Χατζηδάκης: Πρωτοβουλίες για ηλεκτροκίνηση και φυσικό αέριο στις μεταφορές

Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η χρήση φυσικού αερίου στις μεταφορές και η επέκταση της χρήσης των βιοκαυσίμων είναι ανάμεσα στις κυβερνητικές προτεραιότητες, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο Ecomobility Conference που πραγματοποιείται στην Τεχνόπολη, αυτές οι δράσεις εντάσσονται στις πρακτικές που πρέπει να εφαρμοστούν

για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύνδεση με τον τουρισμό

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στις δυνατότητες σύνδεσης του τουριστικού προϊόντος της χώρας με την ηλεκτροκίνηση. «Στα νησιά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα (αυτοκίνητα, ποδήλατα, σκούτερ) δεν αντιμετωπίζουν ζήτημα αυτονομίας. Αξίζει να προστεθεί στο brand των νησιών η καθαρή μετακίνηση», τόνισε ο υπουργός.

Κίνητρα για ηλεκτρικά οχήματα

Επανέλαβε ότι σχεδιάζονται κίνητρα (οικονομικά και στο επίπεδο της χρήσης) για τα ηλεκτρικά οχήματα με έμφαση στα εταιρικά αυτοκίνητα και τις δημοτικές συγκοινωνίες αλλά και συνολικά. «Καθιστούμε, είπε, την οικολογική μετακίνηση πιο προσιτή στο μέσο Έλληνα εντός και εκτός πόλεων». Εκτίμησε εξάλλου ότι ο στόχος που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ένα στα τρία νέα οχήματα το 2030 να είναι ηλεκτρικό, ο οποίος σήμερα ακούγεται φιλόδοξος, να ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, την τεχνολογική πρόοδο και τη μείωση του κόστους.

Βιοκαύσιμα

Για τα βιοκαύσιμα τόνισε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η στήριξη της εγχώριας παραγωγής, ενώ παράλληλα διερευνώνται σενάρια αύξησης των ποσοστών υποχρεωτικής πρόσμιξης στα συμβατικά καύσιμα και επέκτασης της χρήσης τους πέραν των αυτοκινήτων. Ανέφερε δε ότι το υδρογόνο θα αποτελέσει βασικό παράγοντα στο μέλλον της ενέργειας με τη διοχέτευσή του - εκτός των άλλων - και στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου.

Φυσικό αέριο

Και για τον τομέα του φυσικού αερίου ανέφερε ότι θα προωθηθεί η χρήση συμπιεσμένου (CNG) αερίου στα ελαφρά οχήματα και υγροποιημένου (LNG) στα βαρέα οχήματα και τη ναυτιλία. Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός, υπενθύμισε, προβλέπει την ανάπτυξη δικτύου 8 σταθμών ανεφοδιασμού LNG και 55 CNG ως το 2030 (έναντι μόλις 15 που υπάρχουν σήμερα).

Κωστής Χατζηδάκηςηλεκτροκίνησηηλεκτρικά οχήματαΒιοκαύσιμαΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα