΟΜΙΣΙΟΝΚίναιαπωνίαΑυστραλία
Keywords
Τυχαία Θέματα