Δεκαετές ομόλογο: Σε τιμές Γερμανίας ο δανεισμός

Στα 33-34 δισ. ευρώ είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μετά και τη χτεσινή (9/6) έξοδο στις αγορές, που ενδεχομένως να είναι και η τελευταία για φέτος καθώς ήδη η χώρα από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, έχει αντλήσει μόνο από τις αγορές κεφαλαίου, δηλαδή με μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό, 27,5 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα καλούς όρους. Μόνο για φέτος έχει «τραβήξει» 14,5 δισεκ. ευρώ. Βέβαια το όλο εγχείρημα θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας, αλλά και την πορεία εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, από όπου αναμένεται φέτος ποσό 3,9 δισ. ευρώ από τις προκαταβολές.

Να σημειωθεί ότι

οι εγκρίσεις από την Κομισιόν για το σχέδιο που έχει υποβάλλει η χώρα αναμένονται την επόμενη εβδομάδα από την Κομισιόν ώστε μετά να ξεκινήσουν σταδιακά οι διαδικασίες και βέβαια οι εκταμιεύσεις.

Μετά πάντως και τις κινήσεις δανεισμού για φέτος, με βάση και τις καταγραφές της ΕΛΣΤΑΤ, το δημόσιο χρέος θα φτάσει το 205% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα μεγέθη τα 355 δισ. ευρώ που αποτελούν νέο ιστορικό υψηλό. Με βάση την εκτίμηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, αλλά και τις τοποθετήσεις της Κομισιόν, δεν υπάρχει ζήτημα προς ώρας με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του ΑΕΠ, καθώς μετά το 2030 οι ανάγκες χρηματοδότησης αυξάνονται με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις, ξεπερνώντας το όριο του 15% του ΑΕΠ, που έχει τεθεί από τους θεσμούς. Γι’ αυτό η «ένεση» από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι κομβική, καθώς εάν αξιοποιηθεί στο έπακρο και επιφέρει αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο και στηρίξει την άνοδο του ΑΕΠ, τότε θα μπορεί να γίνει εφικτή η πρόβλεψη ότι το χρέος αναμένεται θα φθάσει το 169% του ΑΕΠ έως το τέλος της δεκαετίας και θα μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ έως το 2047.

Πάντως και χτες η Ελλάδα βγήκε με επιτυχία στις αγορές, πριν ξεκινήσει ένας μεγάλος κύκλος εκδόσεων χρέους από την Ε.Ε. αλλά κι άλλα κράτη μέλη του Νότου. Το κόστος ήταν σε «τιμές Γερμανίας» καθώς το spread διαμορφώθηκε σε επίπεδα 2008, όταν η χώρα ήταν σε επενδυτική βαθμίδα «Α». Δηλαδή τα επιτόκια γερμανικού και ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με βάση τα χτεσινά δεδομένα είχαν διαφορά 115 μονάδων βάσης.

Να σημειωθεί ότι χτες προσφέρθηκαν 29 δισ. – 30 δισ. ευρώ από τις αγορές και η απόδοση έκλεισε στο 0,888% με το κουπόνι στο 0,75%. Επιπλέον χτες η Αθήνα δανείστηκε και 1 δισ. ευρώ με αρνητικό επιτόκιο (-0,31%) για 12 μήνες με έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Κατά κύριο λόγο, δε, ποιοτικοί μακροπρόθεσμοι ξένοι επενδυτές ήταν όσοι τοποθετήθηκαν χτες με βάση τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ.

Μόλις 8% ήταν εγχώριοι επενδυτές (τράπεζες ή ασφαλιστικά ταμεία) ενώ το 92% ήταν λεφτά από το εξωτερικό και μόλις 6% από καιροσκοπικά Hedge Funds. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Έκδοσης, τα οποία ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το 69% καλύφθηκε από διαχειριστές κεφαλαίων και 22% από εμπορικές τράπεζες. Ένας στους 4 ή 24% των επενδυτών προέρχονταν από το Ην. Βασίλειο, 8% από την Ελλάδα, 19% από τη Γαλλία, 13% από Γερμανία, 8% από Ιταλία, 9% από τις σκανδιναβικές χώρες, 6,5% από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και 15% από τη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ-Καναδάς).

Ταμείο Ανάκαμψηςβιωσιμότητα του χρέουςελληνικά ομόλογαΟΔΔΗΧΕΛΣΤΑΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα