Χρυσοχοΐδης: Ενισχύουμε το πλέγμα προστασίας των ανηλίκων-Δράσεις & αποτελέσματα

Στον εβδομαδιαίο απολογισμό των δράσεων της ΕΛΑΣ σε διάφορους τομείς ειδικότητας της, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην προστασία των ανηλίκων τονίζοντας ότι «Η Ελληνική Αστυνομία από τον Ιανουάριο του 2024, έχτισε από την αρχή μια νέα επιχειρησιακή φιλοσοφία προστασίας των ανηλίκων» και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των δράσεων της ΕΛΑΣ.

Ο υπουργός

Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στην ανάρτηση – απολογισμό του στις δράσεις του υπουργείου, ενώ έδωσε και τα αποτελέσματα όσον αφορά την παραβατικότητα και τη βία των ανηλίκων για το 2024.

Το 2024 είχαμε 10.968 υποθέσεις παραβατικότητας και βίας ανηλίκων, με 14.956 ανήλικους δράστες, ενώ το 2023 είχαμε 7.789 υποθέσεις με 10.150, άρα αύξηση 40,81% και 43,80% αντίστοιχα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως η βία αυξήθηκε. Η Αστυνομία, αλλά και γενικότερα οι Φορείς τους κράτους, κινητοποιήθηκαν περισσότερο. Για παράδειγμα, μέσα από τις δράσεις ήπιας αστυνόμευσης η Αστυνομία πήγε δίπλα στα παιδιά για να τα προστατεύσει, κάτι που οδήγησε στη διαχείριση περισσότερων από 1.500 υποθέσεων, που προέκυψαν. Οι υποθέσεις που σας ανέφερα δεν περιλαμβάνουν, άλλωστε, μόνο περιστατικά βίας – για την ακρίβεια αυτά είναι τα λιγότερα – αλλά γενικότερα την παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων.

Ενδεικτικά:

4.774 υποθέσεις αφορούν παραβιάσεις του Κ.Ο.Κ., κάτι όμως εξαιρετικά σημαντικό, γιατί δεν μπορούμε να χάσουμε άλλες ζωές στους δρόμους.

2.032 υποθέσεις, η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία, αφορά εγκλήματα κατά τις ιδιοκτησίας από ανηλίκους που διέπραξαν κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες.

935 υποθέσεις αφορούν εξαρτησιογόνες ουσίες και κυρίως ναρκωτικά, έναν σημαντικό κίνδυνο για τους νέους μας.

685 υποθέσεις αφορούν στην πρόκληση σωματικών βλαβών από διάφορες μορφές βίας, με την εμπλοκή 1.077 ανηλίκων και τέλος, 414 υποθέσεις με όπλα, από 492 ανηλίκους.

Από τα σημαντικότερα ζητήματα, για μένα, ήταν οι υποθέσεις παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Από 1.242 το 2023, σε 2.163 το 2024, αύξηση 74%.

Στην συνέχεια, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στο πλαίσιο που κινήθηκε η Ελληνική Αστυνομία χτίζοντας από την αρχή μια νέα επιχειρησιακή φιλοσοφία προστασίας των ανηλίκων με βασικούς άξονες:

Α) οι περιπολίες ήπιας αστυνόμευσης, με νέες και νέους αστυνομικούς, σε σημεία που υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση παιδιών και στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί επεισόδια ή περιστατικά βίας και παραβατικότητας. Στη Γλυφάδα, στον Πειραιά, στην Κηφισιά, στο Μαρούσι, στο Περιστέρι, στον Άλιμο, στο Σύνταγμα, στην Ομόνοια, στο Μοναστηράκι, αλλά και σε όλους τους Νομούς της χώρας οι αστυνομικοί ήρθαν σε επαφή με περισσότερα από 194.000 παιδιά και γονείς. Άκουσαν τις ανησυχίες τους, εξήγησαν τον ρόλο της Αστυνομίας και το πώς μπορούν οι Υπηρεσίες της να τους προστατεύσουν και παρουσίασαν νέα εργαλεία, όπως το 10201 και το SΑFE.YOUth, στα οποία θα αναφερθώ αμέσως μετά. Βρέθηκα και εγώ ο ίδιος, αρκετές φορές, σε πλατείες της Αττικής με τους αστυνομικούς και συνομίλησα με τα παιδιά.

Αυτές οι δράσεις όμως, πέρα από πρόληψη και ευαισθητοποίηση, έχουν και τον χαρακτήρα της αποτροπής ή/και της αντιμετώπισης βίαιης ή άλλης παραβατικής ενέργειας, αν χρειαστεί. Για αυτό, πάρα πολλές φορές απετράπησαν επεισόδια που είχαν σχεδιαστεί μέσα από το διαδίκτυο και έγιναν 1.489 συλλήψεις για κλοπές ή άλλες παραβατικές ενέργειες.

Β) Δημιουργήσαμε δύο νέα εργαλεία, ένα τηλεφωνικό - το 10201, και ένα application, το SAFE.YOUth, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες, στους γονείς και στα παιδιά να επικοινωνούν εύκολα, άμεσα και με ένα μόνο σημείο για κάθε περιστατικό που αφορά ανηλίκους. Το 10201 είναι μια 24ωρη πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή, την οποία υποστηρίζει εξειδικευμένο προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων Αττικής, που διαχειρίζεται, ανάλογα, κάθε καταγγελία. Το SAFE.YOUth ενημερώνει για τους κινδύνους, αλλά και για τις δυνατότητες προστασίας που παρέχει η Αστυνομία, ενώ δίνει στα παιδιά μας τη δυνατότητα άμεσης αναζήτησης βοήθειας με το πάτημα ενός κουμπιού, του Emergency Button.

Γ) Σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας, ορίστηκε ένας Αξιωματικός, υπεύθυνος για τον συντονισμό όλων των δράσεων προστασίας ανηλίκων.

#ΜΙΧΑΛΗΣ_ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ #ΕΛΑΣ #δράσεις #ανήλικοι #Αποτελέσματα
Keywords
Αναζητήσεις
chrysochodis-enischyoume-to-plegma-prostasias-ton-anilikon-draseis--apotelesmata.htm
Τυχαία Θέματα